breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νάουσα το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Ζιώτα

  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νάουσα το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Ζιώτα
  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νάουσα το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Ζιώτα

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25/9 στην κατάμεστη αίθουσα της ΒΕΤΛΑΝΣ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεόδωρου (Λάκη) Ζιώτα "Η Νάουσα μέσα από τις εφημερίδες 1875-1940" ΤΟΜΟΣ Β': ΟΙKΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ». Μεταξύ των παρευρισκόμενων ο δήμαρχος Νάουσας  Ν. Καρανικόλας, ο πρόεδρος του Δ.Σ Γ. Βασιλείου, τα μέλη του Δ.Σ (με τη ΛΑΣ) Λ. Λακηνάνος και Α. Χατζηιωαννίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Μαρκοβίτης κ.α.

Για το βιβλίο μίλησαν:

Ο ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας Στέργιος Αποστόλου (την παρέμβαση διάβασε η κόρη του Σπυριδούλα) που στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου, επιμελητής της έκδοσης και πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος» και Δήμητρα Τζάκη-Μπεσλίκα, επιμελήτρια της έκδοσης. Αναφέρθηκαν αναλυτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου και διάβασαν χαρακτηριστικά τους αποσπάσματα.

Ο Χατζηκώστας Αλέκος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, τόνισε: «Πρόκειται για ένα βιβλίο πολλαπλά χρήσιμο. Όχι μόνο για τους ιστορικούς, αλλά κυρίως για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δίνει πολλές ψηφίδες της ιστορίας του τόπου. Τα στοιχεία που θέτει για τις οικονομικές εξελίξεις, δεν είναι παρά τα συγκεκριμένα παραδείγματα για την παρουσία και την ανάπτυξη των καπιταλιστικών-κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής στη ευρύτερη περιοχή. Δεν αποτελούν ιδιομορφίες της περιοχής, αλλά υπακούν σε τελική ανάλυση στους «σιδερένιους νόμους» του κοινωνικο-οικονομικού αυτού συστήματος…. Το βιβλίο που είναι μία ενδελεχής μελέτη- και ανεξάρτητα από τις επιμέρους παρατηρήσεις ή διαφωνίες- αποτελεί πολύτιμο βοηθό για τη πραγματική κοινωνική ιστορία της Νάουσας, γεμάτη διδάγματα και για το σήμερα. Γιατί όπως λέει και το τραγούδι «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα το ίδιο μένουν».

Τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας με εμφανή συγκίνηση- ο ίδιος κλωστοϋφαντουργός όπως και ο πατέρας του- κατέρριψε μία σειρά καλλιεργούμενους μύθους σχετικά με τη βιομηχανία στη Νάουσα, το ρόλο των βιομηχάνων, τη σχέση κυβερνήσεων-κράτους- τοπικής διοίκησης μ’ αυτούς καθώς και στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής