breaking news Νέο

Κώστας Στοφόρος : «Οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν τα παιδιά τους, ώστε να διαβάζουν»

Κώστας Στοφόρος : «Οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν τα παιδιά τους, ώστε να διαβάζουν»

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσε, με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ; Περιπέτεια στο Αιγαίο» στη Βέροια, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) του Αλέκου Χατζηκώστα, την Τρίτη 6/2.

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι προτιμά να είναι, δημοσιογράφος ή συγγραφέας, τόνισε :

«Δεν προτιμώ κάτι από τα δύο. Είναι ένας συνδυασμός. Το ένα μπλέκει με το άλλο. Το δημοσιογραφικό μ' έχει βοηθήσει στις έρευνες που κάνω για τα βιβλία μου, γιατί τα περισσότερα έχουν ιστορικό υπόβαθρο. Από την άλλη πάντα μου άρεσε να γράφω και αυτό βοηθά στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν γράφεις σε περιοδικά και εφημερίδες».

Πώς ξεκίνησε το γράψιμο και έχεις φτάσει τα 30 βιβλία;

«Ξεκίνησα από το σχολείο. Και όπως λέω συχνά, όταν ήμουν μικρός, έγραφα για μεγάλους και τώρα που μεγάλωσα, γράφω για μικρούς. Το πρώτο μου βιβλίο το έβγαλα 24 ετών».

Τι να προσέχουν οι γονείς για τα διαβάσματα των παιδιών τους;

«Νομίζω οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν τα παιδιά τους, ώστε να διαβάζουν. Είναι καλό να επισκέπτονται μαζί βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, να αφήνουν τα παιδιά να διαλέξουν, η καθοδήγησή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια. Τα παιδικά- εφηβικά βιβλία έχουν να δώσουν πολλά και στους ενήλικους αναγνώστες. Και νομίζω ότι είναι και μία ωραία μορφή επικοινωνίας να διαβάζουν με τα παιδιά τους».

Ο κόσμος και ιδιαίτερα η νέα γενιά διαβάζει βιβλία;

«Δεν διαβάζουν ούτε οι μεγάλοι, ούτε οι μικροί. Στην Ελλάδα είναι χαμηλά τα ποσοστά των αναγνωστών, γι'αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από το σχολείο. Εμείς οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και νέους έχουμε μεγάλη ευθύνη ως προς αυτό, γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε σ'αυτό. Αλλά ευθύνες έχει και η εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι τοπικοί φορείς. Αν δεν κερδίσουμε τους αναγνώστες από τη μικρή ηλικία, ούτε ως ενήλικες θα διαβάζουν».

Τέλος, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΠΗΤ, αναφέρθηκε στο ρόλο και τα προβλήματα των δημοσιογράφων, τονίζοντας :

« Τα πράγματα είναι δύσκολα, δυσάρεστα. Και οι δικές μας ευθύνες (σ.σ οι δημοσιογράφοι) και από τη μεριά των ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Δύσκολα βρίσκεις στη χώρα ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση και το επάγγελμά μας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Πολύ χαμηλοί ή και ανύπαρκτοι οι μισθοί για όσους ξεκινούν τη δουλειά. Έχουμε ευθύνη και εμείς και τα σωματεία μας θα πρέπει να δράσουν πιο αποτελεσματικά και στο θέμα της δουλειάς μας. Υπάρχουν βέβαια λαμπρές προσπάθειες».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής