breaking news Νέο

9 Μάη 1945: Τιμάμε και θυμόμαστε! -Του Αλέκου Χατζηκώστα

9 Μάη 1945: Τιμάμε και θυμόμαστε!  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Υπάρχουν ημερομηνίες που όσο και αν τα χρόνια περνούν αυτές παραμένουν ανεξίτηλες. Και αυτό γιατί πρώτιστα είναι γραμμένες με το αίμα εκατομμυρίων!

Την 9η Μάη του 1945, η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της. Ήδη ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ προελαύνοντας είχε απελευθερώσει τους ευρωπαϊκούς λαούς, είχε καταλάβει και το τελευταίο προπύργιο του ναζισμού, το Βερολίνο, είχε υψώσει την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών σηματοδότησε το τέλος του Β' Παγκόσμιου. Η Νί,κη δεν ήλθε από μόνη της αλλά πρώτιστα η καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, η τεράστια προσφορά του σοβιετικού λαού, με πάνω από 20 εκατ. νεκρούς, οι μεγάλες δυνατότητες του σοσιαλιστικού συστήματος. Τη Νίκη έφεραν τα απελευθερωτικά κινήματα όλων των λαών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Ο ελληνικός λαός, την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Κατοχής, έδωσε πάνω από 500.000 θύματα. H Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με τα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας θύματα του αντιφασιστικού απελευθερωτικού αγώνα. Ο λαός μας συσπειρωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μεγαλούργησε με τον αγώνα του κατά των φασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους για την απελευθέρωση της πατρίδας. Οργανωτής, ψυχή και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης του ελληνικού λαού ήταν το τιμημένο ΚΚΕ. Είναι η δική του συμβολή στην Αντιφασιστική Νίκη.

Η Ιστορία επιβεβαιώνει ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μια μορφή διακυβέρνησης που χρησιμοποιεί την ανοιχτή βία και επιλέγεται για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των κομμουνιστών, όταν οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού γιγαντώνονται. Τον φασισμό μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις επιδιώκουν την αναθεώρηση, την πλαστογράφηση της Ιστορίας του Β' ΠΠ. Γι'αυτ'ό και καθιέρωσαν την μέρα αυτή ως «Ημέρα της Ευρώπης», γι'αυτό και με μιας σειρά ψηφίσματα και δράσεις προσπαθούν να αναπαράγουν την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» και της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμού. Γιατί το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της Νίκης των Λαών ήταν η εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης και της Ασίας και η σοσιαλιστική οικοδόμηση. Γιατί στόχο έχουν τη συκοφάντηση του ηρωικού λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα, την υποβάθμιση της τεράστιας προσφοράς της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστικών κομμάτων, ώστε να αλλοιώσουν τα διδάγματα που προκύπτουν από την πάλη των λαών, που είχε αποτέλεσμα τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Επιδιώκουν να σβήσουν από την ιστορική μνήμη των λαών την αληθινή Ιστορία και τις διδαχές της, γιατί αυτές μπορεί να γίνονται σήμερα υλική δύναμη του αγώνα ενάντια στον ζυγό της εκμετάλλευσης, της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας που προκαλεί στους λαούς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Τιμούμε τιμά τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν, όσους συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα, τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ και των άλλων κατεχόμενων χωρών. Τιμούμε τον λαϊκό, απελευθερωτικό, αγώνα του λαού μας, με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, για την απαλλαγή του από τον ζυγό του φασίστα κατακτητή και από τον ζυγό του εκμεταλλευτικού συστήματος, για να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη του στα δικά του χέρια. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα για την πληρωμή των αναγνωρισμένων, από διεθνείς συνθήκες, γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων, που είναι χρήματα του λαού μας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής