breaking news Νέο

Διακόσια κιλά...φαρμάκων και ναρκωτικών καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα!

Διακόσια κιλά...φαρμάκων και ναρκωτικών καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα!

Αποκαλυπτικότατη η έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δυο περιόδων, από 2011 έως το 2014 και η δεύτερη το  2015-2017 και αφορά την ανάλυση των λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό  της Ψυττάλειας, που καταλήγουν κατόπιν στο Σαρωνικό!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που αποτυπώνουν τη σκληρή επίδραση της οικονομικής κρίσης, μέσα σε μια τετραετία, από το 2011 έως το 2014, η χρήση των αντιψυχωσικών στην Αθήνα είχε αυξηθεί κατά 35 φορές, των αγχολυτικών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές. 

Κατά την περίοδο 2015-2017, η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ηρεμιστικών παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, με παράλληλη αύξηση άλλου είδους φαρμάκων, που συνδέονται με την καταπολέμηση των συνεπειών του άγχους. Παράλληλα, η χρήση αντιβιοτικών «εκτοξεύεται», παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης των τελευταίων ετών, με την αύξηση να αγγίζει το 90%.

Η κατανάλωση κοκαΐνης μειώθηκε κατά 89,9% σε σχέση με το 2014. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια (εκτιμάται ότι το Μάρτιο του 2017 «καταναλώνονταν» 2,3 κιλά κοκαΐνης ανά εβδομάδα σε σχέση με 4,8 κιλά το 2014). Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη τετραετία, εν μέσω κρίσης, η χρήση κοκαΐνης είχε αυξηθεί κατά 35,8%.

Μείωση (κατά 21%) παρουσιάζει και η χρήση του ecstasy. Ωστόσο, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τετραπλάσια του 2010.

Η χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης παραμένει σταθερή. Υπολογίζεται ότι το 2017 «καταναλώθηκαν» κατά μέσον όρο 5,7 κιλά ηρωίνης/εβδομάδα. Ο υπολογισμός της, όμως, θεωρείται ότι έχει πολλές επιστημονικές αβεβαιότητες.

Η χρήση κάνναβης παραμένει σταθερή, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% του πληθυσμού της Αθήνας κάνει χρήση κάνναβης. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι «καταναλώνονται» στην Αθήνα από 380 έως 450 κιλά κάθε εβδομάδα!

 Άξιον αναφοράς της έρευνας το γεγονός ότι, μέσω των λυμάτων εντοπίζονται και οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. «Πρόκειται κυρίως για διεγερτικά και συνθετικά κανναβινοειδή, που διοχετεύονται μέσω του «σκοτεινού» Ίντερνετ (darknet). Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν ανιχνευθεί στην Ε.Ε. περισσότερες από 500 τέτοιες ουσίες», καταλήγει ο καθηγητής του τμήματος κ. Θωμαΐδης!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής