breaking news Νέο

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα σχολικής στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

  • Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα σχολικής στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας
  • Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα σχολικής στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών και Μεταφορών, κ.κ. Κωσταντίνο Γαβρόγλου και Χρήστο Σπίρτζη (έχει την αρμοδιότητα στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) αντίστοιχα, αποφάσισε να ζητήσει το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου, μετά από πρόταση του προέδρου, Λάζαρου Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι συμφώνησαν ομόφωνα να επικοινωνήσουν άμεσα με τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, προκειμένου να επισπευστεί η συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ θα ζητήσει παράλληλα, συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, αίτημα των δημάρχων που εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.  

Ήδη, η ΠΕΔ-ΚΜ από τις 30 Ιανουαρίου 2018, έχει στείλει σχετικό  έγγραφο στην κ. Νοτοπούλου στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζει, ότι «μετά την παρέλευση έξι και πλέον μηνών επανερχόμαστε και υποβάλλουμε ξανά το αίτημα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της επόμενης επίσκεψης του κυρίου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη , μια συνάντηση του με αντιπροσωπεία  του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, ώστε οι δήμοι να παρουσιάσουν συνοπτικά τις ανάγκες τα προβλήματα και τις προτάσεις τους με πυρήνα τo ζήτημα της σχολικής στέγης στην Κεντρική Μακεδονία».

Το ίδιο έγγραφο και σχετικό πίνακα - κατάσταση με τα προβλήματα σχολικής στέγης στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας ήδη εστάλη εκ νέου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών κ.κ Παναγιώτη Σκουρλέτη, Δήμο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρήστο Σπίρτζη, ενώ κοινοποιήθηκαν και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, το Δ.Σ της ΚΕΔΕ και  τη διοίκηση της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε»

 

Ούτε κεραμίδι για σχολείο ως το 2020

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η χρηματοδότηση που προβλέπεται για την κατασκευή νέων μονάδων αλλά και για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, είναι δραματικά μειωμένη.

Με βάση τον πίνακα που κατήρτισε η ΠΕΔ-ΚΜ, συνολικά στους 38 δήμους, απαιτούνται 102 νέα διδακτήρια, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, χρειάζεται η αγορά 17 οικοπέδων που προορίζονται για σχολεία, ενώ 27 δήμοι, πολλοί εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται επειγόντως προσθήκες αιθουσών σε υφιστάμενα σχολεία.

«Είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της σχολικής στέγης, διότι δεν καταρτίστηκε ακόμη κανένας συγκεκριμένος προγραμματισμός με χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι που να τελειώσει αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέχρι το 2020 δεν πρόκειται να μπει ούτε ένα κεραμίδι. Για αυτό αγωνιούμε και για το ότι θα χαθούν οικόπεδα, τα οποία χρόνια τώρα είναι χαρακτηρισμένα και προορίζονται για τη σχολική στέγη», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου.

 

Εκρηκτικές διαστάσεις το πρόβλημα σχολικής στέγης

Σύμφωνα με τους δημάρχους, το πρόβλημα σχολικής στέγης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η χρηματοδότηση που προβλέπεται για την κατασκευή νέων μονάδων, αλλά και για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, είναι δραματικά μειωμένη. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να μη χτιστεί κανένα σχολείο, αφού μέχρι το 2020 τα κονδύλια που θα διατεθούν, φτάνουν μόλις τα 24 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12 εκατ. προορίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως προκύπτει από τη λίστα της ΠΕΔ-ΚΜ, έχουν οι δήμοι Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών και Θέρμης. Μάλιστα μόνο στους δήμους Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου απαιτούνται συνολικά 22 νέα σχολεία. 

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας οξύνθηκε, καθώς στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας (2007 -2013) τα κονδύλια που είχαν διατεθεί είχαν ανέλθει σε 191 εκατ. ευρώ, ενώ στο ισχύον, όπως προαναφέρθηκε, φτάνουν μετά βίας τα 24 εκατ. 

 

Οι προτάσεις των δημάρχων 

Οι προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την επίλυση των προβλημάτων σχολικής στέγης, οι οποίες θα κατατεθούν στον πρωθυπουργό, αφορούν: 

* Επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. 

* Διάθεση σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία για την κατοχύρωση μέσω απαλλοτριώσεων των απαραίτητων για την ανέγερση των σχολικών μονάδων αστικών εκτάσεων. Ήδη αρκετές απαλλοτριώσεις χώρων για την κατασκευή σχολείων κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη άρση, καθώς ελλείψει πόρων δεν θα συντελεστούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου από τη δημοσίευση της οικείας δικαστικής απόφασης που καθόρισε την αποζημίωση. 

* Κατά την επικείμενη, εντός του 2017, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί με άντληση από λιμνάζοντα κονδύλια ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ περιφερειών που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σχολικής στέγης. 

* Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτιρίων Οργανισμός (“Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”, διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί στη λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για τη σχολική στέγη. 

* Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή νηπιαγωγείων, ΕΠΑΛ, σχολικών κτιρίων σε περιοχές όπου υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες και για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων. 

* Άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που θα προκύψει μετά τη λήξη των μισθωτηρίων ακινήτων στα οποία στεγάζονται σχολικές τάξεις, τα οποία (μισθωτήρια) δεν μπορούν να ανανεωθούν λόγω τεχνικών ανεπαρκειών των ως άνω ακινήτων. 

 

ΠΕΔ-ΚΜ: «Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΦΟΔΣΑ - Ζητούν να αποσυρθεί το Ν/Σ και να αρχίσει νέος ουσιαστικός διάλογος»

 

Επιπλέον το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στο κείμενο του Σχεδίου Νόμου – που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση - με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Οι δήμαρχοι αντιδρούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη δυνητική δημιουργία νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι «το νέο σχέδιο νόμου δημιουργεί, ειδικά για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει ολοκληρώσει και υλοποιεί το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), κινδύνους για ανατροπή όλων όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, που θα επιφέρουν με απόλυτη βεβαιότητα σημαντική καθυστέρηση στην ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της  ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αυτό θα συμβεί, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν/Σ να δημιουργηθούν, ανά περιφέρεια, από ένας μέχρι τρεις ΦΟΔΣΑ. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες όλων αυτών των ετών , καθίστανται ανενεργοί οι ανανεωμένοι ΠΕΣΔΑ και απαιτείται στην ουσία να γίνουν εκ νέου όλες οι προσπάθειες για τη συγκρότηση Περιφερειακών και Εθνικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων». Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο βρίσκεται σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν λαμβάνει υπόψη του τα μέχρι σήμερα επιτυχημένα αποτελέσματα που προήλθαν μέσα από συλλογικές αποφάσεις Δήμων – μελών των Περιφερειακών Συνδέσμων.

Την εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία το Δ.Σ του οργάνου, επισημαίνοντας ότι εφόσον το νομοσχέδιο - από τη στιγμή που τουλάχιστον δεν εξαιρεί τους υφιστάμενους ΦΟΔΣΑ - κρίνεται αναγκαίο να αποσυρθεί και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, της ΚΕΔΕ αλλά και των εκπροσώπων των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου «βρίσκεται σε διαβούλευση  το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όμως όσα χρόνια λειτουργούμε ως ΦΟΔΣΑ άλλοι παππάδες έρχονται άλλα ευαγγέλια λένε. Απαιτούμε να  σεβαστεί η κυβέρνηση την υφιστάμενη κατάσταση. Έγιναν έργα και μελέτες με βάση των ΠΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να πάμε τώρα πίσω».

»Και θα πάμε πράγματι πίσω, μόνο αν δημιουργηθούν άλλοι ΦΟΔΣΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση του έργου που πρέπει να εκτελεστεί στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας». Πρόσθεσε ακόμη πως αυτό που ζητάει η ΠΕΔ-ΚΜ για τους ΦΟΔΣΑ που έχουν ολοκληρωθεί θεσμικά είναι να εξαιρεθούν και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως στην ΚΕΔΕ, όπου τέθηκε το ζήτημα, υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. «Εμείς όμως έχουμε περιφερειακή και αυτοδιοικητική συνείδηση. Δώσαμε μάχες και δεν θα πάμε σε έναν αποσυντονισμό και διάλυση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

 

Να ξανασυζητηθεί το νομοσχέδιο

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, λέγοντας πως το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τη λειτουργία των υφιστάμενων Φορέων, γιατί προβλέπει διαβαθμικούς συνδέσμους. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπως είπε, 14 πρώην ΦΟΣΔΑ ενώθηκαν υποδειγματικά και δεν υπάρχει πρόβλημα εναπόθεσης απορριμμάτων. «Σήμερα το νέο νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια για αλλαγές, καθώς υπαγορεύει ότι αφού οι ΦΟΔΣΑ έκαναν τα περιβαλλοντικά έργα, τώρα μπορούν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Όμως στην Κεντρική Μακεδονία έχει δημιουργηθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων οργανωμένο  και δεν υπάρχει αναγκαιότητα να αλλάξει» τόνισε και πρότεινε να ξανασυζητηθεί το νομοσχέδιο, ώστε να βρεθεί χρυσή τομή για τη διαχείριση απορριμμάτων και να μη δημιουργηθούν και άλλοι φορείς. «Είμαστε ένας δυνατός φορέας αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων», σχολίασε ο κ. Γεράνης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής