breaking news Νέο

Σε «επενδυτική βαθμίδα» η χώρα μας: Ε, και; -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Σε «επενδυτική βαθμίδα» η χώρα μας: Ε, και;  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ήταν «βασικό» προεκλογικό όπλο της κυβέρνησης. Μάλιστα σχεδίαζε και ανάλογη προπαγανδιστική προβολή του όλου γεγονότος. Όμως ήλθαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες και της χάλασαν το «σώου». Ο λαός αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης!

Ας γίνουμε όμως συγκεκριμένοι:

Το γεγονός: Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ (υψηλό), στο καθεστώς της λεγόμενης «επενδυτικής βαθμίδας», ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο καναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης «DBRS Morningstar».Η απόφαση ενός από τους τέσσερις «μεγάλους» οίκους (που τις αξιολογήσεις του δέχεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τροφοδοτεί με αισιοδοξία επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους, αφού σηματοδοτεί την πρόσβαση του ελληνικού αστικού κράτους σε σχετικά φτηνότερο δανεισμό για λογαριασμό τους.

Η ουσία: Για τον λαό σηματοδοτεί μνημόνια εις το διηνεκές, όπως αποκαλύπτουν και οι ίδιες οι εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου στις οποίες βασίστηκε η αξιολόγηση, καθώς «η νέα κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023 (...) προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 162,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 και στο 135,2% μέχρι το τέλος του 2026. Η Ελλάδα επίσης αποπληρώνει το χρέος του επίσημου τομέα και αυξάνει το μερίδιό της στο χρέος του ιδιωτικού τομέα. Οι κυβερνητικές προτεραιότητες επικεντρώνονται στην επιτυχή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος Ελλάδα 2.0, με αρκετές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στα σχέδια για τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος Δικαιοσύνης και του συστήματος δημόσιας Υγείας, μαζί με «βελτιώσεις» στην Παιδεία.

Για την περιβόητη ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει, πληρώνοντας πάνω από 50 δισ. ευρώ φόρους κάθε χρόνο και πρόσθετα ματωμένα πλεονάσματα της τάξης των 4 δισ. κάθε χρόνο. Από την άλλη, όλο και λιγότερα και από τα ήδη ελάχιστα θα δίνονται για τις ανάγκες του σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση, για αποζημιώσεις στους πληγέντες και αποκατάσταση των περιοχών από τις τεράστιες καταστροφές του καλοκαιριού, με όλα αυτά πάντα στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.

Ολα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στον πληθωρισμό, στην ακρίβεια, στην εκτίναξη των επιτοκίων και στα άλλα «μέτρα αποπληθωρισμού» με τα οποία ο λαός πληρώνει και την «επεκτατική» πολιτική των προηγούμενων χρόνων, για την επιστροφή στη «δημοσιονομική πειθαρχία».Προϋπόθεση είναι να «τρέχει» με αυστηρό πρόγραμμα το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, όπως το τερατούργημα Γεωργιάδη για τη 13ωρη δουλειά, αλλά και με μέτρα όπως: Η δημιουργία του νέου φορέα ακινήτων, που θα αναλάβει να «τρέξει» μια ώρα αρχύτερα πλειστηριασμούς και εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Συμπέρασμα: «Άνθρακες ο θησαυρός» για το λαό και τα συμφέροντά του!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής