breaking news Νέο

Ν/σ για μη κρατικά ΑΕΙ: Yπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία - Καταψήφισε η αντιπολίτευση

  • Ν/σ για μη κρατικά ΑΕΙ: Yπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία - Καταψήφισε η αντιπολίτευση
  • Ν/σ για μη κρατικά ΑΕΙ: Yπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία - Καταψήφισε η αντιπολίτευση
  • Ν/σ για μη κρατικά ΑΕΙ: Yπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία - Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Mε ονομαστική ψηφοφορία, αφού ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Yπουργείου Παιδείας, που αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στην λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων ιδρυμάτων στην χώρα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ αναμένεται να το υπερψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής από το κόμμα των ΣπαρτιατώνΧάρης Κατσιβαρδάς.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο, ανάμεσά τους και οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαφωνίες της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου μετά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΚΚΕ και Νίκη καταψήφισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας Νέα Αριστερά υπερψήφισαν κάποια άρθρα που θεωρούν ότι αναβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Στη συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

 

Πολιτικοί διαξιφισμοί Μάντζου – Πιερρακάκη

«Κόντρα» σημειώθηκε ανάμεσα στον Δημήτρη Μάντζο, Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Για να είμαστε καθαροί. (…) Η συναίνεσή μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε, αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος.

Στη δήλωση αυτή απάντησε ο υπουργός Παιδείας: «Αυτή τη στιγμή βιώσαμε την 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Μας είπατε ότι εφόσον αυτή η Βουλή θα είναι προτείνουσα, θα καταψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου 16, γιατί δεν μας εμπιστεύεστε» και συνέχισε: «Ευχαριστούμε που λέτε ότι θα είμαστε κυβέρνηση και στην επόμενη Βουλή, η διατύπωση ορίζεται στην επόμενη Βουλή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόμμα των Σπαρτιατών αν και είχε τοποθετηθεί λέγοντας ότι θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, σήμερα άλλαξε τη στάση του και πιθανόν να ψηφισει «παρών».

 

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κ. Μητσοτάκη, Ν. Ανδρουλάκη και Σ. Φάμελλο

Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσότακης, που όπως είπε, ενισχύει το δημόσιο, ενώ με την ίδρυση μη κρατικών αποδίδει στη νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες.

«Είναι μία ρύθμιση που έρχεται να κερδίσουμε χαμένο χρόνο και έδαφος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. (…) Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση Δημοκρατίας, η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονικά μετέωρη αδυναμία της μεταπολίτευσης και φέρνει την ελληνική πραγματικότητα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή, χωρίς να περιμένει την αλλαγή του Άρθρου 16, ούτως ή άλλως θα δρομολογηθεί στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίζοντάς το να ως «αντισυνταγματική μπίζνα» που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ.

Απομίμηση μεταρρύθμισης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. (Για μας μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση αξιόπιστη υλοποίηση)» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αρνητική τους στάση στο νομοσχέδιο, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.

«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο (…) Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη. (…) Τόσα χρόνια στη Βουλή είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρρεαλισμός» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Θα στηρίξουμε όσα άρθρα βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. (..) Τελικά τι θέλετε; ΣΥΡΙΖΑ θέλετε, όχι συναίνεση, όταν είστε υπηρέτες ισχυρών οικογενειακών συμφερόντων».

«Την ώρα που εσείς μιλούσατε στη Βουλή, ο αρχηγός του κόμματος σας, έκανε ανάρτηση», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Σωκράτη Φάμελλο.

 

 

Βροντερό «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ φώναξαν χιλιάδες φοιτητές που πλημμύρισαν το Σύνταγμα

Μπροστά από τη Βουλή παρέμειναν για πολλές ώρες τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Μετά τις 20.00 το βράδυ, οι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει έξω από τη Βουλή, έκαναν πορεία προς τα Προπύλαια.

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν χθες δυναμικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Οι πορείες σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις. Ειδικότερα, τρεις από τις δώδεκα προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής