breaking news Νέο

«Δημοκρατία και.... εγωστρέφεια» -Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός

«Δημοκρατία και.... εγωστρέφεια» -Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός

«Η Δημοκρατία, είναι το χειρότερο πολίτευμα, εάν εξαιρέσεις όλα τα άλλα», έλεγε κάποτε ο Τσώρτσιλ.

Αναγκαίος όρος λειτουργίας της, είναι βεβαίως και τα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία (πρέπει να) δρουν επίσης με δημοκρατικούς κανόνες, αλλά και με πλειοψηφικά λαμβανόμενες τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων κατόπιν διαλεκτικής βασάνου.

...........................

Την Παρασκευή, συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει για το αποτέλεσμα των εκλογών, να δοθεί ο λόγος σε όσο περισσότερα μέλη του, να εκφράσει τους προβληματισμούς για την εκλογική κατάρρευση, να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να διορθώσει πράγματα και να συνθέσει τις αντικρουόμενες προτάσεις, έτσι ώστε στο τέλος να αποφασίσει και για το πώς θα πορευθεί στις επόμενες κρίσιμες εκλογές. Γιατί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ οτι είναι πολύ κρίσιμος και για την ίδια τη Δημοκρατία μας.

Ο Πρόεδρος κ. Αλ Τσίπρας, έκανε την εισήγησή του στο σώμα. Περιείχε σαφώς και στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής, Δεν φτάνει αυτό όμως. Γιατί ο Πρόεδρος είναι ένας και όχι ΑΛΑΘΗΤΟΣ. Πρώτος μεταξύ ίσων, όπως λέγεται. Όταν όμως μιλάμε για ένα Δημοκρατικό Αριστερό -Προοδευτικό κόμμα, τότε βασικό στοιχείο λειτουργίας του είναι τα ίδια τα ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ -ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

Μάθαμε λοιπόν, οτι το Προεδρείο της Κ.Ε. δεν άφησε άλλον να μιλήσει! Γιατί άραγε; Κι απ'ότι πληροφορηθήκαμε, υπήρξαν δύο προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία:

α) Η μια (της Γεροβασίλη) ήταν των λεγόμενων "Προεδρικών" που έλεγε να μην υπάρξουν τοποθετήσεις -διάλογος και

β) Η άλλη (του Βούτση), να τοποθετηθούν όσα από τα μέλη ήθελαν ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, να κατατεθούν ερωτήματα για το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, να αναζητηθούν ευθύνες, να προβληθούν επιχειρήματα και προτάσεις, ώστε το κόμμα να αποφύγει τα λάθη που όλοι τους παραδέχονται στα κανάλια, και τέλος, να διαμορφώσει μια διαφορετική στρατηγική έτσι ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25 Ιούνη.

Η χώρα μας, χρειάζεται πράγματι και ισχυρή κυβέρνηση, αλλά και μια επίσης ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία θα μπαίνει "φράχτης" στην ασυδοσία της όποιας πλειοψηφίας.

Όπως μάθαμε επίσης, υπερίσχυσε η πρόταση των "Προεδρικών" και η κορυφαία διαδικασία του κορυφαίου δημοκρατικού οργάνου, ολοκληρώθηκε σε λίγη ώρα! Ο λόγος; "Για να μην γίνουμε "μπάχαλο" και για να μην υπάρξει "εσωστρέφεια" στην παράταξη....!"

Έτσι, ούτε ερωτήματα επετράπησαν, ούτε τοποθετήσεις, ούτε διάλογος, ούτε προτάσεις διαφορετικές του Προέδρου κατατέθηκαν. Τίποτε δηλ. από τα βασικά στοιχεία που συγκροτούν μια στοιχειώδη λειτουργία δημοκρατικού πολιτικού κόμματος, σε μια κορυφαία μάλιστα κομματική διαδικασία, αυτήν της "Αποτίμησης εκλογικού αποτελέσματος".

Η απόλυτη Δημοκρατία, δηλαδή !

Φαίνεται τελικά, πως η δημοκρατία και η αξιοπρεπής αντιπαράθεση με επιχειρήματα, κάποιους ενοχλεί ιδιαίτερα. Εάν όμως δεν αρχίσει να εμπεδώνεται πρώτα μέσα απ'το ίδιο το κόμμα, τότε πώς θα μεταφερθεί εκεί έξω στην Κοινωνία και το Λαό;

..................

Το αρχηγικό κόμμα του κ. Τσίπρα, διαπιστώνεται τελικά, πως δεν πήρε κανένα μήνυμα απ'τις προχθεσινές εκλογές. Μια εισήγηση του Ηγεμόνα και τέλος! Αυτή είναι, και καθίστε όλοι κάτω βουβοί. Όσοι θέλετε! Οι άλλοι.... δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε, όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας.

.......................

Βεβαίως και προσωπικά δεν μου πέφτει κανένας λόγος, διότι δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως έναν απλό Έλληνα πολίτη όμως, ανήκοντα στον Κεντροαριστερό χώρο (ΠΑΣΟΚ), με νοιάζει και για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και για το ποιος θα αντιπολιτεύεται: Και ερωτώ απλά: Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πορευθεί με την ίδια συνταγή και στις επόμενες εκλογές; Της του "Ενός ανδρός αρχής"; Ήταν τελικά το ισχυρό χαρτί ο Πρόεδρος και Αρχηγός του ή μήπως είναι αλλιώς;

Το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος, έφτασε άραγε εκεί που έπρεπε ή όχι;

Τέτοιες "εσωστρεφείς" και κυρίως "ΕΓΩστρεφείς" αντιλήψεις και πρακτικές, που ανάγονται στον "Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό", υπάρχει πιθανότητα να φέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα τον Ιούνη;

 

Τάσος Καραμπατζός


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής