breaking news Νέο

Νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή της φορολογικής ενημερότητας

Νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή της φορολογικής ενημερότητας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων αναβαθμίζουν τη νέα ψηφιακή εφαρμογή χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές με ακόμη πιο απλές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, με κοινή Απόφαση του Υφυπουργού ΥΠΕΘΟ, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προστίθενται νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή:

1.Για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού:

Το ΑΤΑΚ, η αντικειμενική αξία και το τίμημα απαιτείται να αναγράφονται μόνο στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης. Περισσότεροι ΑΤΑΚ ή περιγραφικά στοιχεία περισσοτέρων ακινήτων είναι δυνατό να αναγράφονται στην ίδια αίτηση.

Η σύνταξη διορθωτικού ή επαναληπτικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου πραγματοποιείται χωρίς προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, εάν δεν μεταβάλλεται κάποιο από τα ουσιώδη στοιχεία της μεταβίβασης.

Από τις 30/11/2023, χωρίς την συμπλήρωση ΑΤΑΚ, με μόνη την αναγραφή των περιγραφικών στοιχείων του ακινήτου, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας για λογαριασμό εργολάβου κατά τη μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου σε τρίτο, καθώς και στην περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

2. Για την είσπραξη χρημάτων, από 30/11/2023:

Στην περίπτωση ύπαρξης περιοδικών απαιτήσεων, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας χωρίς αναγραφή του ποσού είσπραξης της επόμενης απαίτησης.

Έως πέντε Μοναδικοί Αριθμοί Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) μπορούν να αναγράφονται στην ίδια αίτηση, ενώ εάν οι ΜΑΡΚ είναι περισσότεροι αρκεί η αναγραφή του συνολικού αριθμού και του συνολικού ποσού αυτών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής