breaking news Νέο

Πλημμύρες στην Ιταλία : Ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και διανομή φρούτων

Πλημμύρες στην Ιταλία : Ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και διανομή φρούτων

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη, με τις επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα αισθητές στις χώρες της Μεσογείου. Μέσα σε δύο εβδομάδες οι πλημμύρες έχουν πλήξει τις παραλιακές περιοχές της Εμίλια Ρομάνια στη γειτονική χώρα της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 14 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή, το έδαφος δεν ήταν ικανό να απορροφήσει τις καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών και τεράστιες υλικές ζημιές, οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Προβλήματα στα δίκτυα διανομής φρούτων

Ταυτόχρονα, οι φονικές πλημμύρες δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και στα δίκτυα διανομής φρούτων και λαχανικών της ιταλικής περιοχής, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων στην Ιταλία και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός κερασιών και ακτινιδίων. Συνολικά, η παραγωγή των ως άνω φρούτων της εν λόγω περιοχής αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής συγκομιδής φρούτων της Ιταλίας.

Η επακόλουθη εκτεταμένη αναστάτωση για τις εταιρείες νωπών προϊόντων και τους εργαζομένους τους σε μια από τις κορυφαίες πηγές φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη απειλεί να βυθίσει τον τομέα σε κρίση και να οδηγήσει σε “ανυπολόγιστες” ζημιές, δήλωσε η Εθνική Ένωση Αγροτών ‘‘Coldiretti’’, σύμφωνα με όσα αναφέρει ξένο δημοσίευμα.

Χιλιάδες χώροι παραγωγής σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων εκταρίων γης που είναι φυτεμένα με ακτινίδια, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα και λαχανικά, έχουν βυθιστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Η αργή εκροή του νερού που έχει μείνει στους οπωρώνες πνίγει τις ρίζες των δέντρων μέχρι να σαπίσουν και υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ολόκληρες φυτείες και να χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψουν» εξήγησε η Εθνική Ένωση Αγροτών. «Υπάρχει κίνδυνος μια ολόκληρη αλυσίδα εφοδιασμού αξίας 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελείται από εταιρείες που καθιστούν την περιοχή της Εμίλια Ρομάνια, την ιταλική κοιλάδα φρούτων, να βρεθεί σε κρίση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών ‘‘Coldiretti’’ πρόσθεσε: «Προτεραιότητα είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί κάθε χρήσιμη δράση που αποσκοπεί στην οικονομική και παραγωγική ανάκαμψη, καθώς διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων και των εργαζομένων που εξαρτώνται από αυτές».

Μια πρώτη εκτίμηση κάνει ήδη λόγο για μείωση της διαθεσιμότητας φρούτων κατά 15-20% για τις επόμενες εβδομάδες σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Fabio Massimo Pallottini, «δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκτιμηθεί η πραγματική ζημία που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά αναμένουμε έναν πραγματικό σεισμό στον τομέα μας τις επόμενες εβδομάδες για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και σε εθνικό επίπεδο».

Μόνο για την αναφύτευση ενός οπωρώνα το κόστος είναι πολύ υψηλό, από 40 έως 50 χιλιάδες ευρώ ανά εκτάριο και θα χρειαστούν 4 έως 5 χρόνια για να επανέλθει η παραγωγή σε πλήρη κλίμακα.
Επιπλέον, είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν νερό και η τροφή για τα πάνω από 250.000 βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες που εκτρέφονται στους στάβλους της πλημμυρισμένης περιοχής, όπου υπάρχουν επίσης περίπου 400 πτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων κοτόπουλων, ωοπαραγωγών ορνίθων και γαλοπούλων και σχεδόν 45.000 κυψέλες μελισσών, πολλές από τις οποίες αγνοούνται.

Τέλος, παρά τις προσκλήσεις, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Coldiretti, η διαθεσιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς παρενέβησαν για να ξεπεραστούν πολλά κρίσιμα ζητήματα. Η Περιφερειακή Ένωση Κτηνοτρόφων (ARA) και οι Αγροτικές Κοινοπραξίες της Ιταλίας (CAI) παρενέβησαν για να στηρίξουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με την παράδοση καυσίμων και ζωοτροφών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής