breaking news Νέο

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : «Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου εμπλουτίζει και ισχυροποιεί τη Δημοκρατία μας»

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : «Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου εμπλουτίζει και ισχυροποιεί τη Δημοκρατία μας»

Ως μία κομβική μεταρρύθμιση που περνάει ένα συμβολικό αλλά και ηχηρότατο μήνυμα, ότι η Δημοκρατία στη χώρα μας διαρκώς ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και ισχυροποιείται, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Στην σχετική ομιλία του από το Βήμα της Βουλής, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί ένα εμφατικό ανάχωμα στην αποχή. Καθώς με τις ρυθμίσεις του, διευρύνει το εκλογικό σώμα και διευκολύνει έτι περαιτέρω τους Έλληνες πολίτες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για εθνικά δημοψηφίσματα, αίροντας όλα τα πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία για όλους όσοι έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου και επιθυμούν να το ασκήσουν, όπου κι αν διαμένουν και όπου κι αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Και αυτή η καινοτομία, όπως σημείωσε, διασφαλίζεται με μία απλή, απολύτως έγκυρη και αξιόπιστη διαδικασία, βασισμένη στις κατευθυντήριες γραμμές αλλά καλές πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο. Με πρόνοια για όλες τις απαραίτητες δικλείδες σε κάθε βήμα, που συμπεριλαμβάνουν την επιβεβαίωση ταυτοπροσωπίας, τη διασφάλιση της ανωνυμίας και της μυστικότητας, την εισαγωγή χαρακτηριστικών γνησιότητας, την ψηφιακή παρακολούθηση διαδρομής φακέλου και τον αυστηρό έλεγχο από επιτροπές δικαστικών, από την ελληνική αστυνομία και από εκπροσώπους κομμάτων.

«Πλέον, οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης ο οποίος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους και βρίσκεται στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίσει έγκυρα και έγκαιρα από το σπίτι του, χωρίς πλέον την ανάγκη πολύωρων μετακινήσεων και αξιοσημείωτου οικονομικού κόστους. Πλέον, πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας εντός Ελλάδας, οι οποίοι έχουν πρακτικές δυσκολίες στο να πάνε να ψηφίσουν εκείνη τη μέρα (άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές και σπουδαστές εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές τρίτης λυκείου εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και εργαζόμενοι την Κυριακή), θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου.

Ο Βουλευτής Ημαθίας επισήμανε επίσης ότι η προστιθέμενη αξία του σχεδίου νόμου που συζητάμε, δεν αφορά μόνο στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αλλά και σε τέσσερις ακόμη κομβικές ρυθμίσεις.

Πρώτον, στην εκκαθάριση, σε ουδέτερο χρόνο, των εκλογικών καταλόγων, που παρέμενε εκκρεμής για δεκαετίες, στρεβλώνοντας την εικόνα της πραγματικής αποχής του λαού μας από εκλογικές διαδικασίες.

Δεύτερον, στον εκσυγχρονισμό αλλά και στην εξορθολογισμό του τρόπου εκλογής των Ευρωβουλευτών,

Και τρίτον, στη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία καθώς και στη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον προεκλογικό διάλογο. Με μία σειρά μέτρων, που συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία Μητρώου προσβάσιμων εκλογικών τμημάτων αλλά και την υποχρεωτική μετάδοση τηλεοπτικών προεκλογικών μηνυμάτων στη νοηματική γλώσσα με υποτιτλισμό.

Αναφερόμενος δε στην πολυσυζητημένη τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών για την επέκταση του μέτρου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές ΜΟΝΟ για τους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη, ότι όχι μόνο ακούει και συνθέτει χωρίς κομματικές παρωπίδες, αλλά και ότι έχει την τόλμη – όποτε απαιτείται - να υπερβαίνει στεγανά και να προχωράει σε τομές επ' ωφελεία του λαού και του Έθνους μας.

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών βασίστηκε στην πλατιά πολιτική συναίνεση που καλοδέχεται τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, καθώς δημιουργεί πλέον τις πρόσφορες συνθήκες για εφαρμογή της ίδιας διαδικασίας και στις εθνικές εκλογές.

Εξάλλου, αυτή η πρόταση όχι μόνο υπήρξε κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά αποτελεί και ομόφωνο αίτημα των ομογενειακών σωματείων που ζήτησαν να αρθούν όλα τα πρακτικά προσκόμματα και στις εθνικές αρχές.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής