breaking news Νέο

Tα F-35 και το νέο κυνήγι των εξοπλισμών -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Tα F-35 και το νέο κυνήγι των εξοπλισμών  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Για μία ακόμη φορά η χώρα μας στο όνομα των «αμυντικών δαπανών» μπαίνει σε ένα νέο κύκλο τεράστιων δαπανών που δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης (και δυστυχώς έμπρακτα συμμερίζονται και κόμματα της αντιπολίτευσης). Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία, που την πληρώνουν οι λαοί.

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

Την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα (έναντι 8,6 δισ. δολαρίων όπως λένε οι Αμερικανοί) ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Προηγήθηκε η έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή και την υποδαύλιση άλλης μιας κούρσας εξοπλισμών στη συνεχή εναλλαγή φάσεων ύφεσης και έντασης για το μερίδιο της λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με μόνο θύμα τους λαούς. (Να σημειώσουμε ότι το κόστος Το κόστος για την αγορά 40 F-35 ισούται με: Την λειτουργία 2.000 νέων δημοτικών σχολείων και την λειτουργία 70 νέων νοσοκομείων!)

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «επιτυχία» τα F-35 και διαφημίζει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις ΗΠΑ τη «δωρεά» στρατιωτικού υλικού. Όμως, τα ψιλά γράμματα της επιστολής Μπλίνκεν είναι αυτά που αποκαλύπτουν τον εγκληματικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τους πραγματικούς σκοπούς των εξοπλισμών. Γράφει συγκεκριμένα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας».

Στην επιστολή του, ο Μπλίνκεν ομολογεί επίσης ότι η «επιχορήγηση» της Ελλάδας με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό έχει στόχο «να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία» και «περαιτέρω δωρεές». Αφήνει μάλιστα ανοιχτό να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα με επιπλέον 200 εκατ. δολάρια για «αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία».Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεσμεύεται για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, που την κάνει θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε εν δυνάμει θύμα των ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που μεγαλώνουν οι αντιθέσεις ακόμα και μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο για το αν, για πόσο και πώς θα συνεχιστεί η στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι. Πολύ απλά δηλαδή το επιπλέον υλικό που «παραχωρείται» από τους Αμερικανούς αφορά αντικατάσταση όπλων και πυρομαχικών που στέλνονται για χρήση στην Ουκρανία...

Τον πραγματικό στόχο της συμφωνίας αποκαλύπτει ακόμη και η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο είναι σαφής. Προτείνεται η πώληση F-35 στην Ελλάδα, έγραφε γιατί «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ». Επίσης, ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα «να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, και στη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Αλλά και τα περί «ισορροπίας στο Αιγαίο» που αναμασά επίσης ο πρωθυπουργός, είναι επικίνδυνος εφησυχασμός και κοροϊδία. Το παζάρι με την Τουρκία, πάνω στον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη», προοιωνίζεται επώδυνους συμβιβασμούς και σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε με, είτε χωρίς στρατιωτικές εντάσεις, για να ικανοποιηθούν πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης και να θωρακιστεί η «ατλαντική συνοχή» στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Φτάνει λοιπόν πια με αυτό το κυνήγι των εξοπλισμών που χρόνια τώρα γίνεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και «ματώνει» ο ελληνικός λαός!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής