breaking news Νέο

Θ.Τεληγιαννίδης: «6 εκ. ευρώ στην Ημαθία από το LEADER»-Αποκλειστική συνέντευξη στο www.imerisia-ver.gr

Θ.Τεληγιαννίδης: «6 εκ. ευρώ στην Ημαθία από το LEADER»-Αποκλειστική συνέντευξη στο www.imerisia-ver.gr

Εφ΄ όλης της ύλης η συνέντευξη του προέδρου της «Αναπτυξιακής Ημαθίας» και περιφερειακού συμβούλου Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, στη διαδικτυακή μας τηλεόραση, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Σίγουρα πολλές και οι ειδήσεις που βγήκαν, με κορυφαίο θέμα το νέο LEADER στην Ημαθία, ύψους περίπου 6 εκ. ευρώ, από τα οποία 1,5 εκ. ευρώ είναι 100% επιδοτούμενα για δράσεις των δήμων και των συλλόγων της περιφερειακής μας ενότητας. Ο κ. Τεληγιαννίδης, με την ευκαιρία της  πρόσφατης επανεκλογής του στην προεδρία της «Αναπτυξιακής», αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για την ανόρθωση της εταιρίας και την επαναφορά της σε αναπτυξιακή πορεία, καθώς η ΑΝΗΜΑ  είχε πολλά οικονομικά προβλήματα και νομικές εκκρεμότητες που θα την οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση και χρεοκοπία. «Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, έχοντας πλέον απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα από την προσπάθεια αυτή, τα οποία νομίζω ότι θα είναι ορατά και αποδεκτά από όλους, καθώς θα επηρεάσουν τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική ζωή της Ημαθίας». Η σημερινή κατάστασή της λοιπόν, σύμφωνα με τον πρόεδρό της είναι καλύτερη από το παρελθόν, χωρίς όμως να έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα και με ζητούμενο τη μακροχρόνια επιβίωσή της. «Ρυθμίσαμε τις σημαντικότερες από τις οικονομικές υποχρεώσεις της, επιλύσαμε τα προβλήματα εργασιακού χαρακτήρα που είχαν δημιουργηθεί, ενώ βελτιώσαμε σημαντικά τους ρυθμούς υλοποίησης των προγραμμάτων που διαχειριστήκαμε», μας είπε ο κ. Τεληγιαννίδης. 
Συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της ΑΝ.ΗΜΑ. αναφερθήκαμε στο νέο LEADER. «Ξεκινάμε με την προκήρυξη των δημοσίων έργων, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις και έργα ενίσχυσης των βασικών υποδομών στις κοινότητες της Ημαθίας, των υποδομών τουρισμού και αναψυχής, καθώς και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα θα ενισχυθεί και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους αντίστοιχους συλλόγους της περιφερειακής μας ενότητας, με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αξιοποιώντας την γεωργική και κτηνοτροφική μας παραγωγή, τη βιοτεχνία και τον τουρισμό, ενώ θα προαχθεί και η ανάπτυξη οικοτεχνιών. Οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε περίπου 4,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα ιδιωτική συμμετοχή. Επίσης θα ενισχύσουμε προσπάθειες εξωστρέφειας, όπως ήταν το Imathia Quality», είπε. 
Ζητήσαμε από την κ. Τεληγιαννίδη να καταθέσει την άποψή του για την οικονομική πορεία της Ημαθίας τα τελευταία χρόνια, μετά το μνημόνιο. «Είναι ξεκάθαρο ότι επλήγη πάρα πολύ, όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα. Ουσιαστικά βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία από το 2009 και μετά, χάνοντας σχεδόν το 27% του ΑΕΠ της μόνο κατά την περίοδο 2009 – 2014, για την οποία έχουμε  και διαθέσιμα στοιχεία στην ΑΝ.ΗΜΑ. Η  οικονομική δραστηριότητά μας έκανε ένα άλμα 17 ετών προς το παρελθόν, καθώς πλέον το ΑΕΠ της Ημαθίας κυμαίνεται στα επίπεδα που διαμορφωνόταν το 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ημαθία διαμορφώνεται κάτω από το 90% ως προς το μέσο όρο σε επίπεδο Περιφέρειας και χαμηλότερα από το 70% ως προς το μέσο όρο της χώρας, στοιχείο που δείχνει τη σημαντική μας υστέρηση, ιδιαίτερα μάλιστα εάν σκεφθούμε ότι το 2000 κυμαινόμασταν στο μέσο όρο της Κεντρικής Μακεδονίας και στο 80% της χώρας. 
Η συζήτηση συνεχίζεται με το τι μέλλει γενέσθαι, ώστε να υπάρξει επανάκαμψη στους οικονομικούς δείκτες : «Πρέπει να στηριχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας, όπου διαθέτουμε και τα περισσότερα και μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οι μεταφορές, ο τουρισμός κ.α. Στην προσπάθεια που καταβάλουμε ως «Αναπτυξιακή», ζητάμε από τους τρεις δήμους τη βοήθειά τους. Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε τη βοήθειά τους», μας λέει, επισημαίνοντας τη στήριξη που έχει η ΑΝ.ΗΜΑ από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, τους τρεις δημάρχους της Ημαθίας, τη συνάδελφό του, περιφερειακή σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου  Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Η τελευταία μας ερώτηση αφορά το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Κώστα Καλαϊτζίδη, το 2019. «Περιμένω να δω το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και το τι θα ισχύσει», μας απαντά.
Τη συνέντευξη του κ. Τεληγιαννίδη μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο site μας, www.imerisia-ver.gr

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής