breaking news Νέο

Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και η ανάγνωση της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Οσίου Γερασίμου

  • Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και η ανάγνωση της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Οσίου Γερασίμου
  • Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και η ανάγνωση της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Οσίου Γερασίμου

Με λαμπρότητα το πρωί της Πέμπτης, 29ης Ιουνίου, εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του ιδρυτού της Εκκλησίας των Βεροιέων, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Βεροίας.

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η τελετή αναγνώσεως της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου για την τοπική μας Εκκλησία.

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας μετά την αναγραφή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του Οσίου Γερασίμου στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας μας, συμμετείχε με ομάδα προσκυνητών τον περασμένο Απρίλιο στην επίσημη τελετή αγιοκατατάξεως που πραγματοποιήθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο.

Στο πλαίσιο των «ΚΘ’ Παυλείων» πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον νεοφανή Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος τυγχάνει Γέροντας του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, καθώς έχει λάβει τη μοναχική κουρά από τον ίδιο στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στο Άγιον Όρος.

Στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την τοπική μας Εκκλησία, μήνυμα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος της, Γέρων Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης, ενώ συμμετείχε και ο Ιερομόναχος Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στην οποία ανήκε ο Όσιος Γεράσιμος.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που ακολούθησε προεξήρχε ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών και Νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νουβίας κ. Σάββας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Ναϊσσού κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Ζουγκδίδι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας) και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος).

Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος προσκάλεσε αδελφικά τους Αγίους Αρχιερείς για να συμμετάσχουν στην σεμνή τελετή αναγνώσεως της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς και οι λοιποί προσκεκλημένοι μετέβησαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων προσέφερε ενθύμια και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους, ενώ τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη.

Με τη σειρά του ο ελλογιμώτατος Καθηγητής απένειμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα το Χρυσό Μετάλλιο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. κατόπιν αποφάσεως της Κοσμητείας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής