breaking news Νέο

Επίσκεψη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο σωματείο ποντίων κυριών «Μέριμνα»

Επίσκεψη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο σωματείο ποντίων κυριών «Μέριμνα»

Το τμήμα της ιματιοθήκης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας επισκέφθηκε το σωματείο «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1904 με έδρα την Τραπεζούντα του Πόντου και στη συνέχεια επανιδρύθηκε το 1923 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από την έναρξή του, λειτούργησε εργαστήριο Κοπτικής-Ραπτικής και Εργοχείρων-Κεντημάτων, όπου εργάσθηκαν εκατοντάδες κοπέλες. Εκεί μαζί με την εκμάθηση της τέχνης διδάσκονταν και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

Η Μέριμνα από την ίδρυσή της και μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Εκκλησία και την κοινωνία. Μετά την επανίδρυση της επίσης προσέφερε πολύπλευρα με πληθώρα δράσεων και ενεργειών.

Οι κυρίες της ιματιοθήκης της ΕΛΒ ξεναγήθηκαν στο μουσείο και τα εκθέματα (φορεσιές, στέφανα γάμου, σερβίτσια, κεντήματα, μηχανές ραπτικής), που στην πλειονότητα είναι δωρεές οικογενειών. Τα εκθέματα είναι πράγματι εντυπωσιακά και χαρακτηρίζονται από το μεράκι, την τεχνογνωσία της εποχής, την αρχοντιά. Επίσης προβλήθηκε και ένα δεκαπεντάλεπτο video με την ιστορία και το έργο του σωματείου.

Θα πρέπει να αναφερθούμε και στη φιλοξενία μας στο μουσείο, η οποία ήταν άριστη και αναμένουμε να την ανταποδώσουμε.

Εμείς ευχόμαστε σε όλους του ανθρώπους του σωματείου να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι το πολύτιμο έργο τους και να έχουν το σθένος και την ψυχική δύναμη, παρά τις δυσκολίες της εποχής, να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών και να απολαύσουν τα εκθέματα.

Σαρημιχαηλίδης Παύλος               Ανεσίδου Σταθούλα
Πρόεδρος                                        Ταμίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής