breaking news Νέο

Δέσμευση Α. Ξανθού για 5 θέσεις γιατρών στο νέο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βέροιας

  • Δέσμευση Α. Ξανθού για 5 θέσεις γιατρών στο νέο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βέροιας
  • Δέσμευση Α. Ξανθού για 5 θέσεις γιατρών στο νέο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βέροιας
  • Δέσμευση Α. Ξανθού για 5 θέσεις γιατρών στο νέο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βέροιας
  • Δέσμευση Α. Ξανθού για 5 θέσεις γιατρών στο νέο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βέροιας
  • Δέσμευση Α. Ξανθού για 5 θέσεις γιατρών στο νέο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βέροιας

Στο Νοσοκομείο Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ημαθία και αφού πρώτα είχε επισκεφτεί τη Μονάδα της Νάουσας, όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη. Μιλώντας στο Νοσοκομείο Βέροιας ενώπιον των τοπικών αρχών, του νοσηλευτικού προσωπικού και ενδιαφερομένων, ο κ. Ξανθός αρχικά επεσήμανε πως προβλήματα υπήρχαν και πριν την κρίση, αλλά και τώρα, τα οποία οξύνθηκαν. «Παρά την κόπωση και τις μισθολογικές περικοπές, οι γιατροί έβαλαν πλάτη, για να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε μια φάση επούλωσης πληγών, με αργά και σταθερά βήματα».

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «ασυμμετρία αναγκών και πόρων στο χώρο της Υγείας, καθώς αυξήθηκαν οι ανάγκες αλλά και η νοσηρότητα».

Ο ίδιος, μάλιστα, έκρινε ως φιλόδοξο σχέδιο τη μονάδα θρομβόλυσης με μαγνητικό τομογράφο στο παθολογικό της μονάδας Βέροιας και τη μονάδα χημειοθεραπείας, προτείνοντας να υπάρξει ιεράρχηση, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν σιγά - σιγά.

Ακόμα ο υπουργός Υγείας, στη βάση πάντα των δυνατοτήτων, αλλά και της διάθεσης από την πλευρά των νέων επιστημόνων.

Αναφερόμενος ο κ. Ξανθός στο Νοσοκομείο Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας, έκρινε πως υπάρχει σαφώς μια αναβαθμισμένη εικόνα με το έργο της διοίκησης και της ΥΠΕ, καθώς η κυβέρνηση, με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού, κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, αναβαθμίζοντας τα μέγιστα στις υπηρεσίες που παρέχονται, παρά τα σοβαρά προβλήματα που ακόμα υπάρχουν παντού. Συγχρόνως ο κ. Ξανθός έδωσε υπόσχεση για στήριξη του έργου της επέκτασης του Νοσοκομείου, σε μια προσπάθεια αυτό (νοσοκομείο) να ολοκληρωθεί και να καταστεί λειτουργήσιμο μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

 

«Οι ΤΟΜΥ αποτελούν μια άλλη φιλοσοφία στο σύστημα, στο οποίο πρωτεύον είναι η πρόληψη»

Επιπλέον, μιλώντας ο κ. Ξανθός για γενικότερα θέματα υγείας, στάθηκε στα βήματα, που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια, με τη στήριξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, με έντιμη διαχείριση και σεβασμό στο προσωπικό και στους ασθενείς, αλλά και με σημαντικές αποφάσεις, όπως κάλυψη και των δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων στις δημόσιες μονάδες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξανθός σημείωσε για τις τοπικές Μονάδες Υγείας πως αποτελούν μία άλλη φιλοσοφία στο σύστημα, στο οποίο πρωτεύον είναι η πρόληψη.

 

«Καλύτερη η εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο, παρά τα προβλήματα»

Αμέσως μετά ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Τάκης Μαυρογιώργος έκανε το δημόσιο απολογισμό δράσης της διοίκησής του, που, σύμφωνα με αυτόν, παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα και διαχείριση, όπως και περισσότερο προσωπικό, ευχαριστώντας συνάμα όλες και όλους τους συνεργάτες του γι' αυτό.

Παίρνοντας κατά όροφο τον απολογισμό δράσης που επιτελέστηκε, χαρακτήρισε «άθλο» τις 3.000 επεμβάσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη χειρουργική, ενώ στη μαιευτική έγιναν 3000 τοκετοί, κρίνοντας ως αξιοζήλευτα τα επίπεδα.

Σ' ό,τι αφορά στο καρδιολογικό τμήμα, ο κ. Μαυρογιώργος τόνισε πως αυτό εμφανίζει μια δυναμική με την παρουσία αιμοδυναμικού, αλλά και τους σχεδιασμούς ανάπτυξης εργαστηρίου εγκατάστασης βηματοδοτών. Σ' ό,τι έχει να κάνει με το παθολογικό, ο ίδιος έκανε λόγο για «ηρωική προσπάθεια σ' αυτό», δεδομένου ότι το 70-80% της δράσης είναι στο τμήμα αυτό. Ο κ. Μαυρογιώργος, τέλος, αναφέρθηκε και στη μονάδα τεχνητού νεφρού και στο σπουδαίο έργο που γίνεται σ' αυτή και δη σε υψηλό επίπεδο.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο υπουργός Υγείας, υπήρξε δηκτικός, σημειώνοντας ότι «ο δημόσιος απολογισμός των Διοικητών των Νοσοκομείων είναι απόδειξη άλλης αντίληψης του υπουργείου, με σαφή οδηγία σε όλους τους Διοικητές να εκτίθενται τακτικά στη βάσανο της κριτικής».

• Νωρίτερα το λόγο πήραν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης, οι οποίοι και εξέθεσαν από πλευρά τους τις δικές τους σκέψεις, όπως φυσικά και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας, που έθεσαν μια σειρά από προβλήματα, στα οποία και έλαβαν απαντήσεις λίγο αργότερα από τον υπουργό Υγείας.

 

Παρουσίες

Παρόντες ακόμα στην ομιλία του κ. Ξανθού και στο δημόσιο απολογισμό δράσης της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ημαθίας από πλευράς του Διοικητή κ. Μαυρογιώργου, οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΔΣ Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΙΣΗ Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Τάσος Βασιάδης, ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια κ. Κούγκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ημαθίας Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και Σάκης Χειμώνας κ.α..

 

Δηλώσεις Ξανθού στους εκπροσώπους του τύπου

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στους εκπροσώπους του τύπου, εξερχόμενος του Νοσοκομείου με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, επεσήμανε μεταξύ άλλων : «Τα δυο νοσοκομεία της Ημαθίας έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επιτελούν σημαντικό έργο. Με διαβάθμιση υπάρχει μία σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας τους. Είμαστε σε μια φάση επούλωσης πληγών, που υπήρχαν και επιδεινώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Κάνουμε μια προσπάθεια να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και σ΄ ένα βαθμό το έχουμε πετύχει και με μόνιμο προσωπικό και μέσω των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ., που ήταν μια πολύ σημαντική ενίσχυση, 4000 άνθρωποι, οι οποίοι κάλυψαν ανάγκες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

Προσπαθούμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων, να προκηρύξουμε μόνιμες θέσεις, για να καλύψουμε με ασφαλή τρόπο τις διαχρονικές ανάγκες και τα κενά του συστήματος, αλλά αυτό έχει περιορισμούς. Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο μια προκήρυξη, που αφορά στο προσωπικό και είναι σε εξέλιξη οι κρίσεις που αφορούν στους γιατρούς.

Νομίζω ότι υπάρχει αντίστοιχα πρόβλεψη και για τα δυο νοσοκομεία της περιοχής. Ο προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί, όπως στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Έχουμε προσθέσει αυτό τον καιρό περίπου 300-400 εκ. ευρώ τη διετία και με 600-700 εκ. ευρώ την τετραετία 2015-2018.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων με φάρμακα, με υλικά, έχουμε ενισχύσει τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν τους επικουρικούς γιατρούς. Έχουμε τριπλασιάσει τα τελευταία δυο χρόνια τα χρήματα και από 30-35 εκ. ευρώ έχουν ξεπεράσει τα 90 εκ. ευρώ».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής