breaking news Νέο

Κώστας Βοργιαζίδης : «Θα είμαι παρών και την επόμενη πενταετία»- Αποκλειστική συνέντευξη στο www.imerisia-ver.gr

Κώστας Βοργιαζίδης : «Θα είμαι παρών και την επόμενη πενταετία»- Αποκλειστική συνέντευξη στο www.imerisia-ver.gr

Κώστας Βοργιαζίδης, δήμαρχος Βέροιας. Ένας χαμηλών τόνων αυτοδιοικητός ταγός, με τον οποίο συζητήσαμε πολλά και σημαντικά θέματα του δήμου του, με αναγωγές και στην κεντρική πολιτική ζωή του τόπου. Όχι, ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτή, αλλά μας δήλωσε σίγουρα ότι αυτός και η παράταξή του θα είναι εκ νέου υποψήφιοι για το δήμο της Βέροιας το 2019. Αν έβαζα έναν τίτλο σε τούτη τη συνέντευξη, θα ήταν η ρήση του για τη σχέση του με την πολιτική στον πρώτο βαθμό. «Το επάγγελμά μου είναι μηχανικός και ουδέποτε κρατικοδίαιτος»!

Πρώτη ερώτηση για το ζήτημα της Μακεδονίας. «Υπάρχουν κάποιες αλήθειες, που δεν αμφισβητούνται και τις εξέφρασα και στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Το διαπιστώνουμε στις Αιγές. Οι Σλάβοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τον 7ο μ.Χ., άρα, όπως είπε και ο Γκριγκόρωφ δεν μπορεί να είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε υπάρχει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Επισήμανα  στο συμβούλιο ότι υπάρχει καιροσκοπισμός σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, που κρίνει τις τύχες της Ελλάδας, το 2008 είχαν την άποψη της κοινής εθνικής γραμμής, τώρα έχουν διαφορετική, γκρίζα, θα έλεγα θέση.

Η κουβέντα συνεχίζεται για το…lifting από τη δημοτική του αρχή σε μέρος του πεζοδρόμου της Βέροιας. «Θα αλλάξουν τα δάπεδα και οι φωτισμός, ενώ  θα μπούνε μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, οι οποίες θα λειτουργούν με κάρτα, που θα περιέχει μικροτσίπ, ώστε να μην αντιγράφονται, όπως τα παλιά τηλεκοντρόλ και θα δοθούν στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ θα υπάρξει και σχετικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης, ώστε να μην παρατηρείται το σημερινό φαινόμενο», μας είπε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι το ωράριο φορτοεκφόρτωσης θα ισχύσει κατόπιν και σε όλη τη Βέροια».

Για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μας είπε ότι ο δήμος Βέροιας είχε τη δεύτερη καλύτερη πρόταση σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη Θεσσαλονίκη και για αυτό χρηματοδοτήθηκε με 4,2 εκ. ευρώ. Για δε το βιοκλιματικό δίκτυο και σύνδεση των πολιτιστικών διαδρομών της παλαιάς πόλης, ο δήμαρχος σημείωσε ότι θα προέλθει από την ανωτέρω χρηματοδότηση. «Συνδέουμε τρεις ιστορικούς τόπους, την Παναγία Δεξιά, τη Μπαρμπούτα και την Κυριώτισσα, μέσα από ένα ιστορικό μονοπάτι, που θα έχει κοινά χαρακτηριστικά, όπως δάπεδα, φυτεύσεις, δείκτες, καθώς και την πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα αναπλαστεί και αυτή, με ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ. Η Βέροια διαθέτει μεγάλο πολιτιστικό πλούτο. Πέραν της πρώτης προσπάθειας που έκανε η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, δεν έγινε τίποτε αξιόλογο, για να δείξουμε στους Έλληνες και τους ξένους ότι υπάρχει στον τόπο μας ένας πολιτισμικός θησαυρός, όπως και ένας αντίστοιχος θρησκευτικός. Χρόνο με το χρόνο, προχωρούμε στο στόχο μας η πόλη να έχει περισσότερες διανυκτευρεύσεις και με την ολοκλήρωση του Ανακτόρου και του Μουσείου των Αιγών, αλλά και με την ολοκλήρωση του Ι.Ν. του Αγίου Λουκά στη Δοβρά. Εμείς προσπαθήσαμε, προβάλλοντας την πόλη σε διάφορες εκθέσεις, φέρνοντας τουρ οπερέιτορς και κάνοντας πολλές άλλες ενέργειες».

Πηγαίνουμε σε ένα κρίσιμο θέμα, το σημαντικότερο της πόλης, όπως μας αναφέρει ο κ. Βοργιαζίδης, τονίζοντας ότι ο νόμος προβλέπει τη στείρωση, τη θεραπεία και την επαναφορά των ζώων στο χώρο απ΄ όπου προήλθαν. «Ο δήμος έχει κάνει πάνω από 500 στειρώσεις στη διοίκησή μου, ενώ πρόσφατα εγκρίναμε δυο ακόμη προγράμματα. Τα αδέσποτα ήταν κάποτε δεσποζόμενα. Δεν είναι ούτε δώρο, ούτε παιχνίδι, να τα βαριούνται και μετά να τα αφήνουν στους δρόμους. Πρέπει να συμμετάσχει ο ίδιος ο δημότης, αλλιώς το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ». Του επισημαίνουμε την… εισαγωγή στις πόλεις  μεγάλων αδέσποτων, που σίγουρα δεν ήταν ζώα συντροφιάς, αλλά τσομπανόσκυλα! «Ναι, αλήθεια είναι αυτό», μας επιβεβαιώνει ο δήμαρχος, που μας είπε ότι ένα σκυλί που σκαναρίστηκε από τις αρμόδιες αρχές, ο κάτοχός του ήταν από την… Κοζάνη!

Ακολουθεί η…. γέφυρα Κούσιου. «Αυτές τις μέρες δημοπρατείται (σ.σ. ήδη δημοπρατήθηκε), 3,5 χρόνια από τη διάλυση της σύμβασης. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα σοβαρό εργολάβο, που θα το τελειώσει στο χρόνο του, αφού τα χρήματα υπάρχουν. 

Για τον Τριπόταμο τονίζει ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη, περιμένοντας την υπουργική  απόφαση οριοθέτησης του. Βεβαίως δεν θα γίνουν παρεμβάσεις στην κοίτη, αφού κάποιοι χώροι κατακλύζονται τις πλημμυρικές περιόδους. Θα γίνει ένα περιπατητικό μονοπάτι».

Τον ρωτάμε για το πώς βλέπει το ενδιαφέρον του ομολόγου του της Νάουσας, Νίκου Κουτσογιάννη, για την επένδυση σε δημοτική έκταση, με εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης. «Δεν διαθέτουμε αντίστοιχες εκτάσεις, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να πω ότι προσωπικά είμαι υπέρ ή κατά. Πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος, για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Ένα άλλο φλέγον ζήτημα που συζητάμε, είναι το Νοσοκομείο Βέροιας. «Η ουσία είναι να παραλάβουμε εκτός από νέα κτίρια, μηχανήματα και γιατρούς. Ο Χρήστος Κούτρας κάνει εξαιρετική δουλειά. Σημαντικό θα ήταν να δημιουργηθεί τμήμα χημειοθεραπείας. Θα θέσουμε όλα τα ζητήματα στον υπουργό, στις 13 Φεβρουαρίου», αναφέρει ο κ. Βοργιαζίδης, τονίζοντας την καλή του σχέση με το διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας κ. Μαυρογιώργο.

Συνεχίζουμε με το ζήτημα της επέκτασης των κοιμητηριών. «Παρατηρούμε αύξηση των ταφών και φτάνουμε στα επίπεδο του κορεσμού. Είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες».

 

Η ερώτησή μας για  το πού βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις του με την Έφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, μετά τα όσα συνέβησαν με την...περιβόητη αρχαιολογική αναοριοθέτηση της Βέροιας δεν τον… τρομάζει. «Όντως περάσαμε την...καταιγίδα», μας απάντησε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις τους έχουν ομαλοποιηθεί με τη συνεργασία δήμου και Εφορίας Αρχαιοτήτων στην ανάδειξη του δίδυμου Οθωμανικού λουτρού, που πραγματοποιεί με εθνικούς πόρους η κα. Κοτταρίδη, ενώ ο δήμος, μέσω του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, αναπλάθει την πλατεία των λουτρώνων. Ακόμη στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η χρηματοδότηση της Εφορίας για την ανάδειξη των αρχαίων τειχών της Βέροιας, με 350.000 ευρώ. «Άρα να υποθέσουμε ότι έχει βγει μεταξύ σας το...ουράνιο τόξο», τον πειράξαμε. Ο δε δήμαρχος μας απαντά με ένα χαμόγελο! 

«ίδαμε αντιδράσεις και αυτονομήσεις πολλών συμβούλων που εξελέγησαν με τον συνδυασμό σας το Μάιο του 2014. Ποια είναι η δική σας θέση, για το γεγονός ότι… έθεσαν εαυτόν εκτός κινήματος, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου;», τον ρωτάμε πειράζοντάς τον. «Συμμετέχω σε όλα τα όργανα της ΠΕΔ Κ-Μ και της ΚΕΔΕ. Είναι κοινή πρακτική όλων των δυσαρεστημένων ανά την Ελλάδα. Προφανώς και είναι δικαίωμά τους, αλλά εμείς συνεχίζουμε», η απάντηση! 

Για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κώστας Βοργιαζίδης τονίζει ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. «Μπορεί να υπάρξει ένα πιο αναλογικό σύστημα από το 60% ,που λαμβάνει ο πλειοψηφών συνδυασμός του δεύτερου γύρου. Ίσως κοντά στο 50%, ώστε να υπάρξει αναγκαιότητα για συνεργασίες, χωρίς όμως  ακρότητες, αφού η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη αντίστοιχο προφίλ ευρωπαϊκών χωρών.

Κλείνουμε τη συνέντευξη, ρωτώντας τον να στείλει ένα μήνυμα στους συνδημότες, εν όψει των εκλογών του 2019, έχοντας μας από την αρχή τονίσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό του. «Αυτά τα τρία πρώτα χρόνια αναδείξαμε το νοικοκύρεμα του δήμου. Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειώσει στο ελάχιστο το δανεισμό μας. Η επόμενη πενταετία θα έχει περισσότερα έσοδα, που θα διατεθούν στην τουριστική ανάπτυξη, τον κοινωνικό τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που σύντομα θα φέρουμε ένα νέο πλάνο στο δημοτικό συμβούλιο», μας λέει.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά για τη συνέντευξη, τονίζοντας ότι ο Κώστας Βοργιαζίδης είναι ένας δημοτικός ταγός με άποψη!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής