breaking news Νέο

Τη μείωση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση των γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμΕΑ ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τη μείωση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση των γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμΕΑ ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τη συνταξιοδότηση των γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμEΑ ποσοστού αναπηρίας 67% και άνω, με 25 χρόνια και 7.500 ένσημα με μείωση του υφιστάμενου ορίου ηλικίας τουλάχιστον κατά 5 έτη, ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο την Τετάρτη (4/10) μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν.Ημαθίας «Τα Παιδιά της Άνοιξης».

Τόσο ο κ. Τσαβδαρίδης όσο και Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελεωνόρα Σαρκατζή, επισήμαναν στον κ. Γεωργιάδη ότι η μείωση  - ή ακόμη και κατάργηση όπως ζητούν η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τα Παιδιά της Άνοιξης - του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης της συγκεκριμένης κατηγορίας γονέων/ κηδεμόνων ΑμΕΑ, που επί του παρόντος και σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, 4336/2015, ορίστηκε στα 55 έτη με 25 χρόνια ασφάλισης και 7.500 ένσημα, είναι απαραίτητη.

Και αυτό διότι, όπως τόνισαν, η φροντίδα και το μεγάλωμα των ΑμΕΑ αποτελεί πέραν από μια σωματικά απαιτητική διαδικασία, έναν ψυχολογικά επιβαρυμένο αγώνα για γονείς και κηδεμόνες, ο οποίος συνεχίζεται εντεινόμενος κατά την ενηλικίωση των παιδιών. Καθώς οι γονείς αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ρόλους θεραπευτών και φροντιστών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για ακαθόριστο χρονικό διάστημα. Ενώ οι ίδιοι, με την πάροδο των χρόνων, εξασθενούν σωματικά και ψυχολογικά, χωρίς να έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια από άλλους φροντιστές, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους αλλά και της βαριάς ευθύνης.

Σημείωσαν δε στον Υπουργό ότι η εξέταση του εν λόγω δίκιου αιτήματος θα δώσει την ευκαιρία στους γονείς/κηδεμόνες να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής τόσο των ίδιων όσο και – κυρίως - των παιδιών ΑμEΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα επιχειρήματα που τέθηκαν και μετά από διεξοδική συζήτηση δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα και να επανέλθει με πιο συγκεκριμένες θέσεις.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής