breaking news Νέο

Μ.Σ. «Η ΜΙΕΖΑ» Κοπανού: Διπλός ο συμβολισμός της 25ης Μαρτίου για εμάς τους Έλληνες και Χριστιανούς"

  • Μ.Σ. «Η ΜΙΕΖΑ» Κοπανού: Διπλός ο συμβολισμός της 25ης Μαρτίου για εμάς τους Έλληνες και Χριστιανούς
  • Μ.Σ. «Η ΜΙΕΖΑ» Κοπανού: Διπλός ο συμβολισμός της 25ης Μαρτίου για εμάς τους Έλληνες και Χριστιανούς

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, 
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, 
Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε.

Διπλός ο συμβολισμός για εμάς τους Έλληνες και Χριστιανούς. Όπως το «χαίρε» του Άγγελου Γαβριήλ στην Μαριάμ φώτισε το σκοτάδι του «πεπτωκότα Ανθρώπου» χαρίζοντας του την ελπίδα της αιώνιας ζωής… Έτσι και το «Ελευθερία ή Θάνατος» χάρισε στον ταπεινωμένο ραγιά την χαμένη του Αξιοπρέπεια. Λύτρωση του ανθρώπινου γένους απ’ τα δεσμά της αμαρτίας και λύτρωση του υπόδουλου επί 400 χρόνια ελληνικού έθνους απ’ τον τούρκικο ζυγό. Τα ιδανικά όλων των αγωνιστών του 1821 ήταν ελληνορθόδοξα και συνοψίζονται στη φράση που έγραψε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το Φεβρουάριο του 1821 «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Η επέτειος της ελληνικής επανάστασης έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία. Μοιάζει να γυρνάμε ολοταχώς πίσω στον 19ο αιώνα. Μοιάζει να διατρέχουμε προς τα πίσω την εποχή των εθνικοαπελευθερωτικών και κοινωνικών επαναστάσεων που ξεκίνησε με την Γαλλική Επανάσταση. Οι ιστορικές αναλογίες με τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας που ξεκινά με την ελληνική επανάσταση που συγκρούεται αρχικά με τις επιδιώξεις της Ιεράς Συμμαχίας και ύστερα η σύσταση του ελληνικού κράτους υπό την αιγίδα των τριών μεγάλων δυνάμεων της εποχής εκείνης, είναι εντυπωσιακές. «Λαέ, μη σφίγγεις άλλο το ζουνάρι την πείνα μην την έχεις για καμάρι η πείνα, το καμάρι είναι κιοτή του σκλάβου που του μέλλει να χαθεί!» (απ’ το «Μεγάλο μας Τσίρκο», μουσική: Σ. Ξαρχάκου, στίχοι: Ιάκωβου Καμπανέλη)

Η επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και ισχυρή θέληση, το απαράμιλλο θάρρος ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του πορεία. Παρά τη διχόνοια οι πρόγονοι μας Αγωνιστές παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους. Όπως λέει ο Μακρυγιάννης : «Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ». Να γιατί ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος για μας τους Νεοέλληνες. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» (Κάλβος), θέλει θυσίες για να την αποκτήσουμε και προπαντός να την διατηρήσουμε, ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμες που διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση. Το νόημα αυτής της ταύτισης είναι η θεϊκή ευλογία του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, η πίστη των ραγιάδων στο ποθούμενο. Η πίστη είναι άκαμπτο φρόνημα, είναι βλέμμα και κίνηση προς τα εμπρός… Βασικό της αξίωμα αποτελεί η υπέρβαση. Είναι ανυπόμονη, ορμητική, δίνει την εντύπωση της δαιμονικής βίας, απορρίπτει την συνύπαρξη, τον διάλογο…. Αρνείται να υποταχθεί… «Ελληνική ψυχή για πάντα Αδούλωτη» Ξύπνα….     

Μ.Σ. «Η ΜΙΕΖΑ» Κοπανού


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής