breaking news Νέο

Και πάλι με φοροδιαφυγή… -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Και πάλι με φοροδιαφυγή…  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά εμφανίζεται με την «ρομφαία» της«πάταξης της φοροδιαφυγής» με στόχο να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα υποτίθεται για το κοινό καλό και τη ανάπτυξη της χώρας.

 

Φυσικά έχει φροντίσει χρόνια τώρα να θεσπίσει (και αυτή…) πλήθος φοροαπαλλαγές σε «φτωχά» κοινωνικά στρώματα όπως π.χ εφοπλιστές, καθώς και να αποφύγειτις συγκρούσεις με μεγαλοφειλέτες. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 

Κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους σε συναλλαγές από ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και διατάξεις για τηδιασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, επί ποινή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ, μετην οποία ενσωματώνεται και η Οδηγία 2021/54 της ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

 

Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που με προμετωπίδα την δήθεν αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σφίγγει παραπέρα και την ψηφιακή «θηλιά» σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με βάση και τα περιβόητα ηλεκτρονικά βιβλία - myDATA - που βοηθούν το αστικό κράτος να εφαρμόζει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική του: Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δίνουν και εικόνα στην κυβέρνηση για την πορεία των κλάδων και την κερδοφορία τους, προκειμένου να στηριχτούν πιο αποτελεσματικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Με βάση αυτά, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει:Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία με φορολογικές δηλώσεις.Δυνατότητα κοινών ή/και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές,με τη δυνατότητα μάλιστα ξένες φορολογικές αρχές να κάνουν ελέγχους στην Ελλάδα. Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς - ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κ.λπ., με τα πρόστιμα να φτάνουν έως τα 500 χιλιάδες ευρώ και αναστολή λειτουργίας, καθώς επίσης κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το πεδίο εφαρμογής του νόμου στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας,προκειμένου - όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας - να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες...

 

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, με πρόστιμα έως 10 χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

 

Την ίδια ώρα, «επί ξύλου κρεμάμενοι», αντιμέτωποι με κατασχέσειςκαι πλειστηριασμούς, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου είχαν οφειλές προς την εφορία 4,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με σχεδόν έναν στους δύο να απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1,45 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα - πάνω από1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις - τα χρέη είναι μέχρι 500 ευρώ, και σε αυτούς ακριβώς θα ενταθεί το κυνηγητό, την ίδια ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όμιλοι χρωστάνε πάνω από το 80% των χρεών ή σχεδόν 85 δισ., που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

 

Η κυβέρνηση σπεύδει να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι» από τους πάνω από 1,7 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ, σκοπεύοντας - σύμφωνα με όσα διαρρέει - να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια.

 

Απέναντι στην πολιτική αυτή ο μόνος δρόμος είναι η αντίστασητων λαϊκών στρωμάτων και η διεκδίκηση από μέρους τους των ρεαλιστικών προτάσεων που έχουν καταθέσει και στο ζήτημα της φορολογίας!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής