breaking news Νέο

Παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Διεθνές Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Διεθνές Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

«Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε όλοι καλά ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς σήμερα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει υποστεί τις σκληρές συνέπειες της κρίσης και εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της σε ένα περιβάλλον, όπου παρατείνεται η φοροκεντρική λιτότητα, κυριαρχεί η αβεβαιότητα και απουσιάζει η βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

Σήμερα στην ομιλία του στο Συνέδριό σας ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα εκπονήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Τώρα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης! Για να το εφαρμόσει πότε; Όταν θα είναι στην αντιπολίτευση; Εδώ ακριβώς βρίσκεται το αδιέξοδο των ασκούμενων πολιτικών, ότι ασκούνται ερήμην οποιουδήποτε εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου. Παρουσίασε σήμερα ο κ. Τσίπρας την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησής του, ένα τεχνητό success story. Όταν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί σου τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Η πορεία, η εξέλιξη της οικονομίας και το μέλλον των επιχειρήσεων συναρτώνται άμεσα από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο βέβαια καθιστά σαφές πως δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση με τις ασκούμενες πολιτικές.

Από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε το 2018 με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς πολιτικής. Να πούμε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η έξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγή πολιτικών και γενναίες τομές. Απαιτεί:

  • Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη πενταετία από 3,5% σε τουλάχιστον 2%. Γιατί αλλιώς η υπερβολική λιτότητα θα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη. Κι ως εκ τούτου θα συνεχίζει να περιορίζει δραστικά τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας.
  • Άμεση και ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας κάτω από συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, με ταυτόχρονα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
  • Τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην δικαιοσύνη, στο φορολογικό, στην λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία. Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ανταπεξέλθουν θετικά στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Διότι για εμάς, ο μικρομεσαίος παραγωγικός ιστός συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όσο και στην εμβάθυνση της οικονομικής δημοκρατίας και συνεργασίας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας, όταν δεν αποτυπώνεται στην πράξη, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις –που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- η προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων.

Επιβάλλεται η αποτελεσματική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής οικονομίας με γενναίες παρεμβάσεις, και η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της, έτσι ώστε να δώσει άμεσα αποτελέσματα στην ανάκαμψη και την απασχόληση. Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα κι ένα σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό, που θα παρέχει κίνητρα.

Οφείλουμε να βάλουμε γερά θεμέλια, για να επανοικοδομήσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Είναι αναγκαία η χάραξη μιας συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η διάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις πολιτικές ως μόνιμη παράμετρος. Στην πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολιτική ενισχύσεων, στους αναπτυξιακούς νόμους. Είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συγκρατούν την απασχόληση, θα δίνουν κίνητρα για την αύξησή της και θα αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας.

Θα πρέπει να ενσκήψουμε στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Να αντιμετωπιστούν επιτέλους με υπευθυνότητα η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα ενεργοποίησης εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά επιβάλλουν μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στην προώθηση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, στην παροχή επενδυτικών κινήτρων, στην αποτελεσματική λειτουργία των διοικητικών δομών του κράτους, στην μείωση των οικονομικών βαρών προς τις επιχειρήσεις με έμφαση στην νέα και νεοφυή επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία.

Φίλες και φίλοι,

Για να τα πετύχουμε όμως όλα αυτά, πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα στην πραγματική οικονομία και να υπερβεί την κρίση.

Η  προσπάθεια αυτή όμως δεν συμβαδίζει με τις εφαρμοζόμενες αδιέξοδες πολιτικές ούτε όμως με προτεινόμενες «λύσεις» συντηρητικών πολιτικών.

Αυτή πρέπει να είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία απαιτεί εθνική συνεννόηση.

Εθνική συνεννόηση όμως στο υφιστάμενο κλίμα σκανδαλολογίας και διχαστικής αντιπαράθεσης δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το πολιτικό κλίμα υπονομεύει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για αυτό χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή του κλίματος. Γιατί η χώρα μας έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει μπροστά. Αρκεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις και ρηξικέλευθες τομές από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Διεθνές Συνέδριο σας για τις ΜμΕ και την Οικονομική Δημοκρατία αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, συνεργασιών και σύγχρονων δράσεων με στόχο την αντιστροφή του κλίματος.

Ελπίζω πραγματικά να αποτελέσει σημείο καμπής για την αναγκαία συνεννόηση, την μεταρρύθμιση του αυτονόητου και την επικράτηση επιτέλους του ορθολογισμού σε αυτό τον τόπο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής