breaking news Νέο

Π. Γερουλάνος: «Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να δημιουργήσει περιεχόμενο, ένα όραμα για τη χώρα μας»

Π. Γερουλάνος: «Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να δημιουργήσει περιεχόμενο, ένα όραμα για τη χώρα μας»

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Ιωαννίδη «Οι τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης», σήμερα το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας, ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στέλεχος του «Κινήματος Αλλαγής», βρέθηκε χθες το πρωί στη Βέροια και είχε συνάντηση με τους πρώην βουλευτές του νομού Άγγελο Τόλκα και Θανάση Γικόνογλου, καθώς και με πρόσωπα του πολιτικού χώρου (Κίνημα Αλλαγής), όπου και είχαν την ευκαιρία να τα πουν πάνω σε τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και τοπικά θέματα. Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» εντόπισε τον Παύλο Γερουλάνο στην αίθουσα «ΚΟΡΙ» του Πολυχώρου της «Ελιάς» και εκμεταλλευόμενη την παρουσία του εδώ, βρέθηκε κοντά του. Ο πρώην γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού δέχθηκε από την πλευρά του με χαρά να μιλήσει στην εφημερίδα μας και να εκφράσει την άποψή του για μια σειρά από ζητήματα.

 

Η υπόθεση NOVARTIS

Η υπόθεση της NOVARTIS, που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική ζωή της χώρας, με τη σκανδαλολογία να αναζωπυρώνεται, αυτή τη φορά με τις μίζες που δόθηκαν σε στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε στην κουβέντα μας, με τον Παύλο Γερουλάνο να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως, «εάν ήθελαν οι Έλληνες πολιτικοί, θα μπορούσαν να είχαν λύσει τέτοια ζητήματα. Στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιούν τη διαφθορά ο ένας για τον άλλον, η οποία είναι συνέχεια όλων των κομμάτων».

 

Εθνικά θέματα

Περνώντας στα εθνικά θέματα της χώρας, ο κ. Γερουλάνος θεωρεί πως «γι' αυτά θα πρέπει να υπάρχει σύγκλιση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν δεν το κάνουν μάλιστα και από την πρώτη μέρα. Καλό θα ήταν να δούμε σε τέτοιες περιπτώσεις τους Κύπριους πολιτικούς, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους. Εδώ μόνον όταν οι ίδιοι αποτύχουν, φθάσουν στην καταστροφή, θυμούνται να συνεργασθούν...». Ενώ σχολιάζοντας ο ίδιος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα, σημείωσε ότι «εδώ υπάρχει μία διπλωματία, τις πτυχές της οποίας δεν ξέρουμε». Σ' ό,τι αφορά στον Αλβανικό Εθνικισμό που αναπτύσσεται, υπήρξε δηκτικός: «Κάθε εθνικισμός οδηγεί σε νεκρούς. Το αποτέλεσμα είναι κάποιος να χάσει. Και εδώ είναι η Ελλάδα, που δύναται να παίζει ρόλο και να θεωρείται σταθεροποιητικός παράγοντας. Είναι η μόνη χώρα με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει στην περιοχή, να ζήσουν καλύτερα οι χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου».

Όσο για τη μόνιμη απειλή που εκφράζεται από την εξ' ανατολάς γείτονα χώρα, την Τουρκία, ο κ. Γερουλάνος ξεκαθάρισε πως: «Η Τουρκία περνάει μία δύσκολη περίοδο, μία περίοδο υπαρξιακή γι' αυτήν. Όμως η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει, ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας. Και εδώ είναι που η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής, τόσο της Δύσης, όσο και της Ανατολής. Όμως για να γίνει αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να έχει τρία πράγματα: Δυνατή οικονομία, δυνατή διπλωματία, δυνατό στρατό».

 

«Το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να δημιουργήσει περιεχόμενο, ένα όραμα για τη χώρα μας»

Η δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρει την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής», έρχεται ευθύς αμέσως στη συζήτησή μας. Για το οποίο ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι: «Θα πρέπει να δημιουργήσει περιεχόμενο, ένα όραμα για τη χώρα και μετά να καταλάβει ο καθένας το όραμά σου. Από κει και μετά το «Κίνημα Αλλαγής» θα πρέπει να παρουσιάσει νέα πρόσωπα, όχι με βάση την ηλικία σ' αυτά, τα οποία και θα γίνουν δίαυλος επικοινωνίας αυτού του οράματος, ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και ιδέες, που μπορούν να φέρουν στους πολίτες. Στο σημείο αυτό προτάσσω ότι θα πρέπει να τεθούν δύο προτεραιότητες: Η πρώτη προτεραιότητα, για το πως θα μπορέσουμε να φέρουμε ξανά στην κάλπη να ψηφίσουν 2 εκατομμύρια πολίτες. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να εμπνεύσεις τον κόσμο. Και πάλι. Προϋπόθεση, δε, για να συμβεί αυτό, είναι να είσαι ειλικρινής. Γιατί στην ουσία είμαστε ΠΑΣΟΚ. Το έδειξε άλλωστε και το αποτέλεσμα στις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Βεβαίως, χαίρομαι που έχουν έρθει στο χώρο δυνάμεις, όπως το «ΠΟΤΑΜΙ» και η ΔΗΜΑΡ. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε, είμαστε ΠΑΣΟΚ. Απλά με το «ΠΟΤΑΜΙ» και τη ΔΗΜΑΡ γίνεται πιο πλούσιος ο χώρος».

 

«Αντί να μιλάμε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να μιλάμε για αποσυγκέντρωση εξουσίας»

Το θέμα της Απλής Αναλογικής, την ψήφιση της οποίας προωθεί η κυβέρνηση ως εκλογικό σύστημα στις εκλογές του πρώτου και δεύτερου βαθμού των Αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από μία τέτοια κουβέντα. «Αντί να μιλάμε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να κάνουμε λόγο για αποσυγκέντρωση εξουσίας. Την εξουσία θα πάρει κάποιος, που θα ελέγχεται από πάνω και από κάτω, που θα δίνει λόγο στο λαό. Αυτό ακριβώς έχει να κάνει και με τα ΑΕΙ, τα Επιμελητήρια της χώρας, θέματα που έχει δημιουργήσει το κράτος και δεν έχουν εξουσία. Πάνω σ' αυτό το θέμα επιπρόσθετα θα ήθελα να επισημάνω πως έχουμε τον απαξιωμένο ρόλο του βουλευτή και το θέμα του Κοινοβουλίου να το δούμε από την αρχή. Δεν αναβαθμίζεις το Κοινοβούλιο με την απλή αναλογική, αν δεν «σπάσεις» τη Β' Αθηνών και δεν δώσεις εργαλεία στο βουλευτή. Όπως, ας πούμε, με το ότι, όταν αναγράφεται ένα νομοσχέδιο, ο βουλευτής θα πρέπει να το γνωρίζει και με πλήρη γνώση στη συνέχεια να καλείται να το ψηφίσει».

 

Ροδάκινο

Καθότι αγροτική περιοχή η Ημαθία, η συζήτηση οδηγήθηκε και στα αγροτικά προϊόντα και δη στο ροδάκινο, που έχει πρωτεύουσα θέση στον τόπο μας. Με τον πρώην γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού να κάνει λόγο «για ένα νέο ρόλο, που θα πρέπει να έχουν οι συνεταιρισμοί. Τουτέστιν, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά και να συνεργασθούν μεταξύ τους, προτάσσοντας την ποιότητα του ροδακίνου και ο ανταγωνισμός να σας ακολουθήσει. Έχει αμύθητη αξία το προϊόν του ροδακίνου, αλλά θέλει να το πουλήσεις σωστά, πράγμα που προϋποθέτει μία καλή οργάνωση». Και συνάμα κάπου εδώ να μπαίνει ένα τέλος στην κουβέντα μας, με τον κ. Γερουλάνο να μας ευχαριστεί για τη δυνατότητα να μιλήσει για όλα αυτά.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής