breaking news Νέο

Πάμε για άλλες εκλογές! - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Πάμε για άλλες εκλογές! - Του Αλέκου Χατζηκώστα

«…Η Ελλάδα κοιμάται στην παχιά νύχτα μπρούμυτα

Ζεσταίνοντας το μαχαίρι της κάτου απ’ την κοιλιά της.

Ρωτήστε την...» (Γιαννης Ριτσος)

 

Πάμε για μία νέα εκλογική μάχη, που θα δώσει νέα αποτελέσματα για όλα τα κόμματα. Πρόκειται για βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανεξάρτητα από το εκλογικό τους αποτέλεσμα. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη διεξάγονται με νέα ψηφοδέλτια για κάθε κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε τα παλιά (της 21ης Μάη), γιατί θα βγουν άκυρα. Δεν βάζουμε σταυρό, γιατί η εκλογή των βουλευτών γίνεται με τη διαδικασία της λίστας, λόγω της μικρής χρονικής απόστασης από τις προηγούμενες εκλογές. Τη λίστα καταρτίζει το κάθε κόμμα, κατά πάγια τακτική με βάση τους σταυρούς που πήρε ο κάθε βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές.

Το σημαντικό .όμως είναι ότι διεξάγονται με άλλο εκλογικό νόμο από αυτές της 21ης Μάη, της «ενισχυμένης αναλογικής», που προβλέπει «μπόνους» 40 εδρών για το πρώτο κόμμα, σε μία ακόμα καλπονοθευτική διαδικασία, που στερεί έδρες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Άρα και η κατανομή των εδρών θα είναι διαφορετική απ’ ότι στις 21/5.

Το κύριο ζήτημα όμως είναι με ποια κριτήρια θα πρέπει να πάμε (και) στις εκλογές αυτές. Ας είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή προσφυγής σε νέες εκλογές με τον καινούργιο εκλογικό νόμο μόνο έναν σκοπό έχει: Τη λεηλασία της λαϊκής ψήφου που δεν εγκλωβίστηκε στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας». Αφορά την προσπάθεια απόσπασης ευρύτερης λαϊκής συναίνεσης στο αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης και ως τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους και τον λαό. Τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί για ένταση της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. όπως:

-Την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας. Με το πέρασμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που σημαίνει επί της ουσίας έναν νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων κατ' απαίτηση της ΕΕ και με στόχο την «επενδυτική βαθμίδα».

-Το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τα προειδοποιητικά μηνύματα που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ η ελληνική καπιταλιστική οικονομία επιβραδύνεται.

-Την επιδίωξη για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην Ουκρανία. Στις υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα δρομολογούμενες αρνητικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Αυτά τα ζητήματα θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Σε αυτά συγκλίνουν ήδη οι δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων που κινούνται στις ίδιες ράγες.

Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν: Στο δρόμο για τις κάλπες ας σκεφτούμε όλα αυτά και ας έχουμε ασφαλές κριτήριο ψήφου τα πραγματικά μας προβλήματα, το ταξικό μας συμφέρον και  ότι: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής