breaking news Νέο

Ακρίβεια: Πραγματικές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ακρίβεια: Πραγματικές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά η συζήτηση δεν βαθαίνει στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος καθώς και στις αναγκαίες πολιτικές για την αντιμετώπισή της και αυτό όχι τυχαία

Αποτελεί πρόκληση για τον λαό που υποφέρει από την ακρίβεια είναι η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν, με την οποία ζητάει παρεμβάσεις για να περιοριστεί η ...ασυδοσία των πολυεθνικών!Με τέτοιες αστειότητες προσπαθεί να κρύψει ότι υπεύθυνη για τις τιμές - φωτιά στο ράφι είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς για τα κέρδη των ομίλων, που η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού.

Οποιαδήποτε μέτρα-ασπιρίνες κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο παραμένουν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας και αυτό δείχνει, άλλωστε, και η πρόσφατη πείρα των «καλαθιών» και των «pass».

Μια ματιά στις αιτίες της ακρίβειας και στο τι κρύβεται πίσω από αυτή, είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της κοροϊδίας που χώρεσε στην επιστολή Μητσοτάκη προς την Κομισιόν. Τι προκαλεί λοιπόν την ακρίβεια;

Οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, ο λεγόμενος «πληθωρισμός». Που με τη σειρά του οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως:

Η κυριαρχία μονοπωλιακών ομίλων στην πώληση τροφίμων και σε κλάδους της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας, που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω και εξασφαλίζει γιγαντιαία κέρδη σε όλη την ΕΕ.

Η λεγόμενη «επεκτατική» πολιτική της ΕΕ, το ζεστό χρήμα δηλαδή που δόθηκε για τη στήριξη των ομίλων με αφορμή την πανδημία και την οικονομική κρίση, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό.

Η πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση» (αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εισαγόμενο LNG, χρηματιστήριο Ενέργειας), που αύξησε τις τιμές, οδηγώντας σε ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια τους λαούς της ΕΕ.

Το εμπάργκο στη ρωσική Ενέργεια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση ΕΕ - ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που σε συνδυασμό με τις ακριβότερες εισαγωγές οδήγησαν σε νέο γύρο αύξησης της τιμής της.

Το εμπάργκο και η πανάκριβη Ενέργεια έχουν εκτινάξει επίσης τις διεθνείς τιμές των λιπασμάτων (διπλασιασμός της τιμής σε σχέση με το 2020), που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόστους, συμπαρασύροντας τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος.

Σε τι άλλο οφείλεται η ακρίβεια;

Στους δυσβάσταχτους φόρους και στα χαράτσια, που φορτώνει το κράτος στον λαό στη βάση των δεσμεύσεων της ΕΕ. Οση ...αλληλογραφία κι αν ανταλλάξουν επομένως κυβέρνηση και Κομισιόν, δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο το γεγονός ότι:

Για να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους του «Συμφώνου Σταθερότητας», το κράτος επιβάλλει πολύ υψηλή έμμεση φορολογία, εκτοξεύοντας κι άλλο τις τιμές στο ράφι, στην αντλία, παντού.

Μια σειρά «πράσινα» χαράτσια έρχονται να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τον ...γκρεμό που χωρίζει το λαϊκό εισόδημα από τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Ολοι αυτοί οι φόροι «κάθονται» πάνω σε ένα ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα ο μέσος μισθός παραμένει μικρότερος κατά 15% σε σχέση με το 2011.

Για τους χαμηλούς μισθούς ευθύνεται η άγρια ζούγκλα της αγοράς εργασίας, που διαμορφώνεται και με Οδηγίες της ΕΕ.

Ευθύνονται νόμοι όπως αυτός των Βρούτση - Αχτσιόγλου, που έχει τη μνημονιακή σφραγίδα της ΕΕ και «κόβει - ράβει» τον κατώτατο μισθό στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Επιβεβαιώνεται επομένως ότι η ακρίβεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε αποτέλεσμα κάποιας «ιδεοληψίας» ή λαθεμένων διαχειριστικών επιλογών της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Πάει πακέτο με την αντιλαϊκή στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων και είναι η άλλη όψη των κερδών που βγάζουν με τη σέσουλα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και αυτό ας το έχουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι στις 9 Ιούνη

Πολλά μπορούν να γίνουν και άμεσα κιόλας όπως ζητούν σωματεία, μαζικοί φορείς:

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

(Οι παρακάτω σκέψεις γράφτηκαν πριν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, έχουν όμως τη σημασία τους)


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής