breaking news Νέο

Απάντηση της Κοινοπραξίας Συν/σμων Ο.Π. Ημαθίας στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη

Απάντηση της Κοινοπραξίας Συν/σμων Ο.Π. Ημαθίας στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη

Απαντώντας σε Δελτίο τύπου του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη, που εκδόθηκε ύστερα από την αρνητική απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Χόγκαν στο αίτημα της Κυβέρνησης για οικονομική στήριξη του ροδάκινου, όπου χαρακτηρίζει την «Κοινοπραξία των  Συνεταιρισμών-Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας» υπονοώντας την, ως εξωθεσμικό και αναρμόδιο φορέα, έχουμε να δηλώσουμε στον σεβαστό Υπουργό τα εξής:

  1. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις είναι θεσμός της Ελληνικής Πολιτείας ο οποίος αναγνωρίζεται    από το Ελληνικό Σύνταγμα.
  2. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που είναι αναγνωρισμένες και ως «Οργανώσεις Παραγωγών», είναι θεσμοί αναγνωρισμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία με βάση την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.
  3. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις - Οργανώσεις Παραγωγών που είναι αναγνωρισμένες από τα Εθνικά-Κοινοτικά Όργανα,  για τα Ροδάκινα και τα Νεκταρίνια, είναι οι κατ εξοχή αρμόδιοι φορείς για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
  4. Όταν ο σεβαστός πρώην Υπουργός τον Ιούλιο του 2014 έθεσε στην Ε.Ε. το θέμα των χαμηλών τιμών ροδακίνων που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην αγορά, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, στηρίχθηκε στα στοιχεία που εμείς του παρείχαμε και υπάρχει η σχετική αλληλογραφία.
  5. Όταν τον Αύγουστο του 2014 επεβλήθη το εμπάργκο από την Ρώσικη Κυβέρνηση, οργανώθηκε το σύστημα δωρεάν διανομών, σχεδόν από το μηδέν, με την καθοριστική συμμετοχή των Οργανώσεων της Κοινοπραξίας μας και την συμβολή πολύ συγκεκριμένων στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι απορροφήθηκαν και αποζημιώθηκαν μεγάλες αδιάθετες ποσότητες που υποβαθμίζονταν στα ψυγεία των Συνεταιρισμών με κίνδυνο να καταστραφούν και να μείνουν απλήρωτοι οι αγρότες.
  6. Η Οργάνωση του συστήματος της χυμοποίησης που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια σημαντική διέξοδο για το προϊόν, ήταν  δική μας πρόταση και  εμείς  συμβάλλαμε στην οργάνωση των  διαδικασιών.  
  7. Τα ποσά που εισπράχτηκαν συνολικά, λόγω της δραστηριοποίησης των Οργανώσεων, από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των δράσεων των έκτακτων  μέτρων στήριξης σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ/ 07-03-2018,  ήταν το 2015 - 11.587.795,95 Ευρώ το 2016- 19.633.427,26 Ευρώ, το 2017- 9.759.924,60 Ευρώ και αναμένονται ακόμη περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ πληρωμών που θα γίνουν εντός του 2018 από αποσύρσεις που υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2017, ήτοι σύνολο ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

           Ποσά που προήλθαν από τα ταμεία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Εκτός από τα σημαντικά ποσά που τελικά εισέρρευσαν στην χώρα μας για την στήριξη των προϊόντων, το πλέον σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η δωρεάν διανομή  ορισμένων ποσοτήτων, έδινε διέξοδο και βοηθούσε να κρατηθούν σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές πώλησης των υπολοίπων ποσοτήτων και επομένως  υπήρξε και από την αγορά πρόσθετη ωφέλεια.
  2. Οι Οργανώσεις της Κοινοπραξίας της Ημαθίας χάρη στην συμμετοχή τους ως μέλη στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση AREFHL, που χαρακτηρίζεται ως θεσμικός συνομιλητής από την Ε.Ε., κατόρθωσαν να φέρουν στην χώρα τον Σεπτέμβριο του 2017 ακόμη 10.000 τόνους  ροδακίνων  για δωρεάν διανομές,   που σημαίνει ακόμη 4.500.000 ευρώ  περίπου.
  3. Οι ίδιες Οργανώσεις βοήθησαν το Υπουργείο τον Σεπτέμβριο του 2014, παρέχοντας τον κύριο  όγκο των Οικονομικών στοιχείων που απαιτήθηκαν, με την εγκυρότητα της θεσμικής τους αναγνώρισης , για να στηρίξουν τον φάκελο που υπεβλήθη  από τον σεβαστό κ. Καρασμάνη τότε στις Βρυξέλλες για εισοδηματική στήριξη.
  4. Οι ίδιες Οργανώσεις, επιθυμώντας να βοηθήσουν την Εθνική προσπάθεια για στήριξη του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών δεσμεύτηκαν τον Ιούνιο του 2017 στο Φεστιβάλ Ροδακίνου στην Βέροια , ότι θα συμβάλουν με την συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων για την υποβολή φακέλου, όπως το 2014 και υλοποίησαν με εξαιρετικό και μεθοδικό τρόπο την δέσμευσή τους.
  5. Η συμβολή τους στην κατάρτιση του σχετικού φακέλου και το εύρος των στοιχείων που παρέθεσαν, σαφέστατα ήταν σημαντική και πέτυχε τον σκοπό της που ήταν να αναγνωριστεί από τον Επίτροπο κ. Χόγκαν η μεγάλη μείωση του εισοδήματος των Ροδακινοπαραγωγών γεγονός που ομολογεί στην απαντητική του επιστολή προς τον Υπουργό κ. Αποστόλου.

           Επομένως η απόρριψη του αιτήματος της εισοδηματικής στήριξης  δεν έχει να κάνει με την αποδεικτική ισχύ του υποβληθέντος φακέλου.

  1. Κανένας δεν αντικατέστησε ούτε τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ούτε της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες γιατί απλά δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
  2. Η παρέμβασή μας στην DG AGRI Βρυξέλλες, διά μέσου της Οργάνωσης AREFHLστην οποία είμαστε μέλη,  στις 19 Δεκεμβρίου 2017, μαζί με  Ισπανούς και  Ιταλούς Συνεταιριστές, είχε να κάνει  με την από κοινού άσκηση πίεσης για την συνέχιση των έκτακτων μέτρων και το 2018, λόγω της συνέχισης του Ρώσικου  εμπάργκο.
  3. Τέλος, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τον σεβαστό πρώην Υπουργό ότι, είμαστε θεσμικά όργανα και είμαστε αρμόδια όργανα για τα ροδάκινα, παράλληλα με τα αντίστοιχα όργανα του Δημοσίου.   Βοηθούσαμε και συνεχίζουμε να βοηθούμε το Κράτος μας ανεξαρτήτως των Κυβερνήσεων που εξέλεξε ο Ελληνικός Λαός και κινούμαστε πάντα στα όρια των αρμοδιοτήτων μας.

Επομένως  χαρακτηρισμοί και ιδιότητες όπως «αναρμόδιοι, εξωθεσμικοί φορείς που χειρίστηκαν τον φάκελο ροδάκινα» δεν αρμόζουν σε εμἀς που καταβάλουμε  αγωνιστικές και φιλότιμες προσπάθειες  για να στηρίξουμε το προϊόν του μόχθου των αγροτών μας.

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής