breaking news Νέο

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο παραδοσιακών χορών στη Βέροια με διοργανωτή το Βασίλη Ασβεστά

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο παραδοσιακών χορών στη Βέροια με διοργανωτή το Βασίλη Ασβεστά

     Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε το 3ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών -με διοργανωτή το Βασίλη Ασβεστά- υπό την αιγίδα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Το σεμινάριο έγινε στο πνευματικό πολιτιστικό κέντρο της Ε.Λ.Β. στο Πανόραμα Βέροιας. Την έναρξη του σεμιναρίου έκανε ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κων/νος.

     Οι περιοχές του που παρουσιάστηκαν ήταν το Ρουμλούκι, η Αχαΐα, τα Ημαθιώτικα Πιέρια και η Μπάφρα του Πόντου. Συγκεκριμένα οι εισηγητές, κα Βεσυροπούλου Ζωή, Καραγιάννης Γιάννης, Τσιαμήτρος Γιάννης και Ασβεστάς Βασίλης απέδωσαν με ένα μοναδικό τρόπο το ύφος κάθε περιοχής, δίνοντας το ανάλογο στίγμα στους συμμετέχοντες, που φέτος ξεπέρασαν τους 80. Οι επιδείξεις των εισηγητών, πλαισιωμένες με μουσικούς και τραγουδιστές, έκαναν τη διαφορά.
Την ευχάριστη ατμόσφαιρα συμπλήρωσε ο πλούσιος μπουφές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες και ανανεώθηκε το ραντεβού για το 4ο σεμινάριο, το Μάρτιο του 2019.

     Συγκεκριμένα ο πρόεδρος & χοροδιδάσκαλος του ΧΟΒ και συγγραφέας Τσιαμήτρος Γιάννης έκανε εισήγηση (με power point σε προτζέκτορα) για την περιοχή των Ημαθιώτικων Πιερίων (πρώην Δήμου Μακεδονίδος) με ιστορικά, πολιτιστικά στοιχεία και με εμπεριστατωμένα στοιχεία της μουσικοχορευτικής παράδοσης της συγκεκριμένης περιοχής. Κατόπιν προέβηκε στην ανάλυση των χορών και των τραγουδιών σε πρακτικό επίπεδο, με συνοδεία παραδοσιακής γκάιντας από τον πολλά υποσχόμενο νεαρό γκαϊντατζή (με καταγωγή από το Δάσκιο) Τσιγγενόπουλο Δημήτρη, με το παρακάτω ρεπερτόριο:

     Κάλαντα Χριστουγέννων (Ριζωμάτων), κάλαντα από λαγκαζάρια (Ριζωμάτων) πρωτοχρονιάς, κάλαντα από Φώτα  (Ριζωμάτων), τσουρναβίτκου (γενικό), αναγνώσταινα (γενικό), περιστερούδα [Ριζωμάτων (πετεινός - Δασκίου)], κυνηγός (Ριζωμάτων), του Κατσιάμπα (Ριζωμάτων), λιόλιος (Δασκίου),  πατρώνα (Δασκίου), ρωμιοπούλα (Δασκίου) των Λαζαρίνων, Λουλιά (Δασκίου) του  Πάσχα, Περδίκα (Δασκίου) του  Πάσχα, Τσαΐρια (Ριζωμάτων) του Πάσχα, Τσάμικο (γενικό), Στέλλα (Ριζωμάτων), Φούρλα (γενικό), Ρηνιώ (συρτό γενικό).

Από το  ΧΟΒ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής