breaking news Νέο

Δεν αποζημιώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί, αρνητική απάντηση Χόγκαν στο αίτημα του ΥπΑΑΤ

Δεν αποζημιώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί, αρνητική απάντηση Χόγκαν στο αίτημα του ΥπΑΑΤ

Αρνητική ήταν η απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Φιλ Χόγκαν στο αίτημα που είχε υποβάλλει η ελληνική πλευρά για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, λόγω ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία τον περασμένο χρόνο. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι με την απαντητική επιστολή του επιτρόπου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, κλείνει οριστικά ο δρόμος για κάθε είδους αποζημιώσεις των Ευρωπαίων παραγωγών για πιέσεις που υφίστανται λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια που δόθηκαν τον περασμένο χρόνο για μέτρα διευκόλυνσης της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων βάσει του κανονισμού 1165/2017 είναι και τα τελευταία, στα οποία μπορούσαν να ελπίζουν οι παραγωγοί και οι οργανώσεις των αντίστοιχων προϊόντων.

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, απέρριψε τελικώς το φάκελο με τα δικαιολογητικά που είχε υποβάλλει  το ΥπΑΑΤ, ζητώντας το ποσό της τάξης των 47 εκατ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην κατάρρευση τιμών που κατέγραψαν ροδάκινα και νεκταρίνια πέρσι το καλοκαίρι, υποχωρώντας στα επίπεδα των 12 λεπτών το κιλό τα ροδάκινα και των 8 λεπτών το κιλό τα νεκταρίνια.

Στην απαντητική επιστολή του ο Επίτροπος φέρεται να παραδέχεται πως σημειώθηκε μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς, αλλά σημειώνει πως πρόκειται για διαρθρωτικό πρόβλημα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ήδη 23 εκατ. ευρώ (από το 2014 και εντεύθεν) για προγράμματα που έχουν να κάνουν με την απόσυρση ροδάκινων και τη δωρεάν διανομή τους σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα φέρεται να παροτρύνει το ΥπΑΑΤ να αξιοποιήσει το μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων και για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, αλλά και να προωθήσει την αναδιάρθρωση του κλάδου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής