breaking news Νέο

Νίκος Ζώκας : «Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να είναι δυνατοί, δεν είναι όμως αήττητοι!»

Νίκος Ζώκας : «Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να είναι δυνατοί, δεν είναι όμως αήττητοι!»

Τηλεφωνική συνέντευξη στον Αλέκο Χατζηκώστα και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) έδωσε με αφορμή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών, την Τρίτη 9 Μαϊου, ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Απαντώντας στη σημασία της επετείου, τόνισε :

78 χρόνια συμπληρώνονται από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εκατομμύρια θυσιάστηκαν για αυτήν και πολύ περισσότεροι εμπνέονται μέχρι σήμερα. Είναι σε πολλούς από εμάς οφθαλμοφανής η ανιστόρητη, κατευθυνόμενη και πολύ επικίνδυνη προσπάθεια για την πλήρη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

 Η αντιφασιστική νίκη των λαών, με μπροστάρη και κύριο αιμοδότη τη Σοβιετική Ένωση και τον ένδοξο Κόκκινο Στρατό, αποτέλεσε καίριο χτύπημα στον ίδιο τον ιμπεριαλισμό. Μετά τη Νίκη οι λαοί με νέα ορμή συνέχιζαν τον αγώνα για την εθνική και κοινωνική τους απελευθέρωση, για το γκρέμισμα της αποικιοκρατίας και την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, εμφανίστηκε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα.

Για το πώς φτάσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σημείωσε :

Ο ΒΠΠ είναι γέννημα και συνέχεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Και οι δύο αυτοί πόλεμοι γίνανε από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προκειμένου να ξαναμοιράσουν τις αγορές, τις αποικίες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη. Ήταν πόλεμοι ιμπεριαλιστικοί, άδικοι πόλεμοι. Μόνο για την ΕΣΣΔ ο ΒΠΠ ήταν δίκαιος πόλεμος. Άλλωστε δίκαιος πόλεμος στη σύγχρονη εποχή είναι μόνο ο πόλεμος που διεξάγει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και τις ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Αυτό έκαναν με όποιον τρόπο μπορούσαν η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ από την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, μέχρι την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη ΕΣΣΔ, στις 22 Ιούνη 1941. Τα μονοπώλια των χωρών αυτών στήριξαν τη βιομηχανία της Γερμανίας στην ανόρθωσή της, αλλά και στην πολεμική της προετοιμασία. Σε αυτό αποσκοπούσε και η Συμφωνία του Μονάχου το Σεπτέμβρη του 1938 μεταξύ Μ. Βρετανίας - Γαλλίας με τη Γερμανία - Ιταλία, που έλυσε τα χέρια της Γερμανίας και του Χίτλερ για τη σταδιακή επέκταση και κατάληψη χωρών κι εδαφών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό συνέβαλε και η άρνηση της Βρετανίας, Γαλλίας, Τσεχοσλοβακίας, Πολωνίας και σειράς άλλων ευρωπαϊκών κρατών στις επίμονες προσπάθειες της ΕΣΣΔ για τη συγκρότηση αντιφασιστικής συμμαχίας.

Για τη στάση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του Χάρι Τρούμαν, γερουσιαστή τότε και λίγα χρόνια αργότερα προέδρου των ΗΠΑ, στις 24 Ιούνη 1941 στην εφημερίδα New York Times, όπου ανέφερε: «Αν δούμε ότι η Γερμανία κερδίζει, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Ρωσσία, και αν η Ρωσσία νικήσει, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Γερμανία… ”

Για το ρόλο της τότε ΕΣΣΔ υπογράμμισε :

Απέναντι στο φασιστικό Άξονα στάθηκαν εξαρχής και τελικά τον νίκησαν η ΕΣΣΔ, τα ανά τον κόσμο αντιστασιακά κινήματα, στα οποία πρωτοστάτησαν τα αντίστοιχα Κομμουνιστικά Κόμματα στις κατεχόμενες χώρες, οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιπάλεψαν τον φασισμό - ναζισμό στην καρδιά του τέρατος, υπό τρομακτικές φυσικά συνθήκες. Στο ΒΠΠ και στον αγώνα για το τσάκισμα του ναζισμού-φασισμού η ΕΣΣΔ σήκωσε το κύριο, το καθοριστικό βάρος και πλήρωσε, αναμφισβήτητα, το βαρύτερο φόρο αίματος και υλικών καταστροφών.

Και σε σχέση με τα διδάγματα για το σήμερα τόνισε :

Οι πόλεμοι είναι το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και Ενώσεις. Είναι ανταγωνισμοί που, μέσα στη βαθιά κρίση του ιμπεριαλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με διπλωματικά και πολιτικά μέσα.

Επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα!

Ο κίνδυνος όμως για έναν νέο πόλεμο, ίσως ακόμη πιο θανατηφόρο, ακόμη πιο γενικευμένο, δε θα εκλείψει. Γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει η μήτρα που γεννά τον πόλεμο και το φασισμό, ο ιμπεριαλισμός και η εκμετάλλευση.

Αυτήν την ένοχη μήτρα πρέπει να καταστρέψουν οι λαοί! Εμείς οι λαοί έχουμε τη δύναμη!

Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να είναι δυνατοί, δεν είναι όμως αήττητοι!

Η αστική τάξη γνωρίζει καλά τη δύναμη του λαού, τη φοβάται! Η 9η Μάη δείχνει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός, για να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο ταξικό εκμεταλλευτή, είναι η καλύτερη απόδειξη του συνθήματος ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής