breaking news Νέο

Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη και δεύτερες κάλπες 25 Ιουνίου

  • Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη και δεύτερες κάλπες 25 Ιουνίου
  • Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη και δεύτερες κάλπες 25 Ιουνίου
  • Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη και δεύτερες κάλπες 25 Ιουνίου

Έναν ιστορικό εκλογικό θρίαμβο πέτυχε στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου 2023 η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «σαφές μήνυμα αυτοδυναμίας», απορρίπτοντας ουσιαστικά όλα τα σενάρια συνεργασίας. Με τη ΝΔ να καταλαμβάνει ποσοστό σχεδόν 41%, πρακτικά χωρίς απώλειες σε απόλυτο αριθμό ψήφων συγκριτικά με το 2019, η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του.

Υπενθυμίζεται ότι με ενσωματωμένο το 99,57% η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,79% εκλέγοντας 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% και εκλέγει 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ 7,23% και 26 βουλευτές και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 βουλευτές.

«Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός «σεισμός» που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της. Αυτό, άλλωστε, δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ, αλλά και την προγραμματική μας θέση, ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», είπε προχθές με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εμφατικό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Ο Μητσοτάκης επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε χθες τηλεφωνικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για νέες εκλογές -πιθανότατα- στις 25 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι επιστρέφει τη διερευνητική εντολή .

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Σχετική είναι και η ανακοίνωση της Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία αναφέρει τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα, 23 Μαΐου στις 11:00, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος».

Η Βουλή αναμένεται να ορκιστεί στην Κυριακή 28 Μαΐου και να διαλυθεί τη Δευτέρα, 29 Μαΐου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής