breaking news Νέο

Έχουν λόγο να πανηγυρίζουν τα πλείστα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για την επανεκλογή Ερντογάν;

Έχουν λόγο να πανηγυρίζουν τα πλείστα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για την επανεκλογή Ερντογάν;

Πολλά ελληνικά μέσα Ενημέρωσης και δη αυτά που επικροτούν και υπερθεματίζουν την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, είδαν με μια... ανακούφιση την εκλογική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γειτονική μας Τουρκία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως επί των ημερών του Τούρκου προέδρου δεν δημιουργήθηκε «θερμό επεισόδιο», όπως στην περίπτωση της Τανσού Τσιλέρ, με τα Ίμια, το 1996, αλλά και πως με αυτόν στο «τιμόνι» της Τουρκίας δεν θα δημιουργηθεί κάτι τέτοιο.

Θα μπορούσε κανείς να πει «ναι» στον παραπάνω ισχυρισμό.

Είναι όμως έτσι; Σαφώς και ο νεοεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος (με ποσοστό 52,1%) δεν πρόκειται να κινηθεί στη λογική ενός «θερμού επεισοδίου», από τη στιγμή που έχει καταφέρει άλλα πράγματα που τον... επιβραβεύουν.

Και ειδικότερα, όταν ο κ. Ερντογάν στην τετραετή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τακτική του τελευταίου πέτυχε υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις από τη χώρα μας στα εθνικά θέματα και στο Κυπριακό, οπότε και τι νόημα θα είχε η πρόκληση ενός «θερμού επεισοδίου». Άλλωστε, δεν χρειάζεται και πολύ να θυμηθούμε, παρά αν δούμε κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα τα τελευταία 4 χρόνια.

Αρχής γενομένης από το «ψευτοτουρκολιβυκό μνημόνιο», το οποίο όμως ο κ. Ερντογάν κατάφερε να καθιερώσει. Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπερασπίστηκε την εθνική θέση, όπως θα όφειλε, στο μέγιστο βαθμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πάντα κάνει τα... στραβά μάτια στην Τουρκία, αντί να απορρίψει ως παράνομο το συγκεκριμένο μνημόνιο, αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα! Αρκεί μόνον αυτό, όταν η Τουρκία με την παρουσία στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη και την επιρροή της εκεί σε πολιτικό επίπεδο επωφθαλμιά να «βάλει χέρι» στα χρυσοφόρα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα υπαναχώρησης είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, όπως έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε, αλήθεια γιατί; στα 12 ν.μ. στη Νοτιανατολικη Μεσόγειο π.χ. Κρήτη, Κω, Ρόδο - κι έτσι επιτρέπει στον Ταγίπ Ερντογάν, πέραν των άλλων, να επιδιώκει ως και την επέκταση του πραγματικά έξω από κάθε λογική "casusbelli" (αιτία πολέμου) και εκτός του Αιγαίου.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν της αποκάλυψης του πρώην προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι τον πίεζε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην πάει σε εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, «για να έχουμε ήρεμη την Τουρκία», ούτε ΑΟΖ Ελλάδος - Κύπρου φρόντισε να κάνει, με αποτέλεσμα η Τουρκία να προσπαθεί να έχει την κυριαρχία στη Ν.Α. Μεσόγειο. Πολλώ δε μάλλον να μας γυρνά στην εποχή του εκτρωματικού στην κυριολεξία σχεδίου Ανάν για τη μαρτυρική Κύπρο. Τότε, που ο μακαρίτης Τάσος Παπαδόπουλος εναντιώθηκε με πάθος, λέγοντας πως: «Ο Τούρκος θέλει να είναι αφέντης στο Βορρά και συμμέτοχος στο Νότο της Κύπρου», σε σχέση με Έλληνες πολιτικούς την εποχή εκείνη που έβλεπαν το σχέδιο του Κόφι Ανάν, υπό το βάρος της συναίνεσης και του Αμερικανικού παράγοντα, βεβαίως βεβαίως ως... μια ευκαιρία επανένωσης του νησιού!!

 

-του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής