breaking news Νέο

Ταξίδι – προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, την αιώνια Πόλη, από το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας

  • Ταξίδι – προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, την αιώνια Πόλη, από το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας
  • Ταξίδι – προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, την αιώνια Πόλη, από το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας

Το Νομικό Πρόσωπο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής (ΚΑΠΑ) του Δήμου Βέροιας διοργάνωσε ένα ταξίδι – προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, την αιώνια Πόλη και μια μεγάλη παρέα εκδρομέων ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2018, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΚΑΠΑ, Στέργιο Διαμάντη και αρχηγό εκδρομής τον ακούραστο και εξυπηρετικότατο ταξιδιωτικό πράκτορα κ. Απόστολο Εμμανουηλίδη.

Περνώντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση, οι εκδρομείς έφτασαν στο συνοριακό σταθμό των Κήπων, όπου διασχίζοντας τη γέφυρα των Κήπων, πέρασαν στον τούρκικο συνοριακό σταθμό των Υψάλων. Μπαίνοντας στην Ανατολική Θράκη, περνώντας έξω από την Κεσσάνη – Μάλγαρα – Ραιδεστό και ταξιδεύοντας παράλληλα με την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη το πρωί του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2018.

Κάνοντας έναν οδικό περίπλου των τειχών του Θεοδοσίου, επισκέφθηκαν την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί (που σημαίνει τόπος με τα ψάρια) με το θαυματουργό αγιασμό και τους τάφους των Πατριαρχών, αρχιερέων και ευεργετών.    

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στη μεγάλη σκεπαστή αγορά της πόλης, το Καπαλί Τσαρσί και το απογευματάκι επίσκεψη το Φανάρι, όπου τα μέλη του ομίλου προσκυνητών του ΚΑΠΑ παρακολούθησαν τον Εσπερινό στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κιβωτό της Ορθοδοξίας με τις σπάνιες ιστορικές εικόνες, λαμβάνοντας την πατριαρχική ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.  

Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τους προσκυνητές από τη Βέροια με λόγια αγάπης, εγκωμιάζοντας τα αγαθά αισθήματα και το έργο αλληλεγγύης που επιτελεί το ΚΑΠΑ και δίνοντας την ευλογία του, προσέφερε σε κάθε ένα από τα μέλη της ομάδας, ως αναμνηστικό δώρο, ένα σταυρουδάκι του Πατριαρχείου.

Το βράδυ, περιηγήθηκαν στη γραφική Μεγάλη Οδό του Πέραν, στα όμορφα και γραφικά στενά, όπου παλιά έκαναν τους περιπάτους τους οι Ελληνίδες αρχόντισσες.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε προαιρετική κρουαζιέρα στα στενά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου, όπου από θαλάσσης, οι εκδρομείς θαύμασαν τα παλιά χωριά αλλά και τις σύγχρονες αριστοκρατικές συνοικίες, φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου.    

Στη συνέχεια μετέβησαν στον 1ο και σημαντικότερο λόφο της Βυζαντινής Επτάλοφης Πόλης και επισκέφτηκαν το αξεπέραστο Βυζαντινό Μνημείο, την Αγία Σοφία. Ό,τι και να γράψει κάποιος για την ιερή κιβωτό των θρύλων και των ονείρων του ελληνισμού είναι λίγο, καθώς σε πιάνει ρίγος, όταν σκέφτεσε τη θεία λειτουργία, που έμεινε ατελείωτη στο χειρουβικό ύμνο κατά την άλωση…

Το βράδυ της Κυριακής περιελάμβανε προαιρετική βόλτα και δείπνο στη φημισμένη γραφική περιοχή του Kumkapi, με ντόπιους μουσικούς και χορούς στην παλιά ελληνική συνοικία του Κοντοσκαλίου.  

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας έλαβε χώρα επίσκεψη στην Αιγυπτιακή Αγορά με τους περίφημους παστουρμάδες και την ποικιλία των μπαχαρικών και ξηρών καρπών, καθώς επίσης και επίσκεψη στο Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου εψάλει για πρώτη φορά το 626 μ.Χ. το κοντάκιο του Ακάθιστου Ύμνου, «Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια» και ξεκίνησε η αναχώρηση για την Ελλάδα.

Το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας ευχαριστεί θερμά όλους τους εκδρομείς, που συμμετείχαν στο ταξίδι-προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή πραγματοποίηση του ταξιδιού και ιδιαίτερα τον αρχηγό της εκδρομής κ. Απόστολο Εμμανουηλίδη, άξιο πρεσβευτή της χώρας μας, αλλά πρωτίστως της πόλης μας, που με τη συντονισμένη ομάδα του φρόντισε τα πάντα για το ταξίδι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής