breaking news Νέο

Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου : «Το εμπόριο χρειάζεται εξωστρέφεια και επίθεση»!

Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου : «Το εμπόριο χρειάζεται εξωστρέφεια και επίθεση»!

Χειμαρρώδης, αλλά λιτός και γεμάτος περιεχόμενο ο λόγος της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Αθηνάς Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο site μας, www.imerisia-ver.gr. Με την κα. Τσιπουρίδου, Νανά για τους φίλους της, η συζήτηση είναι ευχάριστη. Δεν είναι στη φύση άλλωστε του εμπόρου οι μεγάλοι μονόλογοι.  «Το εμπόριο είναι έρωτας, πρέπει να το αγαπάς», μας τονίζει.

Μιλάμε για τις «Λευκές Νύχτες», ένα βραδινό «πανηγύρι», που θα στηθεί στις 7 το απόγευμα, την Πέμπτη 22α Μαρτίου, στη Βέροια, όχι μόνο στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο, αλλά και σε πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης και θα επαναληφθεί, μετά από τη σχετική απόφαση της ΠΚΜ και τη στήριξη της Π.Ε. Ημαθίας, στις 30 Αυγούστου. «Η ιδέα πρωτοξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Στη Βέροια βέβαια δεν έχουμε τόσο μεγάλες νύχτες, αλλά η περσινή μας εκδήλωση ήταν πετυχημένη και πιστεύουμε ότι φέτος θα πάμε ακόμη καλύτερα. Τα καταστήματά μας θα παράσχουν στους πελάτες μας, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, που θα κρατήσουν οι «Λευκές Νύχτες», καλύτερες τιμές, θα υπάρξουν ζογκλέρ και πολλές εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης, ενώ έχουμε συνεργασία με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα έχουν και αυτά καλύτερες τιμές, ενώ αντίστοιχα μειωμένες τιμές θα έχει και το πάρκινγκ», μας λέει η πρόεδρος για την όμορφη  και πρωτότυπη αυτή γιορτή, που δίνει έναν εορταστικό τόνο στην αγορά, με την άδεια φυσικά του Εργατικού Κέντρου και την πληρωμή των εργαζομένων με την κατά το νόμο αποζημίωση. Συνεχίζουμε με το πώς μπορούν τα τοπικά καταστήματα να σταθούν επί ίσοις όροις στα πολυκαταστήματα. «Τα μικρά καταστήματα βλέπουν τον πελάτη πρώτα ως φίλο, θα τον κεράσουν έναν καφέ, θα τον εξυπηρετήσουν με χαμόγελο. Δεν είμαστε το απρόσωπο πολυκατάστημα. Έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Απλά το μικρό λιανικό εμπόριο χρειάζεται εξωστρέφεια και επίθεση», μας απαντά.

Σημαντικό «όπλο» στα χέρια των εμπόρων μας και οι αγορές μέσω διαδικτύου. Η κα. Τσιπουρίδου είναι από τους πρώτους που το εφάρμοσε στην οικογενειακή της επιχείρηση, στέλνοντας εμπορεύματα σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τη… Μυτιλήνη, από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. «Παρατηρώ σε όλη την πόλη τις ταχυμεταφορές, να παίρνουν δέματα από καταστήματά μας και αυτό είναι ελπιδοφόρο», μας λέει.

Εξαιρετική η είδηση που μας δίνει, αναφορικά με τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου, το πρόγραμμα «τα σχολεία στην αγορά». «Με τη δράση αυτή θέλουμε να φέρουμε τους μαθητές των σχολείων μας στην τοπική μας αγορά, να δουν από κοντά τα καταστήματά μας. Είναι ανάγκη από μικρή ηλικία να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία», επισημαίνει. Η ιδέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ειδικά σε μια εποχή, που οι… «εκπαιδευτικές» εκδρομές σε υπεραγορές της Θεσσαλονίκης, είναι, ευτυχώς φθίνουσα, τάση!

«Η αγορά του ιστορικού κέντρου της Βέροιας έχει επιλεγεί από την ΕΣΕΕ για τη δημιουργία ενός open mall, με μια χρηματοδότηση που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά θα είναι συμπληρωματική με τις δράσεις του δήμου Βέροιας, στο να επισκεφθούν οι τουρίστες της πόλης  τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα και τα βυζαντινά της μνημεία, με επίκεντρο το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, απολαμβάνοντας έτσι στην αρχή τον καφέ τους και γιατί όχι τα ψώνια τους», μας λέει η πρόεδρος του «Εμπορικού».  

Λιτός και μεστός ο λόγος της, όπως προείπαμε, αλλά τόσο ουσιώδης. «Το εμπόριο είναι έρωτας. Πρέπει να το αγαπήσεις. Δυστυχώς είναι ο μόνος κλάδος, που δεν έχει αντίστοιχη πανεπιστημιακή έδρα», μας λέει η φίλη Νανά. Φαίνεται στα μάτια της αυτός ο έρωτας, όπως φυσικά και στα μάτια όλων των συναδέλφων της, που αγωνίζονται μαζί της, να επιβιώσουν από τα δυσβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά χαράτσια, που έχουν καταντήσει τους μικρούς επαγγελματίες, μόνιμο υποζύγιο των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η Αθηνά Τσιπουρίδου επανεξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο, για δεύτερη θητεία, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, είναι μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων της Κ-Δ Μακεδονίας, όπου η Βέροια έχει για πρώτη φορά στα χρονικά 8 αντιπροσώπους, ενώ είναι και εκλέκτορας  στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, την ΕΣΕΕ.

Μόνο καλά έχει να μας πει για τον παλιό πρόεδρο του «Εμπορικού», Ιορδάνη Χατζόγλου, που ήταν αυτός που έφερε την έδρα της Ομοσπονδίας στη Βέροια. Και φυσικά για τον νυν πρόεδρο της Ο.Ε.ΣΚ-Δ.Μ, Γιώργο Καρανίκα, με τη βοήθεια του οποίου υπάρχουν ιδιόκτητα γραφεία στην πόλη, που σε τόσο δύσκολους καιρούς, εξυπηρετούν σημαντικά το σύλλογο, που διαθέτει 375 ενεργά μέλη.

Η κα. Τσιπουρίδου αναφέρεται στην άριστη σχέση που διατηρεί ο σύλλογος με τον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο, το επιμελητήριο και όλους τους φορείς της περιοχής.

Της αξίζουν όντως συγχαρητήρια, όπως αξίζουν συγχαρητήρια στο διοικητικό της συμβούλιο, που παλεύει για τα προβλήματα των εμπόρων, χωρίς κομματικές ή παραταξιακές παρωπίδες. Όντως σε αυτή τη συνέντευξη ούτε βάλαμε, ούτε μας απαντήθηκαν…. «πινελιές» απαισιοδοξίας. Κρατούμε το ότι οι έμποροι χρειάζονται να.. «επιτεθούν» με εξωστρέφεια στα  υπαρκτά προβλήματά τους. Ζώντας αυτό τον «έρωτα» με τη δουλειά τους, για την οποία δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος!

Κλείνουμε με μια σημαντική ακόμη παρατήρηση της Αθηνάς Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας. «Βλέπουμε στην τηλεόραση τον πρωθυπουργό μας να εξαγγέλλει επιδόματα ανεργίας  στους νέους. Εμείς θα θέλαμε να επιδοτηθεί η εργασία και τα νέα παιδιά να μπουν στην αγορά εργασίας», μας τονίζει. Έχει δίκιο. Μακάρι, κάποια στιγμή, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της αγοράς να μπορούσαν να κυβερνήσουν τον τόπο.  Μεγαλύτερο «σχολείο» από τον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει. Βέβαια, τελευταία φορά που είδαμε υπουργό, που να είναι έμπορος, ήταν την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με το Χρήστο Φώλια. Από τότε μας κυβερνούν ο,τιδήποτε άλλο εκτός από έμποροι, για αυτό και άλλωστε φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μας λείπει το πρακτικό της επίλυσης ενός θέματος και η ουσία!

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής