breaking news Νέο

Θα κλείσουν παιδικοί, στο δρόμο εργαζόμενοι: Καθολική αντίδραση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βέροιας

  • Θα κλείσουν παιδικοί, στο δρόμο εργαζόμενοι: Καθολική αντίδραση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βέροιας
  • Θα κλείσουν παιδικοί, στο δρόμο εργαζόμενοι: Καθολική αντίδραση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βέροιας
  • Θα κλείσουν παιδικοί, στο δρόμο εργαζόμενοι: Καθολική αντίδραση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βέροιας
  • Θα κλείσουν παιδικοί, στο δρόμο εργαζόμενοι: Καθολική αντίδραση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Βέροιας

Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση και στη βαθμίδα του νηπιαγωγείου (έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και έγινε σύμφωνα με διεθνείς παιδαγωγικές μελέτες), αλλά με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ – ΟΤΑ να στέκονται αντίθετες σ' αυτό, έχοντας δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στο υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας ότι η θεσμοθέτηση της 14χρονης εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε λουκέτο περίπου 1600 δομές Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στην ανεργία, απασχόλησε ως θέμα ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του σώματος. Θέμα το οποίο έθεσε ο Δήμαρχος για συζήτηση στο Δ.Σ., εκφράζοντας τη διαφωνία του και ότι μία επιλογή σαν και αυτή – όπως επεσήμανε – θα δημιουργήσει προβλήματα (στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η σχετική ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα).

Τη διαφωνία τους πάνω σ' αυτή τη σχετική ρύθμιση εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι και πρόκειται να μείνουν άνεργοι, με την τοποθέτηση του εκπροσώπου τους, αλλά και το πανό το οποίο άπλωσαν στην αίθουσα.

Μιλώντας ο πρόεδρος του ΝΠ ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, Στέργιος Διαμάντης, για τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν, επικεντρώθηκε σε δύο : Το πρώτο πρόβλημα, είπε, δημιουργεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που βάζει το υπουργείο για την εκτέλεση των εργασιών, που θα επιτρέψουν τις δομές να λάβουν αδειοδότηση. Το δεύτερο πρόβλημα, επεσήμανε, είναι ότι τα μισά παιδιά των παιδικών σταθμών θα φύγουν για το νηπιαγωγείο, την στιγμή που – όπως ανέφερε – ο παιδικός σταθμός ενδείκνυται για τα προνήπια. Τα οποία στον παιδικό σταθμό τρώνε, σχολάνε αργότερα και λειτουργεί για 11 μήνες.

Επιπρόσθετα, ο κ. Διαμάντης έθεσε ως ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που πρόκειται να δημιουργηθεί, πως το νηπιαγωγείο δεν θα καταστεί δυνατό να φιλοξενήσει αυξημένο αριθμό παιδιών, με τον ίδιο να εκφράζει την άποψη πως η πρόταση είναι να παραμείνει προαιρετική η επιλογή των γονέων για το που θα πάνε τα προνήπια.

Αντίθετοι στην υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση των προνηπίων στάθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους. Στο δε ψήφισμα που κατέθεσε ο σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ν. Ημαθίας στο σώμα, το οποίο και έγινε ομόφωνα αποδεκτό, τίθεται:

• Να παραμείνει ως έχει το δικαίωμα επιλογής των γονέων για τη φοίτηση των παιδιών τους στο Νηπιαγωγείο ή στον Παιδικό Σταθμό.

• Να υπάρξει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον τριών ετών προτού εφαρμοσθεί το Π.Δ. για τις τεχνικές προδιαγραφές των παιδικών σταθμών.

• Να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση των υφισταμένων δομών, ώστε αυτές να δύναται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους Δήμους.

• Να δοθεί βάρος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να ενισχυθούν και δημιουργηθούν νέες βρεφονηπιακές δομές.

• Μόνιμη και σταθερή απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

-Εκδηλώσεις το Μάιο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Βέροιας

Επετειακό χαρακτήρα αποκτά για το Δήμο Βέροιας το τρέχον έτος 2018, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την πρόθεση πραγματοποίησης διήμερων εκδηλώσεων στις αρχές Μαϊου, στις οποίες και θα είναι προσκεκλημένοι Δήμαρχοι περιοχών που τυγχάνει να έχουν το ίδιο έτος ίδρυσης. Ανάμεσα σ' αυτούς, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Έδεσσας, Πλωμαρίου και Χίου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης, στόχος του Δήμου είναι να τεθεί η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, με ανάλογη εκπροσώπηση, ενώ, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα «100 χρόνια ιστορίας – Διαμορφώνοντας το αύριο».

 

- Γ. Μελιόπουλος : «Οι Λευκές Νύχτες αποτελούν το στυλοβάτη της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου»

Κατηγορηματικά αντίθετος στο θεσμό της «Λευκής Νύχτας», που θα διοργανωθεί φέτος για δεύτερη χρονιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας και μάλιστα δις (Μάρτιο και Αύγουστο), υπήρξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Γιώργος Μελιόπουλος. «Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας για δεύτερη χρονιά προωθεί την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Μάλιστα, φέτος οι μέρες θα είναι δύο. Βρήκε φυσικά συμπαραστάτη τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας και το Εργατικό Κέντρο. Όπως και πέρυσι, η πλειοψηφία του Δ.Σ. συναίνεσε στη διοργάνωσή της. Εμάς στη Λαϊκή Συσπείρωση δεν μας ξενίζει αυτή η στάση.

Αποτελούν το στυλοβάτη της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, κάτι που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα λίγων, των μεγαλοεμπόρων και των αλυσίδων, με ενέργειες που χρυσώνουν το χάπι, για να το καταπιούν οι εργαζόμενοι και οι μικροί έμποροι.

Καμιά «Λευκή Νύχτα» δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες των μικρών εμπόρων και τα χρέη από τη βαριά φορολογία και την αύξηση του ΦΠΑ κλπ. Δεν θα προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους και στους μικρούς εμπόρους. Γι' αυτό καλούμε το Δήμο να μη συναινέσει στη φετινή διπλή διοργάνωση και οι εργαζόμενοι και μικροί έμποροι να αντισταθούν στη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα που τους απέμειναν», ανέφερε ο κ. Μελιόπουλος.

 

- Aντ. Καγκελίδης : «Δεν αξίζει να δίνουμε τέτοια δημοσιότητα στο Γ. Μπουτάρη»

Δεν έχασε την ευκαιρία (σιγά που θα την άφηνε...) ο Αντώνης Καγκελίδης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Πολιτών», να εξαπολύσει επίθεση στο πρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για τις θέσεις του τελευταίου, σχετικά με τις αλλαγές που πρότεινε στην ονομασία του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και του σταθμού των Υπεραστικών Λεωφορείων. Αυτή τη φορά βέβαια ο κ. Καγκελίδης βρήκε «πάτημα» και από ένα άλλο γεγονός. Από το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο Μακροχώρι με τη μορφή του Γιάννη Μπουτάρη, που απασχόλησε τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά, την επικαιρότητα.

«Καλύτερα τα ξύλα που χρησιμοποίησαν να τα έδιναν στους φτωχούς, παρά να καίγανε με αυτά το Μπουτάρη. Αυτόν τον φτύνεις και λέει ότι ψιχαλίζει. Δεν αξίζει να του δώσουμε τέτοια δημοσιότητα...» ανέφερε με απαξιωτικό τρόπο ο κ. Καγκελίδης. Ο ίδιος συγχρόνως πρότεινε στο Δήμο να αντιδράσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας πως «εμείς με αυτό το ψήφισμα θέλουμε να δώσουμε μήνυμα στους κυβερνώντες», καθώς – όπως είπε - «θα κατηγορηθούμε ως προδότες».

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής