breaking news Νέο

Θ.Θεοχαρόπουλος σε Μοσκοβισί: «Αναλάβετε πρωτοβουλίες για μείωση των στόχων σε 2% και αναδιάρθρωση χρέους»

Θ.Θεοχαρόπουλος σε Μοσκοβισί: «Αναλάβετε πρωτοβουλίες για μείωση των στόχων σε 2% και αναδιάρθρωση χρέους»

Η ομιλία στη Βουλή του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου προς τον  Επιτρόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μοσκοβισί :

«Κύριε Μοσκοβισί, με τη σειρά μου, να σας καλωσορίσω στην χώρα μας. Είστε ένας σταθερός φίλος της Ελλάδας, και η χώρα σας και εσείς προσωπικά, με τις ενέργειές σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την διαχρονική δράση σας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, στην οποία το σημαντικό ιστορικό παρελθόν δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να υποβαθμιστεί, το στάσιμο παρόν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το όραμα για το μέλλον δεν πρέπει να συνεχίζει να παρουσιάζεται ομιχλώδες.

Μπροστά στα εμπόδια και τις σύνθετες προκλήσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που έχει να αντιμετωπίσει η ενωμένη Ευρώπη, τα  κράτη μέλη της E.E. οφείλουν να διαμορφώσουν από κοινού ένα όραμα για το μέλλον.

Όσοι είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές δεν αμφισβητούμε τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις και ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μοναδικός δρόμος για το μέλλον. Γι’ αυτό επιμένουμε, διεκδικώντας εδώ και τώρα αλλαγή πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ενοποίηση των τομέων πολιτικής.

Αλλά και μια Ευρώπη, σύμφωνα με τη δική μας σοσιαλδημοκρατική θεώρηση, που θα δίνει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Απαιτούνται ταχύτερα βήματα λοιπόν προς την οικονομική ενοποίηση. Το να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες από τα εθνικά κράτη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη θεσμική ολοκλήρωση, είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Σωστά είπατε, όχι σε άτυπες διαδικασίες, όχι σε άτυπες λογικές.

Βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να σας πω, ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων ή πολλαπλών επιλογών. Το είπατε με αφορμή το θέμα της εργασίας και της ανεργίας στην ομιλία σας, αλλά θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το θέσει και στα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί για το μέλλον της Ευρώπης, δηλαδή να προτείνει το σενάριο 5 της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης και όχι το σενάριο πολλαπλών ταχυτήτων ή πολλαπλών επιλογών.

Επίσης η πρόκληση είναι να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόματος μηχανισμός μεταφοράς πλεονασμάτων, αυτό σημαίνει περισσότερη ενοποίηση. Συνεπώς η δική μας στάση είναι προς την ενίσχυση και όχι προς την αποδυνάμωση αυτού του μηχανισμού μεταφοράς πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι η ώρα πράγματι να ληφθούν πρωτοβουλίες. Γιατί οι συγκυρίες είναι δύσκολες: οικονομική ανασφάλεια, προσφυγικό, μεγέθυνση ανισοτήτων, υποβόσκων τραμπισμός,  άνοδος εθνικιστικών και λαϊκίστικών στοιχείων –το αναφέρατε, το ζήσαμε, το ζούμε και στην χώρα μας, το αναφέρατε για όλη την Ευρώπη, το οποίο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα- απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Και βεβαίως αναφερθήκατε στην ομιλία σας στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Εμείς θέλουμε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Η αμφιβολία και αυτό το οποίο πρέπει να δούμε από εδώ και στο εξής είναι το ποιες είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τι πρέπει να προωθήσουμε γιατί πολλές φορές ορισμένες δεν είναι και μπορεί να μην προωθούν το σκοπό.

Συμφωνούμε επίσης με τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, το οποίο έχει τεθεί από την Γαλλία και το οποίο θα μπορεί να δώσει λύσεις.

Τώρα όσον αφορά την ανεργία, κύριε Επίτροπε, θέλω να σας πω ότι για να έχετε την πλήρη εικόνα της χώρας μας πράγματι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μειωθεί περίπου στο 20% όπως είπατε, αλλά να γνωρίζετε ότι αυξήθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, έχουν αυξηθεί οι μορφές εργασίας με 300 ευρώ, δεν τα βγάζει πέρα η κοινωνία και δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή με αυτούς τους μισθούς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται μία άλλη ευρωπαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και όχι σε αυτήν την λογική υποαπασχόλησης.

Και βεβαίως συμφωνούμε σε σχέση με την δημοκρατική νομιμοποίηση και τη λογοδοσία, η οποία πρέπει να υπάρχει και στο επίπεδο της Ευρωζώνης, σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται μεταρρύθμιση πραγματικά και για το ζήτημα της Ευρωζώνης και του προέδρου της.

Να σας πω το εξής κρίσιμο για την χώρα μας. Οι στόχοι των υπέρογκων πλεονασμάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και θέσεις εργασίας. Έξοδος από την κρίση δεν θα μπορέσει να υπάρξει αν δεν μπουν τα θεμέλια για ένα σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο χρειάζεται να γίνει σε συνεργασία -αλλά από την χώρα μας κυρίως- με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αν δεν μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, στους οποίους όλοι οι εταίροι έχετε συμφωνήσει και θα πρέπει να το ξαναδείτε. Κι εδώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε άλλα είναι εμπόδιο, βοηθάει στο να μην είναι 3,5%. Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, και εσείς προσωπικά, να λάβετε πρωτοβουλίες για την μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% την επόμενη πενταετία και βεβαίως  για το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, έχει μείνει πίσω, και που χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να υπάρξει έξοδος από την κρίση».           

Το βίντεο της ομιλίας: " target="_blank">


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής