breaking news Νέο

Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα

  • Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
  • Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
  • Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
  • Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
  • Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
  • Σύσκεψη για τις πιθανότητες συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα

Χαρακτήρα διευρυμένης σύσκεψης είχε αυτή που συνεκλήθη χθες στις 1 το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, η οποία και αφορούσε τις πιθανότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μολδαβία στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας και μέλη της διοίκησής του, εξαγωγικοί φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Ε. Ημαθίας, ύστερα από απόφαση που ελήφθη την Τρίτη το μεσημέρι, στη συνάντηση που είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και ο πρέσβης της Μολδαβίας στη χώρα μας κ. Anatol Vangheli.

Ο κ. Καλαϊτζίδης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της σύσκεψης, σημείωσε ότι «εμείς ως Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το προϊόν μας, μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων».

 

Οι ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές στη Μολδαβία

Το λόγο αμέσως μετά έλαβε ο επικεφαλής της Μολδαβικής Aποστολής κ. Βασίλ Νίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του στους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σ' αυτήν.

Ειδικότερα, αφού πρώτα έκανε αναφορά ο κ. Νίκας στο φορολογικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό γίγνεσθαι της Μολδαβίας, επεσήμανε τη σπουδαιότητα που παρέχει η κυβέρνηση της χώρας του στους ξένους επενδυτές, όπου, ανάμεσα στα άλλα, είναι η απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ στις ελεύθερες βιομηχανικές ζώνες που έχει δημιουργήσει, η επιδότηση εργαζομένων, η ίδρυση επιχείρησης μέσα σ' ένα 24ωρο (!) και οι τραπεζικές συναλλαγές στη βάση των ευρωπαϊκών  προτύπων.

Μάλιστα, σ' ό,τι έχει να κάνει με την περιοχή της Ημαθίας, ο κ. Νίκας υπήρξε ιδιαίτερα κατατοπιστικός, σχετικά με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους εξαγωγείς φρούτων, ύστερα από ανάλογη επεξεργασία και προώθηση σ' όλο τον κόσμο και δη στην αχανή αγορά της Ρωσίας. Όλα αυτά – όπως τόνισε – απαλλαγμένα από δασμούς και ΦΠΑ.

Από την πλευρά τους, παρευρισκόμενοι εξαγωγείς έθεσαν προς τον κ. Νίκα την άμεση αποστολή φρούτων στη Ρωσία μέσω Μολδαβίας, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο το εμπάργκο σ' αυτήν, που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η χώρα μας.

Ωστόσο ο Μολδαβός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο επισήμως (ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία) κρίνεται αδύνατον. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Καλαϊτζίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι καιρός να δούμε και να αναζητήσουμε νέες μεθόδους προώθησης των προϊόντων μας».

 

Η... πρόκληση της προώθησης προϊόντος της Ημαθίας στη Δημοτική αγορά του Μιλάνου

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Μάρκο Φλωριάν, μετέφερε πρόταση των αρχών του Μιλάνου, να προσφέρουν στους Ημαθιώτες εξαγωγείς και παραγωγούς προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Δημοτική αγορά της πόλης, τη δυνατότητα να διαθέτουν προϊόντα τους στους εκεί χονδρέμπορους, εστιάτορες, ξενοδόχους και πωλητές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, πέρυσι από την αγορά αυτή διατέθηκαν 700.000 τόνοι νωπών φρούτων.

 

Λίστα προϊόντων της Ημαθίας

Συν τοις άλλοις, ο κ. Φλωριάν ζήτησε να έχει μια λίστα με προϊόντα της Ημαθίας, διευκρινίζοντας συνάμα ότι το Ινστιτούτο εξαγωγών θα αναλάβει και την ανάλογη έρευνα προώθησής τους στην Ιταλική αγορά.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Στέφανος Αποστολίδης, επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, πρότεινε όπως συγκροτηθεί μια αποστολή επιχειρηματιών, η οποία και θα μεταβεί στο Μιλάνο, για να ξεκινήσει το πρότζεκτ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, αφού επεσήμανε την ευκαιρία που δίνεται στους εξαγωγείς της περιοχής μας με την πρωτοβουλία αυτή, τόνισε χαρακτηριστικά : «Χάθηκε η αγορά της Δύσης, δεν πρέπει να δούμε και την Ιταλία;»

Επιπλέον, ο ίδιος δεσμεύθηκε πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ετοιμασθεί από πλευράς του η λίστα με τα προϊόντα και τις ποσότητες που μπορούν να διαθέσουν οι Ημαθιώτες παραγωγοί.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής