breaking news Νέο

Το παλιό σχολείο Αρκοχωρίου έγινε μουσείο - Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1885 και έκλεισε το 1980

Το παλιό σχολείο Αρκοχωρίου έγινε μουσείο -  Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1885 και έκλεισε το 1980

Το πρώτο σχολείο του πανέμορφου χωριού της Ημαθίας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το 1910, αφού έφυγαν οι Τούρκοι, τα μαθήματα γινόταν στο Κονάκι του Μπέη, εκεί που είναι σήμερα το σχολείο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Βασίλης Λαφάρας πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρκοχωρίου Νάουσας.

Το 1927 γκρέμισαν το Κονάκι του Μπέη και μέχρι να χτίσουν το καινούργιο σχολείο, τα μαθήματα γινόταν στον νάρθηκα του Αγίου Νικολάου.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σχολείου, λειτούργησε σαν εξατάξιο τριθέσιο δημοτικό σχολείο. Είχε περίπου πενήντα παιδιά και τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν: ανάγνωση, γραμματική, αριθμητική, γεωγραφία, ιστορία και θρησκευτικά. Το μάθημα γινόταν από τις 8:30 μέχρι τη 13:00 και συνέχιζαν πάλι από τις 16:00 μέχρι τις 18:00. Περίπου την δεκαετία του ‘60 φοιτούσαν 95 παιδιά. Έκλεισε στις αρχές το 1980.

Στις δύο αίθουσές του ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού. Στην πρώτη μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πιστή αναπαράσταση της σχολικής αίθουσας όπως ήταν πριν κλείσει το δημοτικό. Στην απέναντι έχουν συγκεντρωθεί εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που χρησιμοποιούνταν τα παλαιά χρόνια. Στη μέση δεσπόζει το γραφείο του δασκάλου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής