breaking news Νέο

Να μην καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ! -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Να μην καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ!  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Οι αγώνες φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και ευρύτερα έχουν γιγαντωθεί ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων της χώρας, εκατοντάδες σχολικές μονάδες, φορείς με ομόφωνες αποφάσεις τους (π.χ ΟΛΜΕ, ΑΣΓΜΕ) αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των οργάνων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα ΑΕΙ απαιτεί με αγώνες και ψηφίσματα κάτι τέτοιο. Και οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά μαζικές, πρωτόγνωρες για τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αιφνιδιάσει τους φοιτητές φέρνοντας το άθλιο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσα στην εξεταστική. Ηδη, πάνω από 20.000 φοιτητές έχουν βρεθεί στους δρόμους, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός όσων συμμετείχαν σε πάνω από 100 Γενικές Συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ξεγελάσει τους φοιτητές και τον λαό ότι στόχος της είναι η αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στις Γενικές Συνελεύσεις το πλαίσιο πάλης του συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων το ψηφίζουν ακόμα και φοιτητές που μπορεί παλιότερα να στήριζαν τη ΔΑΠ. Δεκάδες σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ιδρυμάτων, ακόμα και διοικήσεις σχολών, βγάζουν ανακοινώσεις για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ιδρύματα λόγω της υποχρηματοδότησης και στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών.

Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητά τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση, που επιχειρεί να τρομοκρατήσει να τρομοκρατήσει τους φοιτητές μιλώντας για κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Έπειτα επιστράτευσε διάφορους κονδυλοφόρους της στα ΜΜΕ με σκοπό να τους συκοφαντήσουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατέχει το ρεκόρ κλειστών σχολών τα δύο χρόνια της πανδημίας, υποκριτικά μιλά για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα. Φοβάται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά της.

Η νεολαία, ο κόσμος της Εκπαίδευσης, παλεύοντας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δυναμώνουν τον αγώνα απέναντι στις πραγματικές "ανορθογραφίες" της Εκπαίδευσης, που διαχρονικά έχουν διαμορφωθεί από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), και διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στα δημόσια Πανεπιστήμια αν ιδρυθούν ιδιωτικά. Το είδαμε εξάλλου πώς έγινε και με την Υγεία, την Ενέργεια κ.ά.: Δεν βελτιώνονται οι δημόσιες δομές με την ίδρυση ιδιωτικών δίπλα τους και γίνονται ακόμα πιο ακριβά "εμπορεύματα".

Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πέρα από τα θέματα της αντισυνταγματικότητας που ανακύπτουν, αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση στο δικαίωμα πρόσβασης της νεολαίας της χώρας μας στη δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στους όρους εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης των εργαζομένων στα ΑΕΙ. Τα δημόσια πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα αναβαθμιστούν αλλά θα οδηγηθούν σε πλήρη εμπορευματοποίηση μέσω του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά. Η δήθεν παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων (π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) αξιοποιείται άλλωστε στα ίδια πλαίσια, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση της δωρεάν Παιδείας.

Τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών θα συνεχίσουν να ακούγονται δυνατά. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει πως αποσύρει το νομοσχέδιο, η αδικία δεν θα γίνει νόμος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής