breaking news Νέο

Ομόφωνα «όχι» και στο 3ο αίτημα έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών

Ομόφωνα «όχι» και στο 3ο αίτημα έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών

Την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο η Εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου που τελικά την έκανε δεκτή.

Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία», είπε η εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επεσήμανε ότι στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, αλλά και δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους.
 

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους_ σύμφωνα με την κυρία Κυβέλου.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

"Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε" επεσήμαναν οι μάρτυρες, περιγράφοντας μεταξύ άλλων την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, οι στρατιωτικοί εκζητούνται ως κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής