breaking news Νέο

Συστάσεις Σκρέκα: Στα 7 ευρώ το λίτρο μπορεί να βρουν τα νοικοκυριά το ελαιόλαδο μέσω του e-katanalotis

Συστάσεις Σκρέκα: Στα 7 ευρώ το λίτρο μπορεί να βρουν τα νοικοκυριά το ελαιόλαδο μέσω του e-katanalotis

Στα μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την καταπολέμηση της ακρίβειας αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκρέκας και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα και εστίασε στην εφαρμογή e-katanalotis.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό o υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει μια δύσκολη μάχη κατά της ακρίβειας η οποία θα συνεχιστεί.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έβγαζε χαμένο και το δημόσιο αλλά και τα νοικοκυριά.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία μηδένισε τον ΦΠΑ στο γάλα και η τιμή του αντί να μειωθεί αυξήθηκε 13% τον Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, οι τιμές στο γάλα μειώθηκαν 3%, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

 

Υψηλή η τιμή ελαιολάδου

Ο κ. Σκρέκας επιπλέον ανέφερε ότι οι τιμές του ελαιολάδου κυμαίνονται ιδιαίτερα ψηλά, κυρίως λόγω της μειωμένης προσφοράς παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ισπανία.

Οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 28,8% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, με την Ισπανία να καταγράφει πληθωρισμό ελαιολάδου 67%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι παρά τις υψηλές τιμές υπάρχουν προσφορές και κάλεσε τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του e-katanalotis, το οποίο εμφανίζει τις τιμές των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.

Ο κ. Σκρέκας έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο αν οι καταναλωτές επισκεφθούν τον συγκεκριμένο ιστότοπο θα διαπιστώσουν ότι σήμερα υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ ελαιόλαδο γνωστής αλυσίδας με τιμή 26,87 ευρώ τα 4 λίτρα.

 

Αισχροκέρδεια και πρόστιμα

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση διενεργεί ελέγχους και έχει θέσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Όποια εταιρεία, όποιος προμηθευτής ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους το οποίο προσδιορίζεται από το νόμο, τότε επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ανακοινώνονται ποιοι είναι οι παραβάτες.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα το 2023 ανέρχονται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί ελέγχους σε πάνω από 5.000 κωδικούς προϊόντων.

 

Μόνιμη μείωση τιμής

Οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν στα ράφια των σουπερμάρκετ την ειδική σήμανση για τα προϊόντα που θα έχουν για έξι μήνες έκπτωση 5% καθώς τέθηκε σε ισχύ η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη Μείωση Τιμής» στη μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην πληθωριστική κρίση.

Το μέτρο εφαρμόζεται από τις 16 Οκτωβρίου και όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας καθημερινά αυξάνονται οι εταιρείες και οι κωδικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχουν 300 κωδικοί με μειωμένη τιμή.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής