breaking news Νέο

Παρουσιάστηκαν «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας» του Γιάννη Βαϊνά

  • Παρουσιάστηκαν «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας» του Γιάννη Βαϊνά
  • Παρουσιάστηκαν «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας» του Γιάννη Βαϊνά
  • Παρουσιάστηκαν «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας» του Γιάννη Βαϊνά
  • Παρουσιάστηκαν «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας» του Γιάννη Βαϊνά
  • Παρουσιάστηκαν «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας» του Γιάννη Βαϊνά

Μέσα σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε στην ασφυκτικά γεμάτη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης, το βιβλίο του Γιάννη Βαϊνά, «Τα Δημοτικά Τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας», από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» και τις εκδόσεις «ΜΑΤΙ».

Ένα βιβλίο, το οποίο χαρακτηρίζεται «έργο ζωής», μιας και χρειάστηκε μισό αιώνα (!) σοβαρής και επίπονης δουλειάς του συγγραφέα, για να βγει στο φως, το περιεχόμενο του οποίου ζωντάνεψε μέσα από τραγούδια και χορούς των Πιερίων, μεταφέροντας όλους στην αίθουσα σε μια άλλη εποχή και λειτουργώντας συνάμα ως... μία πράξη αντίστασης στη σημερινή εποχή μας, που κυριαρχείται από την υποκουλτούρα.

Για το βιβλίο μίλησαν – κατά σειρά – οι Γιώργος Σοφιανίδης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βέροιας, Γιάννης Τσιαμήτρος, Καθηγητής – συγγραφέας, Αλκμήνη Μπεμπέτσου, Αντιπρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και Θανάσης Αποστολόπουλος, Δικηγόρος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη η Βούλα Κοτσάλου-Πάπαρη, είπε μετά το βιογραφικό του συγγραφέα :

«Πρόκειται για ένα ογκώδες και πολύτιμο έργο, που περιλαμβάνει πάνω από 500 τραγούδια, χωρισμένα σε 20 κατηγορίες, μεταφέροντας την παράδοση στους νεότερους. Οι ρίζες των τραγουδιών χάνονται στα βάθη των αιώνων» […]

Ο Γιώργος Σοφιανίδης τόνισε : «Συμμετέχω στην παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου και είναι τιμή μου, γιατί θεωρώ πως η διάσωση της παράδοσης πρέπει να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται από την Πολιτεία.

Ο συγγραφέας, εργατικός και αθόρυβος, έβλεπε τη νέα γενιά να χάνει τις ρίζες της και χωρίς ο ίδιος να εφησυχάσει, θέλησε να κρατήσει αυτές τις ρίζες. Το βιβλίο του είναι πράξη αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση και την υποκουλτούρα που μας κατακλύζει».

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος σημείωσε : «Οι ερασιτέχνες λαογράφοι προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία, γιατί η δουλειά τους είναι βιωματική. Με επιμέλεια και επιμονή ο συγγραφέας συνέλεξε τα δημοτικά τραγούδια της περιοχής, σεβόμενος την ενότητα στίχων-μουσικής-χορού.

Είναι σημαντικό ότι τα τραγούδια στην ηχογραφημένη μορφή τους, που περιέχει το βιβλίο, συνοδεύονται από τη γκάιντα, που κυριαρχεί στα Πιέρια.

Το έργο του  είναι έργο εθνικό, που αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής».

Η Αλκμήνη Μπεμπέτσου προσέθεσε : «Το βιβλίο αυτό αποτελεί για μας, για το Λύκειο Ελληνίδων, ένα πραγματικό Ευαγγέλιο[…]

Δεν είναι μια απλή συλλογή των Πιερίων, αλλά με τις παραλλαγές που περιέχει, αποτελεί μια πανελλήνια καταγραφή δημοτικών τραγουδιών.

Τα τραγούδια, που ήταν τότε η εφημερίδα και το ραδιόφωνο της εποχής, συνόδευαν όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τη δουλειά, τη χαρά τη λύπη… Δυστυχώς, πάψαμε να τραγουδάμε.

Λαός όμως που ξέχασε το παρελθόν του δεν έχει μέλλον… Χωρίς επίγνωση της καταγωγής του, είναι καράβι που το δέρνουν τα κύματα».

Ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος επεσήμανε : «Το βιβλίο του Γ. Βαϊνά ανέδειξε τις αιώνιες αξίες του τόπου μας, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά και θυμίζοντας τα χαμένα χρόνια της νιότης μας. Ο συγγραφέας αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης. Αφήνει το αποτύπωμά του στον άξονα του τόπου και του χρόνου. Πράξη αντίστασης στην ισοπέδωση των αξιών και στη λήθη. Τολμηρό εγχείρημα, με το οποίο  αποφεύγουμε την αλλοτρίωση».

Τέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας, Γιάννης Βαϊνάς,  είπε συγκινημένος : «Θεωρώ ότι ειπώθηκαν πάρα πολλά και συγκινητικά…

Το βιβλίο μου των 800 σελίδων δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή, αλλά το χαρακτηρίζει μια μεγάλη ποικιλότητα περιεχομένου.

Τα 570 τραγούδια τα συνοδεύουν οι παραλλαγές κι αυτό είναι το κομβικό σημείο του βιβλίου. Κάποια τραγούδια έχασαν μέρος των στίχων τους, που αποκαταστάθηκαν με τις παραλλαγές.

Το βιβλίο έχει ιστορική διάσταση και τη μορφή λεξικού της περιοχής των Πιερίων[…]

Τα Πιέρια διαθέτουν μεγάλο πλούτο παράδοσης. Καλούνται οι ερευνητές αλλά και η  Πολιτεία να τον διασώσουν».

Στη συνέχεια η αίθουσα γέμισε από τους ήχους της γκάιντας και η σκηνή από τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές των χορευτών, που ενσάρκωσαν το περιεχόμενο του βιβλίου. Συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ριζωμάτων και Δασκίου. Μονοφωνικά τραγούδησαν η Παπαγεωργοπούλου και ο Μοτσιόπουλος και με τη γκάιντα και το τύμπανο συνόδεψαν τους χορευτές οι Δέλλας, Τσιγκενόπουλος και Οικονόμου.

Μια βραδιά πολιτισμού, όπου συναντήθηκαν η θεωρία με την πράξη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής