breaking news Νέο

Συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στo Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στo Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Έθνος της Κυριακής  και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

 

Κύριε Θεοχαρόπουλε το σκάνδαλο της Novartis θα διαλευκανθεί από την Προκαταρκτική;

Δυστυχώς, η σκανδαλολογία και η σπίλωση προσώπων αντί για τη διαλεύκανση μπορεί να οδηγήσουν στο να την γλιτώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Λέμε ναι στην σύσταση προκαταρκτικής, για να σταματήσει να πετάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα βυθίζοντας την χώρα στο βούρκο με κίνδυνο στο τέλος αυτός να καταπιεί όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα κάνει το κόμμα του κυνήγι μαγισσών. Το πιστεύετε; Και όταν μιλά για το παλαιό πολιτικό σύστημα τι εννοεί; Δείχνει την ατζέντα των εκλογών;

Με τα νέα δεδομένα έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Τσίπρας, ως συνήθως, κάνει τα αντίθετα από αυτά που λέει. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται καθημερινά σε κυνήγι μαγισσών.  Ο ίδιος και τα κυβερνητικά στελέχη του έχουν δικάσει και καταδικάσει πριν την δικαιοσύνη. Με την κατασυκοφάντηση των πάντων η μόνη που ευνοείται είναι η άκρα δεξιά.  Τώρα όταν μιλά για παλαιό πολιτικό σύστημα μάλλον εννοεί τους κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο!

Διακρίνετε ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την φαρμακευτική δαπάνη;

Στην Ελλάδα η φαρμακευτική δαπάνη επί ΝΔ, την περίοδο 2004-2009, υπερδιπλασιάστηκε από 2,4 σε 5,1 δις ευρώ. Η κατά κεφαλή δαπάνη το 2009 ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά.  Το όργιο σπατάλης ήταν έργο ΝΔ. Αυτό είναι σίγουρα σκάνδαλο, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες.  Το ΠΑΣΟΚ περιόρισε άμεσα και δραστικά την φαρμακευτική δαπάνη, από 5,1 σε 2,8 δις ευρώ και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το παρατηρητήριο τιμών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα διεκδικήσει τα χαμένα χρήματα από την εταιρεία. Μπορεί;

Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να διεκδικήσει τα χρήματα. Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς όμως συνεχώς εξαγγέλλει διεκδικήσεις χρημάτων που ποτέ δεν έρχονται. Κάτι σαν τον ορίζοντα που όσο τον πλησιάζεις διαρκώς απομακρύνεται. Να μην συμβεί το ίδιο και τώρα. Γιατί θα πρόκειται για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς αντίκρισμα.

Εάν βρεθεί στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την γίδα στην πλάτη;

Εμείς δεν παίζουμε με τα ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, το έχουμε αποδείξει. Έως σήμερα όμως δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας ούτε ένα στοιχείο που να αποτελεί έστω και ένδειξη. Για αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα με την ίδια τη Δημοκρατία. 

Εάν όχι;

Θα επιβεβαιωθεί η θέση μας ότι έγινε μία πρωτοφανής επιχείρηση συλλογικής ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων που δεν αρμόζει στην ίδια την Δημοκρατία. 

Ανησυχείτε για ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από το σκάνδαλο;

Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.  Εμείς σε ένα μήνα έχουμε το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα και οι πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση για εμάς είναι οριστικά στο παρελθόν, πρακτικές κυρίως της ΝΔ που υιοθετεί και διευρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βλέπετε λύση στο Μακεδονικό; Θα την στηρίξετε με την ψήφο σας στην Βουλή;

Θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα όταν και εάν έλθει πρόταση της κυβέρνησης στη Βουλή. Η στάση μου για λύση με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων και εγγυήσεις έναντι του αλυτρωτισμού δεν αλλάζει λόγω των συλλαλητηρίων ούτε για κανένα άλλο λόγο. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος όμως ότι την ίδια στάση έχει μετά τα συλλαλητήρια η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει το Εθνικό Σχέδιο για μια πενταετία. Πρέπει να εξασφαλίζεται ευρύτερη συναίνεση στην Βουλή;

Σε μία κανονική χώρα ναι. Αλλά βλέπετε εσείς τέτοιο κλίμα στην χώρα; ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ακολουθούν ένα διχαστικό μοντέλο αντιπαράθεσης που έχει άρωμα εμφύλιας διαμάχης. Για αυτό στοχεύουμε σε έναν ισχυρό φορέα της κεντροαριστεράς, για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση.   

Έχετε την ευθύνη σύνταξης του νέου Καταστατικού. Τι προβλέπει;

Έχει γίνει συλλογική δουλειά για ένα καινοτόμο καταστατικό με τέσσερις οργανωτικούς άξονες που οδηγούν σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό και συμμετοχικό φορέα. Το καταστατικό εξειδικεύει τον οδικό χάρτη μετάβασης από τη σημερινή μορφή στον πλήρως ενιαίο φορέα με τάσεις και ρεύματα ιδεών. Προβλέπονται ενισχυμένες οριζόντιες διαδικασίες, ένα e-κόμμα, με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ανανέωση με θητείες στα όργανά και ασυμβίβαστες θέσεις των στελεχών του σε σχέση με το κράτος. Χρειαζόμαστε αποκρατικοποιημένα κόμματα για να έχουμε αποκομματικοποιημένο κράτος.    

Για τα ελληνοτουρκικά τι λέτε;

Για τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες διεθνώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Καμμένος είναι επικίνδυνος για την χώρα και την εθνική της άμυνα. Η αδράνεια βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Εμείς επιδιώκουμε ειρηνικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Οι τουρκικές προκλήσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζονται. Η κλιμάκωση της έντασης και η επιθετικότητα της Άγκυρας είναι απαράδεκτες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής