breaking news Νέο

Τ. Χαλκίδης, αποκλειστικά στις ΑΝΑ...κρίσεις: "Ακόμη δεν πήραμε τις περσινές αποζημιώσεις, πώς θα μπούμε στη νέα χρονιά"

Τ. Χαλκίδης, αποκλειστικά στις ΑΝΑ...κρίσεις:

Κατάθεση ψυχής των αγροτών της Ημαθίας και όχι μόνο της Βέροιας έκανε με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και στην εκπομπή ΑΝΑ…κρίσεις, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. Με τα μελανότερα χρώματα μας περιέγραψε την εξαθλίωση που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί του, οι οποίοι πληρώθηκαν τα επιτραπέζια ροδάκινα με 10 και 15 λεπτά, ενώ κάποιοι δεν πήραν ούτε και αυτά, έχοντας μπροστά τους έναν καλλιεργητικό «Γολγοθά» για τη νέα χρονιά, αφού ως γνωστό τα αγροεφόδια πλέον δεν δίνονται με πίστωση!

«Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Ακόμα δεν πήραμε τα χρήματά μας από τις περσινές αποζημιώσεις για τη θεομηνία του Ιουλίου και από τις χαλαζοπτώσεις του 2017. Οι τιμές των επιτραπέζιων ήταν εξευτελιστικές. Ο κόσμος είναι σε πραγματική απόγνωση.  Φωνάζαμε να μπούνε οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στα χτήματα, για να δούνε τις ζημιές της βροχόπτωσης. Πριν από 30 μέρες συναντηθήκαμε με τον κ. Αποστόλου στην Αθήνα. Μας είπε να κάνουμε τις δηλώσεις μέσω της «διεπαγγελματικής», αλλά τα χρήματά μας θα τα πάρουμε μετά από επτά μήνες από τότε, αφού καταγραφούνε οι ζημιές (σ.σ. το πώς θα καταγραφούν οι ζημιές του Ιουλίου τον Ιανουάριο, είναι ένα θέμα που αγγίζει το ελληνικό… θαύμα!). Με όλα αυτά τα βάρη που έχουμε στην πλάτη μας, κάποιοι από τους συναδέλφους μας δεν έχουν καν πληρώσει τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην πάρουν και αυτές τις αποζημιώσεις», μας λέει ο κ. Χαλκίδης.

Συνεχίζουμε τη συζήτηση με το ρωσικό εμπάργκο και τις υποσχέσεις περί άρσης του, τις οποίες ακούγαμε το Μάιο του 2015, με την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο Επιμελητήριο της Βέροιας είχαν έρθει Ρώσοι υψηλά ιστάμενοι. «Δεν φταίει ο αγρότης, επειδή η ΕΕ έκανε εμπάργκο στη Ρωσία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή για τα αγροτικά μας προϊόντα. Θέλουμε να ισχύσει αυτό που έγινε επί υπουργίας Καρασμάνη, όταν αποζημιωθήκαμε, μέσω ΟΣΔΕ, με μια ενίσχυση ανά στρέμμα, με τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στον παραγωγό. Μόνο έτσι μπορούμε να μπούμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Μας ζητάν ποιότητα προϊόντος. Πώς θα τα κάνουμε, όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε τα απαραίτητα φάρμακα και εφόδια; Μας έκαναν να πληρώνουμε έξτρα λογιστές για τα βιβλία, τα οποία πρέπει να ενημερώνουμε καθημερινά», συνεχίζει.

Του θέτουμε το ερώτημα για το αν η Ρωσία, μέσα από μια διακρατική συμφωνία με μια ελληνική κυβέρνηση, που δεν θα ήταν ΤΟΣΟ ΕΧΘΡΙΚΗ απέναντί της, θα μπορούσε να απορροφήσει όλη την ελληνική παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων (σ.σ.  το πόσο «φιλικοί» είμαστε ως κυβέρνηση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας ας το αφήσουμε εδώ, όπως ας αφήσουμε και το τι έλεγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το εμπάργκο, όταν ήταν στην αντιπολίτευση!). Ο πρόεδρος συμφωνεί. Συνεχίζουμε με ακόμη δραματικότερες αναφορές. «Στα  χωριά ο κόσμος πουλά χωράφια, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Πρέπει να πληρωθούμε πάνω από το κόστος και στο συμπύρηνο ροδάκινο. Αν δεν είναι ικανοποιητική η τιμή, δεν θα μπορούμε να έχουμε σωστή ποιότητα στην καλλιέργεια. Πώς θα μπει ο αγρότης στο χωράφι, χωρίς όρεξη; Συνεργάτες είμαστε με τις βιομηχανίες, όχι εχθροί», τονίζει.

Συνεχίζουμε με την πλήρη απομόνωση των αγροτών από τον καλλιεργητικό δανεισμό. «Βρείτε μου μια τράπεζα, που να δίνει καλλιεργητικό δάνειο. Δίνουν την κάρτα της συμβολαιακής γεωργίας μόνο σε αγρότες που δεν χρωστάν. Πόσοι απέμειναν, όταν τον έχουν καταστρέψει με τους φόρους και τις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές», μας λέει ο Τάσος Χαλκίδης.

Για τις κινητοποιήσεις ο κ. Χαλκίδης λέει ότι ήρθε η ώρα ο αγρότης να σηκωθεί από τον καναπέ του και να αγωνιστεί, τονίζοντας ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις της Ημαθίας και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις των δυο βαθμών ήταν στο πλευρό τους, στον κόμβο της Κουλούρας. «Ο αγρότης με αυτή την κατάσταση που επικρατεί, δεν πρόκειται να επιβιώσει. Είμαστε τελειωμένοι», λέει.

Συνεχίζουμε με την ανάγκη να αλλαχθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να υπάρξει φθηνό πετρέλαιο για τις καλλιέργειες. «Παράγουμε ένα «χρυσάφι» στην Ημαθία και την Πέλλα και είμαστε απλήρωτοι. Μην μπορώντας να τα βγάλουμε πέρα, αρχίζουμε να πουλάμε τα χωράφια μας. Αν έρθει μια μεγάλη εταιρεία, να δείτε πώς ο κλήρος μας θα περάσει στις πολυεθνικές. Πρέπει να πάρουμε γρήγορα τις αποζημιώσεις. Πέραν των υποχρεώσεων στα χωράφια μας, έχουμε παιδιά να σπουδάσουμε. Γύρω από τον αγρότη δραστηριοποιείται  μια ολόκληρη οικονομική αλυσίδα. Είναι τα τελάρα, οι μεταφορές, οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση δεν υλοποίησε αυτά που έλεγε προεκλογικά. Ο σημερινός πρωθυπουργός και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ερχόταν στον κόμβο της Κουλούρας, όταν πουλούσαμε τα ροδάκινά μας 60 λεπτά και μας έλεγαν ότι  είναι λίγα. Τώρα εξαφανίστηκαν», συνεχίζει ο κ. Χαλκίδης, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «όταν είσαι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λες».

Μιλάμε για χάραξη εθνικής στρατηγικής πολιτικής στη γεωργία, η οποία είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας. Ο κ. Χαλκίδης τονίζει ότι πρέπει επιτέλους να μη δίνονται επιδοτήσεις για ροδάκινα στο…Ναύπλιο!

Κλείνουμε τη γόνιμη συζήτηση με το μεγάλο πρόβλημα των μετακλητών εργατών. Μια «Βαβέλ» δύσκολων διαδικασιών. «Γίνεται ένα ακαταλαβίστικο πράγμα, ενώ παλιά η διαδικασία ήταν πολύ απλή. Η οικογένειά μας, αντί να μας βοηθήσει στα χωράφια, ασχολείται με τη γραφειοκρατία».
Βολές από τον πρόεδρο και για τους βουλευτές. «Εξαφανίστηκαν. Πού είναι να βάλουν πλάτη στα προβλήματα του αγρότη. Ποια είναι η στήριξή τους στη βροχόπτωση; Ακούγονται μηδαμινά ποσά, 4 με 5 ευρώ το στρέμμα. Ρώτησα τον υπουργό τι γίνεται με τις αποζημιώσεις για το εμπάργκο του 2016 και του 2017 και μου είπε ότι μόλις… χθες υπέγραψε το φάκελο, για τον στείλει στην ΕΕ! Θέλουμε τις αποζημιώσεις άμεσα. Για ποια πολιτική και νέα ΚΑΠ μιλάμε. Εδώ εξαφανίζεται ο παραγωγός. Αν θέλουν να μας κάνουν κολίγες, οι αγρότες οφείλουν να ξεσηκωθούν. Αυτά που βλέπουμε και ζούμε στα χωριά μας είναι ότι μας γυρίζουν στην εποχή του Κιλελέρ», καταλήγει ο αγαπητός πρόεδρος Τάσος Χαλκίδης.

Μένουμε στο γεγονός ότι ο αγρότης της Ημαθίας και της Πέλλας αγνοείται παντελώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ οι βουλευτές του τόπου μας, άλλα λένε όταν είναι στην  αντιπολίτευση και άλλα όταν έρχονται στην κυβέρνηση. Μακάρι να ακουστούν οι φωνές των αγροτών μας, αφού ο πρωτογενής τομέας είναι το μοναδικό παραγωγικό-εξαγωγικό «κλαδί» της χώρας μας, το οποίο πριονίζουν συνεχώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Υ.Γ Όλη τη συνέντευξη του κ. Χαλκίδη μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο site μας, www.imerisia-ver.gr


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής