breaking news Νέο

Να τι μας περιμένει -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Να τι μας περιμένει  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης που θα κληθεί να υλοποιήσει η όποια νέα κυβέρνηση είναι δεδομένο! Το αποκάλυψε ανάγλυφα η Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν, αποτελώντας ταυτόχρονα το κοινό πρόγραμμα για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. 

Ορισμένα παραδείγματα που θα πρέπει να τα πάρουμε υπόψη πηγαίνοντας ξανά στις κάλπες:

-Οι μισθοί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και άρα καθηλωμένοι. 

Συγκεκριμένα, η Εαρινή Έκθεση προβλέπει τη συνέχιση του παγώματος των τριετιών. Ο μνημονιακός νόμος που έχει εφαρμοστεί από τότε από όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2025, καθώς μέχρι τότε δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας.  Επομένως, οι όποιες πιθανές «αυξήσεις», αν και όποτε προκύψουν, θα προέλθουν μόνο κατ' εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος, η αύξηση ή η μείωση του κατώτατου μισθού καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση με βάση τις «αντοχές» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα παραπέμπεται για το 2027!

-Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν σήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού, από την καθήλωση των μισθών ως τα «πράσινα» χαράτσια και από τους πλειστηριασμούς ως την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, συνιστώντας το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, το οποίο θα αντιπαλέψει το ΚΚΕ. 

Με βάση αυτές τις συστάσεις, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%», δηλαδή επιβάλλοντας νέο τσεκούρι στις δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες για να διασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα.

Επίσης, θα πρέπει να επιταχύνει τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»,  πάνω στα χνάρια όσων νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια «ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά. 

Περίοπτη θέση στην έκθεση της Κομισιόν έχουν ακόμη η επιτάχυνση των πλειστηριασμών, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία και η ταχύτερη υλοποίηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης». 

Ο λαός, που υποφέρει από την πολιτική που φέρει τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πια μεγάλη πείρα. Έχει επιλογή για πραγματική αντιπολίτευση, με βάση τα δικά του συμφέροντα με την ψήφο του στις 25/6.Και φυσικά το δίκιο θα κριθεί πρώτιστα στους δρόμους του αγώνα που είναι αναγκαίοι μετεκλογικά!  

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής