breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ενδιαφέροντα θέματα στην 2η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ενδιαφέροντα θέματα στην 2η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ενδιαφέροντα θέματα στην 2η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ενδιαφέροντα θέματα στην 2η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Διπλή συνεδρίαση πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Μ.  Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, και ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση.

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας τέθηκαν ερωτήματα επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν το δήμο, από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας και έλαβαν απαντήσεις από τους αντίστοιχους αντιδημάρχους που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Εικότερα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας αναδείχθηκαν τα εξής ζητήματα:

- Ο Παναγιώτης Χατζησάββας κατέθεσε ερώτημα σχετικά με την παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου της πόλης. «Από τις 9 Ιουνίου του 2013 έχει παραχωρηθεί στην ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ, με απόφαση της τότε ΚΑΠΑ, κάτι που είχε βρει αντίθετη τη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, που εξοστρακίζει τους δημότες και τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία», ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, διερωτώμενος κατά πόσο ο δήμος Βέροιας βγήκε κερδισμένος από αυτή την παραχώρηση και τι προτίθεται να κάνει δημοτική αρχή για να μην αποτελεί «άβατο», όπως ανέφερε, το δημοτικό στάδιο της πόλης για τους πολίτες της Βέροιας.

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Μιχάλη Τζαφερόπουλου, ήταν ότι στόχος είναι να ανοίξει για το κοινό για κάποιες ώρες, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες βελτίωσης.

Σε ερώτημα του κ. Σπυρόπουλου για την κατάσταση στο γήπεδο  Μπάσκετ στην Ελιά, ο κ. Τζαφερόπουλος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές βελτιώσεις και θα γίνονται συνέχεια στο μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Το γήπεδο μπάσκετ της Ελιάς, σφίζει από ζωή, σύλλογοι κάνουν συνέχεια προπονήσιες και πολλά παιδιά προπονούνται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ προτιθέμαστε να κάνουμε ξανά αγώνες Νοσταλγίας για να το απολαύσει ο κόσμος».

- Ο επικεφαλής της παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» Κώστας Παλουκίδης, παίρνοντας το λόγο σχολίασε θετικά τη μεγάλη αύξηση στην Ημαθία με σχολικές εκδρομές που παρατηρείται τελευταία και έκανε μία καταγραφή καθημερινών προβλημάτων και ελλείψεων υποδομών, που θα αποτελέσουν τη βάση για να γίνει η Βέροια πιο ελκυστική στους επισκέπτες.  Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έλλειψη πάρκιγκ για τα τουριστικά λεωφορεία. Στην άθλια κατάσταση από βανδαλισμούς που βρίσκεται το ασανσέρ και οι σκάλες στο πάρκο της Ελιάς, σημειώνοντας πως καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να αναθέσει τη φύλαξή τους σε μια ιδιωτική εταιρία. Στην καθαριότητα και τη συντήρηση των δρόμων, αναφέροντας ότι σε εμβληματικά μνημεία η κατάσταση και εκεί είναι άθλια. Στην έλλειψη τουαλετών, προτείνοντας να δημιουργηθούν με αντίτιμο χημικές τουαλέτες.  «Τι αντικρύζει ο επισκέπτης; Μία πόλη που αδιαφορεί για τα μνημεία της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παλουκίδης.

Τέλος κατέθεσε ερώτημα προς τη δημοτική αρχή αν έχει γίνει κάποια συνεννόηση με τα ξενοδοχεία και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, λόγω της αύξησης επισκεπτών στην πόλη, αλλά και για τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα και  αν έχει αναλάβει κάποιες περιηγήσεις για τα σχολεία που επισκέπτονται την πόλη. Απευθυνόμενος στο δήμαρχο τόνισε ότι : «Πέρα από το μακρόπνοο σχέδιο σας για τον τουρισμό, καλό θα ήταν να επιλύεται και αυτά τα απλά καθημερινά προβλήματα».

Στον Κώστα Παλουκίδη απάντησε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης σημειώνοντας πως: «Η Βέροια έχει αυξήσει τους επισκέπτες, είτε στη Βεργίνα, είτε στα μνημεία της πόλης και είναι πλέον τουριστικός προορισμός. Σίγουρα έχει γίνει συνεννόηση με τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά πρακτορεία και έχουμε διανείμει τουριστικούς χάρτες. Σίγουρα έχουμε ανθρώπους και κάνουμε ξεναγήσεις. Η ιστοσελίδα μας βοηθάει πολύ τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους νέους, όπου υπάρχουν προτάσεις για διαδρομές, εστιατόρια, αγορές, επισκέψιμους χώρους, δραστηριότητες κ.α. Ψάχνουμε χώρο για πάργκιν, αλλά αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Εξυπηρετούμε από όλες τις μεριές και το ευνοϊκό κομμάτι είναι ότι η Βέροια είναι ενταγμένη στο τουριστικό κομμάτι της Ελλάδας».

- Σε ερώτηση του Αρη Βενιόπουλου σε ποια έργα στοχεύει η Δημοτική Αρχή ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης μέσα στην πενταετία, απάντησε ο δήμαρχος Βέροιας, ενημερώνοντας πως όπως ανέφερε και στο πρόγραμμά του η προτεραιότητα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, που μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει την πόλη σε μεγάλο βαθμό. «Ο κορμός των έργων είναι το κλειστό γυμναστήριο, η ανάπλαση της οδού Πιερίων και Ανοίξεως, κάτι που είναι σε μελέτη τώρα, τα παλιά δικαστήρια, η αντιπλημμυρική μελέτη του ποταμού Τριποτάμου με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια, οι κυκλικοί κόμβοι και η ανάπλαση της Βεργίνας που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και υπάρχουν και άλλα μικρότερα», ανέφερε ο κ. Βοργιαζίδης.

- Στη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος Βέροιας για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Στ. Ασλάνογλου σε ερώτηση της κ. Τάγκα. «Ο Δήμος βλέπει το ζήτημα των αδέσποτων με υπευθυνότητα. Ανάμεσα  στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι στειρώσεις, περιθάλψεις, εμβολιασμοί,  ιατρικό υλικό για τη φροντίδα και ζωοτροφές. Εχει γίνει πρόσληψη κτηνιάτρου και επίκειται πρόσληψη βοηθού κτηνιάτρου για να βοηθά στο έργο των στειρώσεων. Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα σύγχρονων κλουβών. Ανακαίνιση και συντήρηση του κυνοκομείου και δημιουργία νέου χώρου. Γίνονται προσπάθειες με φιλοζωϊκές οργανώσεις και εθελοντές για συνεργασία, βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου», ανέφερε ο κ. Ασλάνογλου.

- Ο Χρήστος Μακρίδης ανέδειξε το ζήτημα της υπερπαραγωγής φρούτων για τη φετινή χρόνια και αν ο δήμος έχει στα σχέδια του τη διάθεση διανομής φρούτων, ενώ παράλληλα πρότεινε δημιουργία αυτοτελή γραφείου στο Δήμο Βέροιας για αγροτικά ζητήματα. Στον κ. Μακρίδη απάντησε ο δήμαρχος Βέροιας, σημειώνοντας πως: «Προφανώς μας βρίσκει σύμφωνους η διανομή των φρούτων. Από το 2015 ο δήμος έκανε διανομή σε σχολεία και ευπαθείς ομάδες, είτε νωπών, είτε χυμοποιημένων. Δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι δεν θα το ξανακάνει αν δοθεί αυτή η δυνατότητα από την κυβέρνηση» απάντησε στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, ενώ για το δεύτερο τόνισε πως για τη δημιουργία τόσο σοβαρών τμημάτων, χρειάζονται και προσλήψεις για να στελεχωθούν.

Σε παρέμβαση για το ίδιο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βοργιάδης ανέφερε πως δεν μπορούμε να κρίνουμε από τώρα αν θα έχουμε πρόβλημα με την υπερπαραγωγή, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή (χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.α.), αλλά ο δήμος θα το πράξει και τώρα αν χρειαστεί.

- Αν προβλέπεται στα σχέδια του δήμου η υπογειοποίηση καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Χατζησαλάτας, με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο να απαντά πως αυτή θα είχε αξία αν μπορούσε να γίνει στο εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, το κέντρο έχει πολλά θέματα λόγω των αρχαίων, σημειώνοντας πάντως πως μπορεί να εξεταστεί για κάποιες άλλες περιοχές, αν δοθεί ειδική χρηματοδότηση, γιατί το κόστος είναι τεράστιο.

- Και τέλος με ποιούς κανόνες γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων, συσκευασιών φυτοφαρμάκων, αμιάντου, υπολλειμμάτων από τον βιολογικό κ.α.  ρώτησε ο δημοτικός Θεόδωρος Θεοδωρίδης τη δημοτική Αρχή. Στον κ. Θεοδωρίδη απάντησαν οι αντιδήμαρχοι κ. Παπαδόπουλος και κ. Διαμάντης σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί γραπτές απαντήσεις στον κ. Θεοδωρίδη από τις υπηρεσίες του δήμου, σε προηγούμενο χρόνο, στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Για διασυρμό της ΔΕΥΑ απάντησε ακόμη ο κ. Διαμάντης στον κ. Θεοδωρίδη, ενώ σημείωσε ακόμη πως σύμφωνα με τον εργολάβο ο βιολογικός δεν βγάζει λάσπη, και αυτό θα κριθεί στο δικαστήριο, αφού  το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

Δεν εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη

Μετά από δυο άκαρπες εκλογικές διαδικασίες δεν εκλέχτηκε κανείς από τους υποψηφίους, για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δήμου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Οι υποψηφιότητες ήταν τέσσερις.  Συγκεκριμένα, αυτοπροτάθηκαν οι Θανάσης Αποστολόπουλος, Ολυμπία Τσακαλίδου, Παναγιώτης Δαβόρας και Δημήτρης Μούρνος. Οι τέσσερις υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και αμέσως μετά το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε.

Στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν 30 σύμβουλοι και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Στην καταμέτρηση κανείς από τους ύποψηφίους δεν έλαβε 23 ψήφους (απαιτούνται τα 2/3 του σώματος για την εκλογή).

Οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι είναι:

Αποστολόπουλος: 13

Δαβόρας: 8

Μούρνος:3

Τσακαλίδου:5

Στην δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε, αποσύρθηκε ο Δημήτρης Μούρνος αλλά και πάλι κανεις από τους υποψηφίους δεν έλαβε 23 ψήφους.

Οι τρεις υποψήφιοι έλαβαν:

Αποστολόπουλος:15

Δαβόρας: 12

Τσακαλίδου:2


Βοργιαζίδης
Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής