breaking news Νέο

«Αυλαία» στη Βουλή που ορκίστηκε την Κυριακή

«Αυλαία» στη Βουλή που ορκίστηκε την Κυριακή

Θυροκολλήθηκε χθες το απόγευμα από τον Φρούραρχο της Βουλής το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με το οποίο προκηρύσσονται εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ρίχνοντας αυλαία στη Βουλή που ορκίστηκε μόλις την Κυριακή 28 Μαϊου. Το Προεδρικό Διάταγμα συνυπογράφουν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο επισημοποιείται η έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Νωρίτερα χθες εξελέγη το Προεδρείο, με τον Κώστα Τασούλα να συγκεντρώνει 270 ψήφους.

Υπέρ της υποψηφιότητας Τασούλα ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Απόντες από τη διαδικασία ήταν οι Αντώνης Σαμαράς και ‘Οθωνας Ηλιόπουλος που βρίσκονται στις ΗΠΑ, καθώς και οι Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν του ΣΥΡΙΖΑ.

Στήριξη στον Κωνσταντίνο Τασούλα μέσω επιστολής ψήφου έδωσαν οι Αλέξης Τσίπρας, ‘Ολγα Γεροβασίλη, Μπουρχαν Μπαράν και Σωκράτης Βαρδάκης.

Η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα, «εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την επανεκλογή του, από το Σώμα που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Πρόκειται για τη δεύτερη «φευγαλέα» Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

 

Ορκίστηκαν οι «300» των εκλογών της 21ης Μαΐου

Ορκίστηκε Κυριακή 28 Μαϊου , ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.

 

Με το ίδιο Διάταγμα καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλείται η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00.

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν υπάρχει σταυροδοσία και οι βουλευτές θα εκλεγούν με τη λεγόμενη λίστα με βάση τη σειρά που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή. Είναι βέβαια στη διακριτική ευχέρεια των αρχηγών να αλλάξουν τη λίστα των βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής