breaking news Νέο

«Πορεία Φωτός, Ν.-Γ. Πεντζίκης», του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

«Πορεία Φωτός, Ν.-Γ. Πεντζίκης», του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library  σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αθανασίου Αλτιντζή, σας προσκαλούν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 18:30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8, στην παρουσίαση του Βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου, Καθηγούμενου Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βέροιας, «Πορεία Φωτός, Ν.-Γ. Πεντζίκης».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Άννα Καζαντζίδου, ζωγράφος, ο Γιάννης Καισαρίδης, συγγραφέας, ο Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος  και ο συγγραφέας.

«Ο κυρ-Νίκος γύρω στα εβδομήντα κάτασπρος, πέφτει στα γόνατα, ο Γέροντας [ο όσιος Παίσιος] κοντά στα εξήντα λιωμένος από την άσκηση. Αλληλοασπάζονται και ο Γέροντας τον σηκώνει. "Ήρθα μόνο να πάρω την ευχή σας", λέει ο κυρ-Νίκος και φιλάει το ροζιασμένο από τις μετάνοιες χέρι. Και φεύγει με το ίδιο ταξί που περίμενε μισθωμένο στον περίβολο της Μονής.
Δε σας θυμίζει η σκηνή την περιγραφή του Θεόδωρου Ντοστογιέφσκυ στις πρώτες σελίδες των Αδελφών Καραμαζώφ; Ο άνθρωπος του Θεού, άντρας ή γυναίκα, παίρνει την ευχή από τον πατερούλη και αυτό του φτάνει. Σήμερα ο κυρ-Νίκος είναι στον ουρανό και ο Γέροντας με τη μαρτυρία της προσευχής δηλώνει "πρέπει να είσαι πολύ καθαρός για να καταλάβεις τα βρώμικα του Πεντζίκη". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου–Σκήτη Βεροίας, με το βαπτιστικό όνομα Θωμάς, γεννήθηκε στο χωριό Πολυδένδρι, παλαιά Κόκοβα, Ημαθίας κατά το έτος 1959, σε υπερπολύτεκνη οικογένεια.

 

Το 1977-78 γνώρισε τον Γέροντα Αιμιλιανό, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στο Άγιον Όρος, το 1980 γράφτηκε ως δόκιμος και το 1982 εκάρη Μικρόσχημος μοναχός, ενώ Ρασοφόρος με το όνομα Πορφύριος, στον επίσκοπο Γάζης Άγιο Πορφύριο, τον Θεσσαλονικέα, έγινε στις 30 Ιουνίου 1981. Μεγαλόσχημος εκάρη την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος κατά το έτος 1987.

 

 

 

Το έτος 2007, με Γράμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Κυρίου κ. Παντελεήμονος προς τον ηγούμενο της μετανοίας του Αρχιμ. Ελισαίο, εκλήθη να αναλάβει την ηγουμενεία στην αρχαία (836 έτος ιδρύσεως) Μονή Τιμίου Προδρόμου, παρά τον ποταμό Αλιάκμονα, εκεί όπου άνθισε κατά τον 140 αιώνα η ησυχαστική και νηπτική Σκήτη του Αγίου Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, του Παλαμά. Δεκαπέντε εξάλλου επώνυμοι Άγιοι έζησαν στο μοναστήρι αυτό.

 

Ο πατήρ Πορφύριος έλαβε τους πρώτους βαθμούς της ιεροσύνης στις 30 Ιανουαρίου 2007, ενώ ιερέας χειροτονήθηκε και έλαβε τα οφίκια αρχιμανδρίτη και πνευματικού, από τον άγιο Βεροίας, κατά την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007. Η επίσημη εγκατάστασή του στη Μονή, ως ηγουμενεύοντος, πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2007.

 

Το 2016, με ψηφοφορία των Μοναχών της Μονής εξελέγη και ενθρονίστηκε στις 24 Ιουνίου 2016 ως Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής.

 

Ο  Πορφύριος Προδρομίτης ασχολείται με την Εκκλησιαστική Προσωπογραφία, ιδίως της Μητροπόλεως Βερροίας· εξέδωσε Βίους Αγίων και έγραψε περισσότερες από δέκα μονογραφίες, περί τις πενήντα ιερές Ακολουθίες, Χαιρετισμούς και Παρακλήσεις αγίων, και άρθρα προσωπογραφικού περιεχομένου, σχετικά με την ιστορία του Αγίου Όρους και της Βέροιας. Συνέθεσε τις Ακολουθίες δύο Βεροιωτών Αγίων, αγνώστων το πριν, του Οσιομάρτυρος Τιμοθέου και του Οσίου Νικοδήμου του δια Χριστόν σαλού.

 

Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, κάθε Πέμπτη, έχει την εκπομπή: Με τους Αγίους του Τόπου μας, ενώ παλαιότερα είχε την εκπομπή «Ψάχνοντας».

 

Διετέλεσε μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας από τον Σεπτέμβριο του  2008 μέχρι και τον Φεβρουάριου του 2012.

Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας εκδόθηκαν το 1996 δύο ομιλίες του με τίτλο «ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ, στη σειρά Τετράδια της Βιβλιοθήκης.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:    https://diavlos.grnet.gr/event/e4297


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής