breaking news Νέο

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, νέους και νοικοκυριά

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, νέους και νοικοκυριά

Η πλατφόρμα για αιτήσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» θα ανοίξει στις 30 Μαΐου για τη στήριξη νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Εξοικονομώ 2023» υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες και όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, η επιδότηση θα ανέρχεται από το 40% έως το 75%, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.

Το νέο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», θα είναι κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος του 2021, με κάποιες πιθανώς τροποποιήσεις, εξαιτίας της ανατίμησης των υλικών ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων.

Στις 18 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» που αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σημείωσε ακόμη ότι η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση.

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται, τέλος, να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις».

 

Εξοικονομώ για νοικοκυριά

Λιγότερες από 20 ημέρες απομένουν για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις του νέου «Εξοικονομώ 2023» με αρχικό προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ, καθώς από τις 30 Μαΐου το πρόγραμμα θα βρίσκεται στον αέρα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να θωρακιστούν ενεργειακά ακόμα περισσότερα νοικοκυριά σε σχέση με το «Εξοικονομώ 2021» και για αυτό το λόγο θα δοθεί έμφαση τόσο στη στήριξη πολιτών με χαμηλό εισόδημα όσο και σε κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί προ του 1980.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Εξοικονομώ 2023» υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες και η επιδότηση θα ανέρχεται από το 40% έως το 75% ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.

 

250 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ από πόρους που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα μισά χρήματα αφορούν στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα άλλα μισά στον τουρισμό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τρεις κλάδους.

Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται σε 40% των επιλέξιμων δαπανών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 20.000-250.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και από 40.000-50.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

 

Επιλέξιμες εργασίες

1.Αντικατάσταση κουφωμάτων

2.Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης

3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης

4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

5.Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

 

ΑΠΟ 18 ΜΑΪΟΥ

Ανακαίνιση κατοικιών για νέους 18-39 ετών

Ξεκινούν στις 18 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου νέοι 18-39 ετών θα λάβουν επιδοτήσεις από 40% έως 90% για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και 30% για την ανακαίνισή τους.

Η επιδότηση του προγράμματος, όπως επανάλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, φτάνει έως τα 30.000 ευρώ και η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποτελείται από δύο πυλώνες: την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση. Για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας ορίζονται ως ανώτατος προϋπολογισμός τα 22.500 ευρώ, με κλιμακωτή επιδότηση από 40% έως 90%, ανάλογα με το εισόδημα του νέου και την περιοχή της κατοικίας, καθώς προβλέπεται μπόνους αποκέντρωσης 15%, ενώ για την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να ληφθεί άτοκο δάνειο.

Οσον αφορά τις παρεμβάσεις, περιλαμβάνει βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού, όπως είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, η αλλαγή κουφωμάτων, η εξωτερική μόνωση και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού. Προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης είναι το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 50.000 ευρώ, το ακίνητο να είναι είτε πατρογονική κατοικία που έχει μεταβιβαστεί είτε ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο, να έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην ανακαίνιση παλαιών κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει παρεμβάσεις προϋπολογισμού έως 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φτάνει μέχρι τα 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Μέσω του προγράμματος οι δικαιούχοι μπορούν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που αφορούν ανακαινίσεις χώρων κουζίνας, μπάνιου, ειδών υγιεινής, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, καθώς και δαπέδων και επιχρισμάτων. Επίσης, για αγορά οικιακών συσκευών, όπως είναι ψυγείο ή κουζίνα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

 

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα). Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

 

Τι καλύπτει το νέο Εξοικονομώ

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής