breaking news Νέο

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου: Μια γιορτή για την ελληνική ταινία

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου: Μια γιορτή για την ελληνική ταινία

Η δράση «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» είναι μια γιορτή για την ελληνική ταινία που θα απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, την Τρίτη 26 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη συμπρωτεύουσα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παραχώρησε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της δράσης.

Ομιλητές ήταν ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος Δ.Σ., η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Μέλος Δ.Σ. και αιθουσάρχης στη Βέροια, η  Γιάννα Σαρρή, Διευθύντρια της Hellas Film, και ο Δημήτρης Μπούρας, Υπεύθυνος Τύπου.

Τη συγκεκριμένη ημέρα 55 αίθουσες σε 28 ελληνικές πόλεις θα προβάλλουν ελληνικές ταινίες παραγωγής 2019-2023, με αντίτιμο μόλις 3 ευρώ. Στόχος είναι να φέρουν σε επαφή το κοινό με το ελληνικό σινεμά, ιδιαίτερα το κοινό της περιφέρειας, το οποίο έχει λιγότερες ευκαιρίες να δει και να εκτιμήσει το έργο των σύγχρονων Ελλήνων κινηματογραφιστών. Μάλιστα, έπειτα από την επιτυχημένη πορεία ορισμένων ταινιών μας στο εγχώριο box office,  όπως συνέβη με τη σαρωτική «Φόνισσα» αλλά και-σε μικρότερη κλίμακα- με τα πιο σινεφίλ «Μαγνητικά Πεδία», οι ελπίδες για θερμή ανταπόκριση των θεατών είναι μεγάλες. 

«Ένας από τους βασικούς σκοπούς του ΕΚΚ είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», μας είπε μεταξύ άλλων ο Μάρκος Χολέβας.

«Θέλαμε από πέρσι να κάνουμε αυτή τη δράση, γιατί υπάρχει μια δυσαρμονία στο πώς ανταποκρίνεται στην ελληνική ταινία το κοινό στη χώρα μας, σε σχέση με το πώς την αντιλαμβάνονται σε άλλες χώρες. Ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ευρώπη και, πολλές φορές, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως ταινίες μας που έχουν πετύχει έξω, στην Ελλάδα δεν καταφέρνουν να κόψουν περισσότερα από 1000 εισιτήρια. Ένας δεύτερος λόγος για την δράση μας αυτή», συνέχισε ο κ. Χολέβας, «είναι ότι θέλουμε να στηρίξουμε κι εμείς, ως ΕΚΚ, την κινηματογραφική αίθουσα, η οποία δοκιμάζεται. Πράγματι, η τεχνολογία έχει φέρει τις ταινίες στο σαλόνι μας. Όμως, για εμάς τους Ευρωπαίους η αίθουσα είναι η βάση της έννοιας “κινηματογράφος”. Πέρα, δηλαδή, από τη θέαση της ταινίας, πολύ σημαντική είναι και η έννοια της κοινωνικής συμμετοχής στο γεγονός της προβολής της. Και θέλουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, να κρατήσουμε την αίθουσα ζωντανή».

Οι ομιλητές ευχαρίστησαν τους διανομείς και τους αιθουσάρχες για τη θερμή τους ανταπόκριση. Να σημειώσουμε ότι η επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν τη συγκεκριμένη μέρα δόθηκε στους τελευταίους, με το σκεπτικό ότι ο αιθουσάρχης, ιδιαίτερα μιας επαρχιακής πόλης, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποια ταινία θα μπορούσε να προσελκύσει το κοινό του τόπου του. Προς το παρόν, από τις 148 ταινίες που περιλαμβάνονταν στη λίστα, έχουν επιλεγεί για να επιδοτηθούν οι 92. 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής