breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε το «Σοχούμ», πρώτο μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Παρουσιάστηκε το «Σοχούμ», πρώτο μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το πρώτο μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου με τίτλο «Σοχούμ» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (28/2), στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Ένα βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται την ιστορία δύο ανθρώπων μιας οικογένειας μιας φυλής, εμπνευσμένο από την ιστορία της οικογένειας της κατερινιώτισσας συγγραφέως και ηθοποιού. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ως συνδιοργανωτές, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, τη δε παρουσίαση συνόδευσαν μουσικά στη λύρα ο Νίκος Κωστογλίδης και στο τραγούδι η Μαρία Δεμερτζίδου, δυο νέα παιδιά, που υπόσχονται πολλά στο ποντιακό μουσικό στερέωμα.

Οι ομιλητές του βιβλίου

Ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Ζήσης Πατσίκας ήταν αυτός που πήρε πρώτος το λόγο και μίλησε για το βιβλίο, επισημαίνοντας αρχικά τη γραφή της συγγραφέως. Την οποία χαρακτήρισε έμμετρη και ξεχωριστή, όπου και καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όπως είπε. Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια ιστορία με ήρωες ανθρώπους και καταστάσεις, που όλοι μας έχουμε ακούσει να εξιστορούν οι παλιοί. Ανάλογες ιστορίες έχει να εξιστορήσει κάθε οικογένεια με καταγωγή από τις αλησμόνητες πατρίδες. Κι όμως η συγγραφέας Γιώτα Ιωαννίδου καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο στη γραφή της, να μας μεταφέρει τα συναισθήματα και τα γεγονότα που στιγμάτισαν την ηρωϊδα του έργου, Παναϊλα. Με γλαφυρό και άλλοτε ρομαντικό τρόπο, οι εικόνες παίρνουν σάρκα και οστά, με περιγραφές για τη ζωή, τις συνήθειες των Ποντίων, την Προσφυγιά, την αξία της οικογένειας, το δέσιμο ενός ζευγαριού, που ξεριζώθηκε από τον τόπο του και προσπάθησε να ορθοποδήσει με τεράστιες δυσκολίες στην Ελλάδα του '90».

Στην αναφορά του ακόμα ο Ζήσης Πατσίκας υπογράμμισε την αξία και τον ύμνο στην οικογένεια, ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ποντιακού στοιχείου, ενώ, τέλος, μιλώντας για τον τρόπο που οι Πόντιοι χορεύουν, σημείωσε πως είναι χοροί που κρύβουν μέσα τους τον πόνο. «Πόνος κρυμμένος στη διασκέδαση, ως απάντηση σε κάποιους», είπε.

Τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε η συγγραφέας του βιβλίου Γιώτα Ιωαννίδου, που έθεσε πρώτιστα την οικογένεια ως σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. «Ο ξεριζωμός που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, ήταν άγριος και απάνθρωπος. Έχοντας όμως δημιουργήσει οικογένεια, ζουν το δράμα σε δεύτερο επίπεδο και πιο άγρια, καθώς πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να φροντίσουν την οικογένεια», ανέφερε. Για την ίδια, «οι ήρωες του βιβλίου ήταν πολύ σημαντικοί για μένα, υπήρξαν μέσα από ένα δυνατό έρωτα, έκαναν ανατροπές σαν γονείς, να αντέξουν παραπάνω. Έζησαν το πένθος και έπρεπε να συνεχίσουν να ζουν μετά από αυτό». Όπως είπε η συγγραφέας, «πρέπει κανείς να ξέρει να σέβεται και να αγκαλιάζει το πένθος. Το να προχωράς απαιτεί αγάπη για τη ζωή και την οικογένεια. Να συνεχίσω παρά τον πόνο, να σηκωθώ, να χορέψω και να μεταδώσω στις επόμενες γενεές».

«Το Σοχούμ το ονειρεύτηκα»

Στην αναφορά της ακόμα η Γιώτα Ιωαννίδου έκανε γνωστό πως η συγγραφή του βιβλίου δημιουργήθηκε από ένα όνειρο με τη γιαγιά της. «Όταν ξεκίνησα να γράφω, ήταν σαν να άκουγα μια λύρα στα αυτιά μου, υπήρχε μέσα μου αυτός ο ρυθμός. Κάτι που δεν είχα στα άλλα διηγήματα. Το βιβλίο γεννήθηκε έπειτα από ένα όνειρο. Είδα τη γιαγιά μου και είπα πως πρέπει οπωσδήποτε να γράψω την ιστορία της. Το Σοχούμ το ονειρεύτηκα. Το Σοχούμ της Παναϊλας, που έχει μέσα του ένα αθώο μέρος, στο οποίο θέλει να επιστρέψει».

Ακολούθως τέθηκαν ερωτήσεις από το ακροατήριο (ανάμεσα στο οποίο ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και ο πρόεδρος της ΤΚ Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος), ενώ προσφέρθηκαν και ποντιακά εδέσματα, τα οποία ετοίμασαν οι γυναίκες του ΜΠΣ Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής