breaking news Νέο

Ανδρέας Ξανθός: "Δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του Νοσοκομείου Νάουσας"

  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:
  • Ανδρέας Ξανθός:

Το Νοσοκομείο της Νάουσας ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε κατά την περιοδεία του στην Ημαθία, το πρωί της Τρίτης 13ης Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, έχοντας μάλιστα συζήτηση με τους φορείς  του Νοσοκομείου, αλλά και της Νάουσας, που κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες. Στην επίσκεψή του παρευρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κα. Καρασαρλίδου και κ. Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος του ΙΣΗ κ. Διαμαντόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία κ. Τσαπαρόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Κωστόπουλος, εκπρόσωποι των γιατρών, των νοσηλευτών, του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου κ.α. Ο κ. Ξανθός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του Νοσοκομείου Νάουσας. Επεσήμανε ότι το ΕΣΥ από το 2016 έχει θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων-προσλήψεων, ενώ η κυβέρνησή του έδωσε στην υγεία το 5,2% του ΑΕΠ, όταν το παρέλαβε στο 4,6%. «Αν θέλουμε να έχουμε ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας, πρέπει να πάμε σε μια πιο ευρύχωρη χρηματοδότηση. Δικό μας πολιτικό σχέδιο συρρίκνωσης των Νοσοκομειακών δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους δεν υπάρχει. Στηρίζουμε το ΕΣΥ, με ιεράρχηση των προβλημάτων και με ισόρροπο τρόπο», τόνισε ο κ. υπουργός.

 

Σύγχρονο Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αξονικό τομογράφο

 

Ο  κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην έλλειψη αξονικού τομογράφου από το Νοσοκομείο της Νάουσας εδώ και πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει έννοια σύγχρονου Νοσοκομείου χωρίς αυτόν. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός του 2018 θα έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο, επισημαίνοντας τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης σε διαγωνισμούς προμηθειών.

 

Έφυγαν 18.000 γιατροί από την Ελλάδα εξαιτίας του μνημονίου

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης γιατρών στην Παθολογική Κλινική, είπε ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, αφού εξαιτίας του μνημονίου έχουν φύγει για το εξωτερικό 18.000 γιατροί! «Έχουμε αντικειμενική δυσκολία σε ορισμένες περιοχές, αφού υπάρχει και η γνωστή… αστυφιλία στο ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε ειδικότητες που μπορούν να ανοίξουν εύκολα ιατρείο, όπως οι παθολόγοι και οι παιδίατροι», είπε ο κ. υπουργός, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα στοχευμένης ενίσχυσης της Μαιευτικής Κλινικής, στην οποία υπάρχει μόνο ένας μαιευτήρας! Παράλληλα είπε ότι το Νοσοκομείο της Νάουσας ενισχύθηκε με επιπλέον ποσό της τάξης των 700.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του το 2017. «Είναι δυνατόν να θέλουμε να κλείσουμε ένα Νοσοκομείο και να ενισχύουμε τον προϋπολογισμό του;», αναρωτήθηκε.

 

Διασυνδέσεις Νοσοκομείων

 

Στην τοποθέτηση του δημάρχου Νάουσας κ. Κουτσογιάννη, στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο γραφείο του κ. διοικητή, για αποσύνδεση των δυο Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ο κ. Ξανθός είπε : «Είναι ένας μνημονιακός όρος. Μια παρέμβαση που δεν έλυσε, αντίθετα δημιούργησε προβλήματα. Το πρόβλημα δεν είναι το διοικητικό πλαίσιο, αλλά η έλλειψη προσωπικού. Οφείλει να στηριχθεί η λειτουργία των Νοσοκομείων εν τοις πράγμασι. Υπήρξε συνειδητή γραμμή υποβάθμισης των  Νοσοκομείων στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχω ζητήσει από το διοικητή της 3ης ΥΠΕ (σ.σ. ο κ. Κίρκος συνόδευε τον υπουργό στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ημαθία) να ετοιμάσουν την αποτύπωση αντίστοιχων περιπτώσεων. Η σημερινή της διοίκηση με συντονισμένη προσπάθεια κατανέμει ισόρροπα τους διατιθέμενους πόρους.

 

Υπαγωγή στη Γ΄ Ζώνη Κινήτρων

 

Για το αίτημα της υπαγωγής στη Γ΄ Ζώνη Κινήτρων, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η έλευση γιατρών κρισίμων ειδικοτήτων, όπως οι παθολόγοι, ο κ. Ξανθός  είπε ότι το εξετάζει για μια σειρά Νοσοκομείων, όπως και αυτό της Νάουσας.

 

ΕΚΑΒ

 

Στην τοποθέτηση του κ. Ξανθού για το στόλο του ΕΚΑΒ, ο οποίος είπε ότι έχει ανανεωθεί το 1/3 του στόλου, χωρίς όμως να γίνει ίση κατανομή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρενέβη ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μαυρογιώργος, επισημαίνοντας ότι αναμένονται 3 νέα ασθενοφόρα στην Ημαθία, ως δωρεά από τη διοίκηση του αγωγού TAP, αλλά δεν υπάρχει διασωστικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τις προσλήψεις διασωστών σε εθνικό επίπεδο.

 

Προδρομίδης : «Ευχόμαστε η επίσκεψή σας να είναι πιο αποδοτική από αυτή του…Κουρουμπλή»!

 

Στην τοποθέτησή του ο γιατρός-καρδιολόγος του Νοσοκομείου Νάουσας, κ. Μάκης Προδρομίδης, ευχήθηκε η επίσκεψη του κ. Ξανθού να είναι πιο αποδοτική για το ίδρυμα, από αυτή του κ. Κουρουμπλή, προς τριετίας (σ.σ. ο οποίος έμεινε μόνο στα ευχολόγια). «Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θέλετε να κλείσετε το Νοσοκομείο. Όμως ένα Νοσοκομείο κλείνει μόνο του χωρίς γιατρούς, προσωπικό και εξοπλισμό. Δεν υπάρχει στον κόσμο Νοσοκομείο, που να έχει γενική εφημερία και στα επείγοντα περιστατικά να μην έχει παθολόγο και χειρουργό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Χρειαζόμαστε κοινή προκήρυξη για 3 παθολόγους και όχι για διευθυντές Παθολογικής. Μεμονωμένα δεν έρχεται κανένας παθολόγος, για να κάνει 15 εφημερίες το μήνα. Η διασύνδεση των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας μόνο καυγάδες προκαλεί στα δημοτικά συμβούλια των πόλεων. Ούτε ένας διοικητικός μισθός δεν μειώθηκε, αφού πέραν του διοικητή, υπάρχει και η θέση του υποδιοικητή στην Ημαθία. Υπάρχει ροή νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στη Βέροια και όχι αντίστροφα. Το Νοσοκομείο μας είναι ένας «κάδος ψυχών», από τον οποίο αντλεί το Νοσοκομείο της Βέροιας. Οι πολίτες βλέπουν ότι δεν υπάρχουν γιατροί και πάνε στη Βέροια. Όμως και εκεί επικρατεί αγανάκτηση, αφού βγήκαν «ράντζα». Πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Έχουν δίκαιο και οι συνάδελφοι της Βέροιας. Ο γιατρός δεν  μπορεί να στήνει… τσαντίρι και να κάνει μια εφημερία στη Βέροια και μια στη Νάουσα», κατέληξε ο κ. Προδρομίδης.

 

Διαμαντόπουλος : «Η πορεία του Νοσοκομείου της Νάουσας είναι φθίνουσα»

 

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε σε φθίνουσα πορεία του Νοσοκομείου Νάουσας. «Σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα από το 2013. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις φημολογίες για κλείσιμο του Νοσοκομείου. Χωρίς την ύπαρξη δυο Νοσοκομείων, η Βέροια δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο των περιστατικών», είπε.

 

Μαυρογιώργος : «Προσπαθήσαμε να ανατάξουμε το Νοσοκομείο από την υποστελέχωσή του»

 

Στις ενέργειες κατά τη διάρκεια της θητείας του αναφέρθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας, κ. Τάκης Μαυρογιώργος. «Προσπαθήσαμε να ανατάξουμε το Νοσοκομείο από την υποστελέχωση που είχε. Ολοκληρώσαμε κάποιες προσλήψεις, άλλες βγήκαν άγονες. Επιμένουμε σε μόνιμη πλήρωση των θέσεων», είπε ο κ. διοικητής.

 

Κίρκος : «Πολλές οι ελλείψεις στη δημόσια υγεία, δίνουμε καθημερινά μάχη. 530.000 ευρώ στο Νοσοκομείο της Νάουσας»

 

Στις πολλές ελλείψεις στη δημόσια υγεία της 3ης ΥΠΕ αναφέρθηκε ο διοικητής της, κ. Κίρκος. «Δίνουμε καθημερινά μάχη. Ο κ. Μαυρογιώργος και η κα. Πέρβου (υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Ημαθίας, υπεύθυνη του Νοσοκομείου Νάουσας) εξομάλυναν σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα. Από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων δίνουμε 250.000 ευρώ για τον εξωραϊσμό του Νοσοκομείου (βάψιμο και άλλες αντίστοιχες εργασίες) και άλλες 280.000 για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (νέος υπέρηχος, μηχάνημα αναισθησιολογίας κ.α).

 

Ξανθός : «Χρήσιμη η επίσκεψη στη Νάουσα. Δεν λύνουμε προβλήματα, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα στο σχεδιασμό μας»

 

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ως χρήσιμη την επίσκεψή του στη Νάουσα. «Δεν λύνουμε προβλήματα, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα στο σχεδιασμό μας. Καλύψαμε υγειονομικά 2,5 εκ. πολίτες, που μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν να έχουν πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ 100.000 ανασφάλιστοι μέσω του συστήματος λαμβάνουν φάρμακα της τάξης των 165 εκ. ευρώ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις με πολιτικές αποφάσεις έκλεισαν 11 νοσοκομεία στη χώρα, ενώ κατήργησαν τμήματα και οργανικές θέσεις. Θα κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να ηθικοποιηθεί το σύστημα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πού πάνε τα λεφτά για την υγεία, ποιος τα διαχειρίζεται, πώς αξιολογούνται οι υπηρεσίες. Υπήρχε πάρτι και ρεμούλα. Πρέπει να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής